kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۸۰۹۶
تاریخ انتشار : ۰۶ آذر ۱۴۰۲ - ۱۹:۳۹
#سبک زندگی- کیهان بررسی می‌کند

نقش سبک زندگی و تغذیه بر کاهش آثار زیانبار آلودگی هوا

 
مهدی برازنده
همزمان با تشدید آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور، مسئولان بهداشت و درمان با توجه به افزایش بیماری‌های ناشی از این پدیده، توصیه‌هایی تغذیه‌ای دارند.
به گزارش کیهان، طبق سنوات گذشته و همزمان با سردشدن هوا در کلانشهرها شاهد پدیده وارونگی هوا و انباشت و افزایش آلودگی هوا هستیم. امسال نیز هفته‌های منتهی به آذرماه شاخص آلودگی هوا به اندازه‌ای رسید که در کلانشهرهای کشور مثل تهران، اصفهان، مشهد، اهواز و... محدودیت‌هایی ایجاد شد و مدارس برخی شهرها برای حفظ سلامت دانش‌آموزان به‌صورت مجازی برگزار شد. 
در کنار اقداماتی که دستگاه‌های مسئول برای کاهش آلودگی هوا باید انجام دهند، رعایت یک‌سری نکات و توصیه‌ها توسط مردم در زمان افزایش آلودگی هوا ضروری به نظر 
می‌رسد.
افزایش بیماری‌های مزمن و مرگ و میر همزمان با تشدید آلودگی هوا
حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در رابطه با تاثیر آلودگی هوا بر سلامت شهروندان در گفت‌وگو با کیهان اظهار داشت: آلودگی هوا تاثیر مستقیم بر سلامت مردم دارد، متأسفانه هرچه آلودگی بیشتر باشد، بیماری‌های مزمن مانند آسم، قلبی و عروقی، در بلندمدت سرطان‌ها و حتی تعداد مرگ و میر تشدید و افزایش پیدا می‌کند.
وی درباره آمار و ارقام عوارض ناشی از آلودگی هوا و مسئولیت دستگاه‌های مختلف برای این وضعیت، افزود: در سال 1400 در کشورمان حدود 6هزار فوتی ناشی از آلودگی هوا در سال به ثبت رسیده است، اگرچه با راهکارهایی در شهرهای بزرگ می‌توان این آلودگی و آمار مرگ و میر ناشی از آن را کاهش داد. در اجرای سیاست‌های کاهش آلودگی هوا، سازمان‌های مختلف درگیر هستند، مثلاً سازمان محیط‌زیست اخطارهای لازم را صادر می‌کند، وزارت بهداشت براساس تعداد مراجعه به مراکز بهداشت، اعلام محدودیت و حتی منع رفت و آمد را اعلام می‌کند.
برقی کردن وسایل عمومی مهم‌ترین گام برای کاهش آلودگی هوا
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه وزارت کشور، صمت و شهرداری‌ها همگی مسئول کنترل آلودگی هوا هستند، تاکید کرد: مهم‌ترین اقدامی که دستگاه‌ها می‌توانند در کاهش آلودگی هوا انجام دهند، برقی کردن وسایل نقلیه عمومی است، خصوصا در رابطه با تردد موتورسیکلت‌ها در مرکز شهر تهران، این حجم از موتورها شاید از نظر انتفاع اقتصادی هم خارج باشند، اما در حال تولید آلاینده هستند و باید تدابیر جدی در این رابطه اندیشیده شود.
فرشیدی در پاسخ به این سؤال که وزارت بهداشت و درمان در رابطه با اجرای قانون هوای پاک، چقدر به وظایف خود عمل کرده است و نحوه مدیریت آن چگونه بوده است، افزود: در رابطه با اجرای قانون هوای پاک، تنها یک وزارتخانه مسئول مقابله با آلودگی هوا نیست، مهم‌ترین موضوع هماهنگی دستگاه‌ها با یکدیگر در رسیدن به هدف مشترک است. 
اینکه یک سازمان یا مؤسسه چقدر در این زمینه خوب عمل کرده است، تنها در صورت عملکرد سایر دستگاه‌ها مؤثر خواهد بود و اگر تنیجه نهائی مناسب باشد، یعنی ما هم خوب عمل
کرده‌ایم.
