kayhan.ir

کد خبر: ۴۴۶۲۵
تاریخ انتشار : ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۵
ورود وزارت بهداشت به پرونده پر تخلف و هزینه‌ساز

سونوگرافی غیرضرور و پولی متخصصان زنان ممنوع شد

وزیر بهداشت با نقیصه عنوان کردن سونوگرافی‌های بی‌رویه متخصصان زنان و زایمان اعلام کرد که برخلاف رویه فعلی نباید از این بابت از مردم هزینه‌ای دریافت شود و اگر امسال این نقیصه را نتوانستیم برطرف کنیم، حداقل کاهش می‌دهیم.


یکی از مشکلات کنونی که اکثر زنان باردار از آن گلایه می‌کنند رویه غلط انجام سونوگرافی‌های بی‌رویه در تمام جلسات مراجعه آنان به مطب متخصصان زنان و زایمان است. مد این روزهای بسیاری از مطب‌های متخصصان زنان و زایمان خرید دستگاه سونوگرافی با هدف بهره‌مندی از مزایای مالی ویژه سونوگرافی از زنان باردار و بیماران در هر جلسه است. در حالی‌که استاندارد انجام سونوگرافی در طول حاملگی، حداکثر 3 مرتبه است.
به نظر می‌رسد یکی از علل بالا بودن هزینه فرزندآوری در ایران نیز همین موارد تجاری است که از طرف برخی از متخصصان زنان و زایمان به خانواده‌ها تحمیل می‌شود. علاوه بر آن اطلاعات و اخبار قابل بررسی درخصوص صدور بسیار ساده «حکم سقط جنین» به واسطه غربال‌گری‌های گران قیمت اما فاقد وجاهت حقوقی و شرعی در برخی نقاط تهران و شهرستان‌ها به گوش می‌رسد که حتی پس از هزینه‌سازی بسیار و راستی‌آزمایی سه باره نیز نتایج آنها بنا بر تجربیات تولد فرزندانی که حکم سقط آنها صادر شده بود، قابل اطمینان نیست. حتی برخی از نهادهای بالادستی نظام از احتمال کارشکنی در ورود دستگاه‌های سونوگرافی معیوب و برخی آزمایشگاه‌های خارجی دست‌اندرکار در پروسه غربالگری خبر داده‌اند که البته هنوز نتایج تحقیقات نهایی آنها منتشر نشده است.برخی از متخصصان زنان و زایمان رفع این نابسامانی را منوط بر نظارت بیشتر وزارت بهداشت عنوان می‌کنند، در حالی‌که در کشورهایی مانند آمریکا برای انجام روش‌های سونوگرافی و غربالگری استانداردهای متنوعی وجود دارد و تهیه دستگاه سونوگرافی آن هم از مسیرهای تجاری خاص فروش محصولات از رده خارج(outlet) با کمترین هزینه با هدف بازگشایی پروسه سودآور سونوگرافی در داخل مطب، امکان پذیر است.
براین اساس قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت درباره معضلات و مشکلات سونوگرافی‌های نابه‌جا که متخصصان زنان و زایمان بر مردم تحمیل می‌کنند، اظهار داشت: در این‌باره با معاونان درمان و آموزش وزارت بهداشت صحبت‌هایی داشتم تا ان‌شاءالله اگر امسال این نقیصه را نتوانستیم برطرف کنیم حداقل آن را کاهش دهیم.
وزیر بهداشت ادامه داد: بیمه‌ها در این زمینه نقش خیلی ویژه‌ای دارند، اگر بیمه‌های تجاری و دولتی اعلام کنند که در طول بارداری حداکثر این تعداد (سونوگرافی) را پرداخت می‌کنند و خارج از این خلاف است و هر مؤسسه و مرکز درمانی نیز خارج از این مصوبات مبادرت کرد قطع قرارداد کنند مسلماً این نقیصه اصلاح می‌شود.
