سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز:
واردات گوشیهای آمریکایی در شرایط جنگ اقتصادی بیمنطق است
سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: یک نفر باید به این سؤال جواب بدهد که آیا منطقی است که در شرایط جنگ اقتصادی 30 درصد سبد ارزی را برای واردات کالایی تخصیص دهیم که یک درصد مردم از آن استفاده میکنند؟
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حمیدرضا دهقانینیا در پاسخ به سؤالی در مورد بحث جایگزینی تعرفههای بالا مانند تعرفههای 96 درصد برای رویه تجاری و حدود 200 درصد برای رویه مسافری به جای ممنوعیت واردات آیفون 14 و 15، تصریح کرد: تجربه ما در 20 سال مبارزه با قاچاق نشان داده است که چنین اعمال سیاستهایی نمیتواند ما را به نتیجه برساند.
او افزود: مشخصاً در حوزه تلفن همراه ما این موضوع را در 10 سال گذشته تجربه کردهایم. موضوع تلفن همراه با برند آیفون به گونهای است که شاید عده اندکی حاضر باشند از احتیاجات ضروری خودشان بگذرند و براساس باور غلط خودشان این دسته از تلفنهای همراه را تهیه کنند.
سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز ادامه داد: بحث ما در این خصوص، علاوهبر موضوع فرهنگی، یک بحث اقتصادی نیز دارد. یک نفر باید به این سؤال جواب بدهد که آیا منطقی است که در شرایط جنگ اقتصادی 30 درصد سبد ارزی را برای واردات کالایی تخصیص دهیم که یک درصد مردم از آن استفاده میکنند؟ در نتیجه بحث اول در این زمینه یک بحث اقتصادی است.
لازم به ذکر است، در حال حاضر شاهد افزایش حجم قاچاق تلفنهای همراه به ویژه در حوزه آیفون هستیم. با توجه به اینکه تاکنون برخورد جدی با عرضهکنندگان این کالای قاچاق صورت نگرفته است، انتظار میرود تا مسئولان ناظر هر چه سریعتر نسبت به اجرای قانون اقدام کنند.
در همین زمینه نیز ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده است که با وجود پیگیریهای انجام شده از سوی این ستاد و کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی، وزارت ارتباطات همچنان مسئولیت خود در برابر قطع خدمات تلفنهای همراه قاچاق را به طور کامل به انجام نرسانده است.
گفتنی است، موضوع ممنوعیت واردات آیفون 14 و 15 مدتی است که ابهامات متعددی به وجود آورده است. به طور کلی تلفنهای همراه بالای 600 دلار براساس رویه واردات از محل صادرات خود وارد کشور میشوند. در این بین و براساس مصوبه هیئت دولت، مقرر شده بود که تعرفه واردات آیفون از سایر تلفنهای همراه متفاوت شود.
براین اساس تصمیم گرفته شد تا واردات آیفونهای 13 و مدلهای قبلی که واردات آنها ممنوعیتی نداشت با نرخ حقوق ورودی 96 درصد در تعرفه تجاری انجام شود. این رقم در رویه مسافری تا حدود دو برابر افزایش پیدا میکرد. با افزایش این تعرفهها به نظر میرسید که هدف دولت این است که اولاً صرفه واردات آیفونهای رفرش و ریپک شده 13 را از بین ببرد و دوم اینکه در صورت رفع ممنوعیت واردات آیفون 14 و 15، حجم واردات آن را کنترل کند.
هر چند که این مصوبه دولت با توجه به نرخگذاری قانونی مجلس شورای اسلامی در بودجه سال 1403 تغییر پیدا کرد و نرخ حقوق ورودی واردات آیفون نیز مانند سایر تلفنهای همراه بالای 600 دلار به 28 درصد کاهش یافت اما همچنان ایده کنترل واردات از طریق افزایش عوارض به جای اعمال ممنوعیت وجود دارد.
گفتنی است، در شرایطی که آمریکا سختترین تحریمها را بر کشور ما تحمیل کرده اما عدهای، ارزی که با مشقت به دست میآید را صرف واردات کالاهای غیرضروری آنهم از نوع آمریکایی میکنند و با این کار به تحریمکنندگان مردم ایران، پاداش میدهند!