اثبات تاثیر آلاینده‌ها در بروز دیابت، فشار خون و بیماری‌های قلبی و عروقی
در رابطه با تاثیر آلودگی هوا بر سلامت افراد، علیرضا مهدوی، معاون فنی مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت نیز در گفت‌وگو با کیهان اظهار داشت: آلودگی هوا در سال گذشته به عنوان یکی از عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر، یعنی تغذیه، فعالیت بدنی، دخانیات و الکل اضافه شده است. ریزگردها و ذرات و آلاینده‌های موجود در هوا در بروز دیابت و فشار خون و بیماری‌های قلبی عروقی اثر اثبات‌شده دارند. بنابراین دستگاه‌هایی که مسئول رسیدگی به این وضعیت هستند، باید توجه بیشتری نسبت به این موضوع و از همه مهم‌تر سلامت مردم داشته باشند.
تاکید بر مصرف غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان و ضد التهابی در زمان آلودگی هوا
جدا از اهمیت توجه به تاثیر آلودگی هوا بر سلامت افراد و لزوم رسیدگی دستگاه‌های ذی‌ربط به این مسئله، لازم است یک‌سری نکات تغذیه‌ای در این شرایط توسط مردم رعایت شود. احمد اسماعیل‌زاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در این‌باره در گفت‌وگو با کیهان اظهار داشت: در زمان آلودگی هوا، به‌دلیل اینکه التهاب در بدن انسان زیاد می‌شود و سلامت افراد به‌دلیل این التهاب‌ها افزایش پیدا می‌کند، تاکید ما بر مصرف غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان و ضد التهابی است.
وی ادامه داد: باید در نظر داشت که التهاب در بدن افراد چاق بیشتر است، بنابراین اگر در طی سال می‌خواهیم سلامت خود را غیر از زمان مواجهه با آلودگی هوا بالا ببریم، باید به وزن خود دقت کنیم.  
کاهش وزن بسیار مهم است و التهاب بدن را کاهش می‌دهد و اثرات مضر ناشی از آلودگی هوا در بدن را نیز کم 
می‌کند. 
در کنار این توصیه لازم است افراد از انواع میوه و سبزیجات، خصوصاً میوه و سبزیجات رنگی مانند گوجه‌فرنگی، هویج، طالبی، هندوانه و به‌طور کلی میوه‌هایی که دارای رنگدانه‌های زرد و نارنجی هستند استفاده کنند، باید دانست که این مواد هم آنتی‌اکسیدان و هم فیبر دارند و در حفظ سلامت بدن بسیار کمک 
می‌کنند.
لزوم کنترل وزن کودکان برای پیشگیری از آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا
اسماعیل‌زاده با توصیه استفاده از میوه و سبزیجات در هنگام آلودگی هوا، افزود: استفاده از لبنیات، به‌ویژه لبنیات کم‌چرب به واسطه کلسیمی که در آنها وجود دارد، باعث جذب مواد آلاینده به‌ویژه فلزات سنگین می‌شوند؛ این نکات در کنار به همراه مصرف زیاد مایعات، می‌تواند به کاهش آسیب‌پذیری ما در آلودگی هوا کمک کند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در پاسخ به این که کودکان نسبت به آلودگی هوا آسیب بیشتری می‌بینند یا خیر گفت: کودکانی که سیستم ایمنی خوبی دارند، در برابر آلودگی هوا آسیب کمتری تجربه می‌کنند، ممکن است برخی کودکان سیستم ایمنی‌شان تکامل پیدا نکرده باشد و یا به‌خاطر کمبودهای تغذیه‌ای، سیستم ایمنی قوی نداشته باشند. 
بنابراین در گام اول، برای کودکانی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند، والدین باید به فکر باشند که در طول سال سیستم ایمنی فرزندان خود را تقویت کنند. مصرف متنوع غذاها، رعایت اعتدال در مصرف غذا، اگر لاغر هستند، سعی کنند وزن کودک را افزایش و اگر چاق هستند، وزن کودک را کاهش دهند، چرا که لاغری و چاقی باعث ضعف سیستم ایمنی می‌شوند. 
استفاده از آنتی‌اکسیدان‌ها، لبنیات، میوه و سبزیجات و در واقع استفاده از مواد پروتئینی در کودکان، به‌ویژه مرغ، ماهی، آجیل بسیار می‌تواند در قدرت سیستم ایمنی بدن آنها کمک کند.