kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۷۹۷۸
تاریخ انتشار : ۲۴ دی ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۰

یمن، کشوری فراموش‌شده که مردمانش از گرسنگی می‌میرند

 
 
سرويس خارجي-
آمار و گزارش‌هاي رسمي سازمان ملل از بحران انساني در يمن نشان مي دهد كه هشت سال جنگ روزانه ائتلاف سعودي-اماراتي عليه يمني‌ها باعث شده تا آنها يكي از بدترين بحران‌هاي انساني در جهان 
براثر گرسنگي و قحطي را تجربه كنند.
نزدیک به هشت سال تمام درگیری و رکود شدید اقتصادی باعث ایجاد خطرات حیاتی و گرسنگی شديد در یمن شده است. بحران گرسنگي در يمن حتي در سال پيش رو مي تواند ابعاد شديدتر و بدتري پيدا كند، چون تحت تاثر جنگ اوكراين، جهان با بدترین بحران گرسنگی در تاریخ مدرن خود مواجه است. بر اساس برنامه جهانی غذا، تا پایان سال 2022 حدود 60 میلیون کودک زیر پنج سال ممکن است دچار سوءتغذیه حاد شوند. برنامه جهانی غذا همچنين تخمین می‌زند که تعداد افرادی که با ناامنی غذایی حاد مواجه هستند یا در معرض خطر هستند، از 135 میلیون نفر در 53 کشور قبل از همه گیری به 345 میلیون نفر در 82 کشور افزایش یافته است. این بحران ترکیبی مرگبار از چهار عامل مرگبار است: «جنگ‌هاي مختلف، تغییرات آب و هوایی، کووید-19 و بحران هزینه زندگی ناشی از پیامدهای اقتصادی جنگ در اوکراین.» سازمان ملل هم مي‌گويد كه كشورهاي افغانستان، جمهوری آفریقای مرکزی، جمهوری دموکراتیک کنگو،‌هائیتی، سومالی، سودان جنوبی، سودان و یمن دارای بالاترین تعداد افرادی هستند که با ميزان فاجعه‌باري از گرسنگی و قحطي مواجه هستند. 
برنامه جهانی غذا همچنين گزارش مي دهد كه یمن با افزایش 66 درصدی تعداد گرسنگان حاد در دو سال گذشته از 3.6 میلیون نفر به 6 میلیون نفر، دومین كشور گرسنه جهان پس از افغانستان است. در ميان شهروندان يمني، کودکان بيشترين هزينه بحران غذایی را متحمل می‌شوند، زیرا خطر سوء تغذیه و سپس مرگ آنها بیشتر از بقيه افراد است و همچنين کودکانی که از سوءتغذیه جان سالم به در می‌برند، اثراتی مادام‌العمر از جمله اختلال در رشد فیزیکی و رشد شناختی و ذهني خواهند داشت. از سوي ديگر، وب سايت العربي جديد در گزارش خود با استناد به گزارش‌های سازمان ملل مي نويسد: «بیش از ۲۳.۴ میلیون نفر از جمله ۱۲.۹ میلیون کودک یعنی حدود سه چهارم تعداد ساکنان یمن به کمک‌های انسانی نیاز دارند و حدود ۲.۲ میلیون کودک سوء تغذیه شدید دارند.»
در واقع یمن بیش از ۹۰ درصد نیازهای اساسی خود را وارد می‌کند و همین مسئله باعث شده تا اين كشور فقير عربي بهای جنگ اوکراین را که باعث افزایش قیمت کالاها شده، بپردازد. همچنين صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) در ماه دسامبر(آذرماه) يعني كمتر از يك ماه پيش برای فعالیت انسانی براي کودکان یمن فراخوان داد. «کاترین راسل»، مدیر اجرایی یونیسف بعد از سفر به یمن گفت: «مردم یمن برای زنده ماندن می‌جنگند. هزاران کودک جان خود را از دست داده و صدها هزار نیز در معرض خطر مرگ به دلیل بیماری‌هایی که می‌توان از آن پیشگیری کرد یا به دلیل سوء تغذیه هستند. اگر کودکان یمنی فرصتی برای آینده‌ای بهتر دارند پس باید طرف‌های درگیر و جامعه بین‌المللی و تمام کسانی که از نفوذی برخوردارند حمایت از آنها را تضمین کنند. یونیسف از رنج و مشکلات ۵۴۰ هزار کودک زیر پنج سال به دلیل سوء تغذیه شدید و برخوردار نبودن بیش از ۱۷.۸ میلیون یمنی از جمله ۹.۲ میلیون کودک از آب‌های سالم و خدمات بهداشتی صحبت می‌کند.» سازمان پزشکان بدون مرز نيز پنج دلیل را برای افزایش میانگین سوء تغذیه شدید کودکان یمنی ارائه کرده است که عبارتند از: «کاهش توانایی یمنی‌ها برای پرداخت هزینه غذا به خاطر افزایش قیمت‌ها، دشواری در رسیدن به خدمات اولیه بهداشتی، فقر و شرایط معیشتی بی‌ثبات، نبود آگاهی پزشکی در جامعه و نبود کمک‌های بشردوستانه کافی.» گفته شده در وضعيت فعلي يمن، کودکان بین ۶ ماه تا ۲۳ ماه بیشترین تأثیر را از 
سوء‌تغذیه شدید می‌گیرند. سازمان پزشکان بدون مرز هم اعلام کرد، بیشتر مراکز شاهد افزایش نگران‌کننده تعداد کودکانی است که از سوء تغذیه رنج می‌برند.
براساس آمارهای سازمان ملل تعداد قربانیان کودک در جنگ یمن از سال ۲۰۱۵ تا كنون به ۱۱ هزار نفر رسیده که ۳۷۰۰ نفر از آنها در اين جنگ به شهادت رسيده‌اند. با اینکه آتش بس سال میلادی گذشته از شدت درگیری‌ها کاست اما طی سال میلادی گذشته بیش از ۳۳۰ کودک شهيد و زخمی شدند. براساس گزارش یونیسف حدود ۲۸ درصد از کودکان واکسیناسیون نمی‌شوند و یک میلیون کودک نمی‌توانند به مدرسه بروند و احتمالا این تعداد به شش میلیون نفر برسد چرا که بسیاری از مدارس در معرض ویرانی یا آسیب به‌دليل بمباران هستند.