آمارهای بانک جهانی نشان داد
گزارش مراجع خارجی و داخلی از چشمانداز کاهش تورم در ایران
بانک جهانی از ادامه روند کاهشی تورم مواد غذایی در ایران خبر داد و پیشبینی مرکز پژوهشهای مجلس هم برای سال 1403 بازگشت نرخ تورم به دامنه 30 درصد است.
به گزارش تسنیم، بانک جهانی در گزارشی با موضوع تورم مواد غذایی در جهان، نرخ تورم مواد غذایی ایران دربازه زمانی 12ماهه منتهی به اکتبر 2023 (مهر 1402) را 35 و هفت دهم درصد اعلام کرده است.
تورم مواد غذایی ایران در این ماه نسبت به ماه قبل یک و هفت دهم درصد کاهش داشته است. در ماه سپتامبر (شهریور) تورم سالانه مواد غذایی در ایران 37 و چهار دهم درصد اعلام شده بود.
در ماه سپتامبر نیز تورم مواد غذایی ایران نسبت به ماه قبل از آن شش دهم درصد کاهش یافته بود. نرخ تورم مواد غذایی ایران در جولای امسال (مرداد) 38 درصد اعلام شده بود.
تورم مواد غذایی در ایران که پس از حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی به 80 درصد هم رسیده بود، طی ماههای اخیر روندی نزولی را طی کرده و به کمتر از نصف این رقم رسیده است.
بر اساس گزارش بانک جهانی، در بین کشورهای جهان، ونزوئلا با تورم 318 درصدی مواد غذایی، رکورددار است. لبنان با تورم 218 درصدی، آرژانتین با تورم 153 و ترکیه نیز با تورم 72 درصدی بهترتیب در رتبههای دوم، سوم و چهارم جهان از نظر تورم بالای موادغذایی قرار دارند.
انگلیس هم با وجود کاهش نرخ تورم مواد غذایی طی یک سال گذشته هنوز نتوانسته است خود را از شر تورم دورقمی خلاص کند و در اکتبر امسال نرخ تورم مواد غذایی در این کشور 10 و یک دهم درصد اعلام شد که برای کشوری با اقتصاد پیشرفته رقم بالایی محسوب میشود.
روند نزولی انتظارات تورمی
به گزارش ایرنا، مرکز پژوهشهای مجلس هم پس از تقدیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ از سوی دولت به مجلس، نخستین گزارش درخصوص ارزیابی لایحه بودجه سال آینده را تدوین و منتشر کرد.
در ابتدای این گزارش به بررسی شاخصهای کلان اقتصادی کشور پرداخته شده و به موفقیت دولت در کنترل تورم اشاره شده است.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس به کاهش قابل توجه تورم در ماههای نخست سال ۱۴۰۲و تثبیت نرخ تورم ماهانه در نرخ ۲.۲ اشاره شده است. ضمن اینکه از کاهش قابل توجه نرخ تورم خوراکی خبر داده شده است.
مرکز پژوهشهای مجلس پیشبینی کرده که با تداوم روند نزولی نرخ رشد نقدینگی انتظار کاهش نرخ تورم وجود دارد. این نهاد، همچنین از روند نزولی انتظارات تورمی با پشت سر گذاشتن نوسانات ارزی زمستان ۱۴۰۱ خبر داده است.
کاهشی شدن نرخ فقر در دولت سیزدهم
مرکز پژوهشهای مجلس همچنین با انتشار نموداری از نرخ فقر در کشور طی ۱۲ سال گذشته، از کاهشی شدن نرخ فقر در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ خبر داده است.
براساس گزارش این نهاد پژوهشی، نرخ فقر در کشور در سالهای 96 تا 99 به میزان 11 درصد زیاد شد و از 20 درصد به 31 درصد افزایش یافت. حال آنکه نرخ فقر در 1400 و 1401 به 30 درصد کاهش یافت.
این گزارش حاکی است، نرخ فقر در ایران در سالهای 90 تا 96 در محدوده 19 تا 21 درصد در نوسان بوده است.
مرکز پژوهشهای مجلس در عین حال نسبت به خطر افزایش نرخ فقر با توجه به کاهش فاصله طبقه متوسط با خط فقر هشدار داد.
تداوم روند نزولی نرخ رشد نقدینگی
«محمد حسین عزیزیان» کارشناس اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس هم در گفتوگو با تسنیم، گفت: امسال برای اولین بار، نسبت درآمدهای مالیاتی و گمرک نسبت به کل درآمدها در بودجه سال 1403 به 51 درصد رسیده است. سهم مالیات نسبت به کل منابع درآمدی نیز به تنهائی و بدون گمرک به 46 درصد رسیده است. در لایحه بودجه عدد هزار و 122 هزار میلیارد تومان درآمدهای مالیاتی و 130 هزار میلیارد تومان درآمدهای گمرکی پیشبینی شده است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه قسمت اعظم درآمدهای مالیاتی با توجه به تورم و رشد اقتصادی خود به خود افزایش پیدا میکنند، گفت: نمونه ساده آن، مالیات بر ارزش افزوده است. به واسطه تورم، قیمت بسیاری از کالاها و خدمات افزایش پیدا میکند و مالیات بر ارزش افزوده کالاها هم بهطور خودکار افزایش پیدا میکند.
وی ادامه داد: با تداوم روند نزولی نرخ رشد نقدینگی، پیشبینی مرکز پژوهشها برای نرخ تورم در سال 1402 عدد 41 درصد و برای سال 1403 عدد 35 درصد است.
عزیزیان، تاکید کرد: تنها موردی که در درآمدهای مالیاتی نسبت به سالهای قبل تغییر دارد، یک واحد درصد افزایش مالیات بر ارزش افزوده بر اساس لایحه بودجه 1403 است. یعنی 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده به 10 درصد تغییر کرده که اثر تورمی بسیار ناچیزی دارد و برای خانوارها محسوس نیست.