kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۰۵۸
تاریخ انتشار : ۱۹ آبان ۱۳۹۳ - ۲۰:۱۹

موفقیت محققان کشور در تولید پارچه‌های ضدباکتری

محقق دانشگاه بیرجند موفق به تولید پارچه‌های ضدباکتری شدند که علاوه بر اینکه تغییری در رنگ ظاهری پارچه ایجاد نمی‌کند، خاصیت ضدباکتری آن نیز پایداری بالایی دارد.


به گزارش ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، عمدتا تولید منسوجات ضدباکتری به کمک نانو ذرات نقره صورت می‌گیرد، این روش سبب ایجاد تغییر رنگ ظاهری پارچه (ایجاد شید زرد متمایل به قهوه‌ای) می‌شود.
هدف این کار تولید منسوجاتی با قابلیت ضدمیکروبی مطلوب و پایداری است که در ظاهر رنگی آن نیز تغییری ایجاد نشود.
برای دستیابی به این هدف از نانو کامپوزیت اکسید روی- دی‌اکسید سیلیکون در ساختار پوشش پارچه استفاده شده است، به گفته دکتر «حسین بارانی»، با استفاده از روش بیان شده در این کار، در ظاهر رنگی پارچه پوشش داده شده هیچ تغییری مشاهده نشده است.
وی در رابطه با خصوصیات این دستاورد افزود: توانستیم یک منسوج با ویژگی ضدباکتری بسیار مطلوب تولید کنیم که ثبات و پایداری نانو ذرات سنتز شده روی آن به میزان چشمگیری نسبت به نمونه‌های مشابه افزایش داشته است.
دراین تحقیق، پارچه پنبه‌ای با ویژگی‌ ضدباکتری به کمک سنتز و بارگذاری نانو کامپوزیت اکسید روی و دی‌اکسید سیلیکون (Sio2) بر روی آن تولید شد.
ذکر این نکته الزامی است که در طی مطالعه، نانو ذرات با استفاده از دو روش متفاوت روی ساختار پارچه پنبه‌ای با رویکرد روش درجا (In-situ)، سنتز شدند، در یکی از این روش‌ها، ابتدا نانو ذرات اکسید روی در محلول سل‌دی‌اکسید سیلیکون سنتز شده و سپس این محلول روی پارچه پنبه‌ای پوشش داده شد.
در روش دوم، ابتدا پارچه پنبه‌ای با دی‌اکسید سیلیکون پوشش داده شده و سپس سنتز نانو ذرات اکسیدروی بر روی ساختار آن صورت گرفت.
به گفته این محقق، سنتز نانو ذرات بر روی پارچه پنبه‌ای پوشش داده شده با دی‌اکسید سیلیکون، کلوخه شدن نانو ذرات را درپی داشته است، در حالی که سنتز جداگانه نانو ذرات اکسید روی و سپس پوشش‌دهی پارچه با آن، علاوه بر ایجاد نانو ذراتی با ساختار کروی، دارای ویژگی ضدباکتری مطلوب‌تری نیز بوده است.
نتایج بررسی نمونه پارچه‌های پنبه‌ای پوشش داده شده در هر دو روش، نشان دهنده هاله نبود باکتری است، با این حال نمونه تولید شده به روش اول (سنتز نانو ذرات و سپس پوشش‌دهی پارچه) قطر هاله بزرگتری را به دلیل ساختار کروی و پایدار نانو ذرات نشان داده است.
همچنین نتایج آزمون حرارتی نیز بیانگر این مطلب است که نمونه‌های ساخته شده به روش اول حاوی بیشترین مقدار اکسید روی و پایین‌ترین دمای تجزیه اولیه است، نتایج حاصل از پراش پرتو ایکس نیز موید ساختار کریستالی شش ضلعی نانو ذرات بوده است.