به گزارش تسنیم، در گفت‌وگوی چندی قبل هاشمی وزیر بهداشت نیز درباره معضلات و مشکلات سونوگرافی‌های بی‌رویه متخصصان زنان و زایمان به زاویه‌ای دیگر از این مسئله پرداخته بود، از جمله اینکه وی عنوان کرده بود که نباید رویه سونوگرافی بی‌رویه عمومیت پیدا کند ولی متأسفانه در برخی موارد این‌چنین است. متأسفانه بعضی از مردم آگاهانه این کار را می‌کنند و حتی از دوره جنینی فرزندشان آلبوم درست می‌کنند تا در فایل‌های شخصی خودشان نگه دارند!وزیر بهداشت با تأکید بر اینکه نباید سونوگرافی‌های نابه‌جا و بی‌رویه عمومیت پیدا کند، خاطرنشان کرد: ولی متأسفانه جهت به این سمت سوق پیدا کرده است.در این زمینه محمد جهانگیری معاون نظارت سازمان نظام پزشکی کشور به رسانه‌ها عنوان کرده است که نخستین شرط این است که متخصصان زنان، باید فقط به‌عنوان یک ابزار تشخیصی از سونوگرافی، استفاده کنند و برای بیمار ارجاعی انجام نشود. دوم آنکه در تابلوی خود به هیچ عنوان قید نکرده باشند که سونوگرافی انجام می‌شود، چون تبلیغ محسوب می‌شود. سوم آنکه در نسخه هم قید نشود. همچنین بابت سونوگرافی نباید از بیمار وجهی دریافت کنند و در نهایت چون متخصص زنان فقط باید از سونوگرافی به‌عنوان ابزار تشخیصی استفاده کند، نباید گزارشی هم بنویسد. اگر این موارد رعایت نشود تخلف است و چنانچه گزارش تخلفی به ما ارجاع شود، حتماً پیگیری خواهیم کرد.
همچنین در این زمینه محمدحسین میردهقان مدیرکل نظارت بر درمان وزارت بهداشت نیز گفته است: گزارش سونوگرافی در صلاحیت حرفه‌ای متخصصان زنان نیست و متخصصان زنانی که دوره سونوگرافی را گذرانده‌اند می‌توانند از این وسیله در مطب‌ها به‌عنوان ابزار تشخیصی استفاده کنند، اما حق گزارش و گرفتن وجه در قبال آن را ندارند چرا که در صلاحیت حرفه‌ای‌شان نیست.
جلال شکوهی، رئیس انجمن رادیولوژی ایران نیز به یکی از رسانه‌ها عنوان کرده است که متأسفانه برخی از متخصصان زنان و زایمان بابت سونوگرافی از بیمار وجه دریافت می‌کنند، آن‌ هم مبالغی بیش از تعرفه تعیین شده برای انجام سونوگرافی توسط یک رادیولوژیست! نرخ تعرفه مصوب سال 93 برای انجام سونوگرافی معمولی از جنین توسط رادیولوژیست‌ها، 13 هزار و 500 تومان است در حالی که برخی از متخصصان زنان چندین برابر بیش از این مبلغ را از بیماران خود دریافت می‌کنند. مثلاً نرخ تعرفه مصوب سال 93 برای انجام سونوگرافی 3 بعدی از جنین توسط رادیولوژیست حداکثر 120 هزار تومان است، در حالی که برخی از متخصصان زنان گاهی تا 500 هزار تومان هم اخذ می‌کنند!
در نهایت در این باره اعظم‌السادات موسوی رئیس انجمن متخصصان زنان و مامایی نیز درباره دستور سازمان نظام پزشکی مبنی بر اینکه متخصصان زنان نباید بابت سونوگرافی از بیمار هزینه‌ای را دریافت کنند، می‌گوید: واقعاً این تصمیم درست و امکان‌پذیر است؟ ما به‌عنوان انجمن متخصصان زنان به این تصمیم‌ها انتقاد داریم(!) البته ما رایزنی‌های لازم را انجام می‌دهیم چرا که سلامت زنان باردار و جنین آنها برای همه متخصصان زنان و مامایی از اهمیت بسیاری برخوردار است. اما از تمام متخصصان زنان می‌خواهم تا زمانی که تعرفه این کار مصوب نشده است، بابت سونوگرافی وجهی از بیماران دریافت نکنند.