آمار بانک جهانی نشان داد
بهبود ۴ پلهای رتبه ایران در ردهبندی جهانی تورم
صندوق بینالمللی پول از بهبود چهار پلهای رتبه ایران در ردهبندی جهانی تورم طی سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ خبر داد.
به گزارش خبرگزاریها، صندوق بینالمللی پول در جدیدترین برآورد خود از میزان تورم 193 کشور جهان در سال 2022 از کاهش نرخ تورم ایران در این سال و بهبود رتبه ایران در میان کشورهای جهان از این نظر خبر داده است.
این نهاد بینالمللی نرخ تورم ایران در سال جاری میلادی را کمتر از 40 درصد برآورد کرده است. نرخ تورم ایران از سال 2017 تا سال 2021 روندی صعودی داشته و کارشناسان صندوق بینالمللی پول انتظار دارند در سال 2022 روند صعودی نرخ تورم ایران معکوس شود و در این سال تورم در ایران به 39.98 درصد کاهش یابد.
روند افزایشی تورم در جهان
کاهش نرخ تورم ایران طی سال 2022 در حالی است که نرخ تورم جهانی رو به افزایش داشته و کشورهایی مثل کشورهای اروپایی که سالها به نرخ تورم زیر سه درصد عادت کرده بودند اکنون با نرخهای تورم تا دو رقمی دست و پنجه نرم کنند.
همین مسئله باعث شده است رتبه ایران در ردهبندی جهانی کشورها از نظر نرخ تورم بهبود پیدا کند. بر اساس آمار برآوردی صندوق بینالمللی پول رتبه ایران از نظر نرخ تورم در سال 2022 دو پله نسبت به سال قبل بهبود پیدا کرده و ایران در جایگاه نهم از این نظر قرار گرفته است. ایران در سال 2021 در رتبه هفتم قرار گرفته بود. در این سال نیز رتبه ایران در ردهبندی جهانی دو پله بهبود یافته بود.
بر این اساس طی دو سال 2021 و 2022 رتبه ایران در ردهبندی جهانی نرخ تورم چهار پله بهبود یافته و ایران توانسته است چهار کشور ترکیه، سریلانکا، یمن و سورینام را پشتسر بگذارد.
ترکیه که در سال 2020 تورم کمتر از ایران یعنی 12 و 27 صدم درصد داشته در سال 2022 گرفتار تورم 73 درصدی شده است. نرخ تورم سریلانکا در سال 2022 نسبت به سال 2020 بیش از 11 برابر شده و از چهار و سه دهم درصد در این سال به 48 و یک دهم درصد در سال 2022 رسیده است.
جهش تورم اقتصادهای اروپایی و آمریکایی
نکته جالب توجه در گزارش صندوق بینالمللی پول، پرش اقتصادهای اروپایی و آمریکایی در ردهبندی جهانی تورم است. به ویژه اقتصادهای اروپایی که سالها ثبات و توسعه یافتگی خود را به رخ جهانیان کشیدهاند اکنون در مسابقه کنترل تورم از بسیاری از کشورهای درحال توسعه عقب ماندهاند. آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا طی دو سال گذشته در ردهبندی جهانی تورم 62 پله بالا آمده و با تورم هشت و 45 صدم درصدی در رتبه 85 جهان از نظر تورم در سال 2022 قرار گرفته است. این کشور در سال 2020 در رتبه 147 جهان قرار داشت.
آمریکا در مبارزه با تورم از 21 کشور جهان طی دو سال گذشته عقب افتاده است و در حالی که در سال 2020 در رتبه 114 جهان از نظر نرخ تورم قرار داشت در سال 2022 رتبهای بهتر از 93 بهدست نیاورده است.
انگلیس بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول تورم 9 و 11 صدم درصدی در سال 2022 داشته و در حالی که از نظر نرخ تورم بالا در سال 2020 رتبه 127 جهان را به خود اختصاص داده بود در سال 2022 تا رتبه 70 بالا آمده است.
عملکرد دولت سیزدهم
گفتنی است پس از حل بحران کرونا، کنترل تورم به اولویت نخست دولت سیزدهم تبدیل شد و بر اساس آمارهای بانک مرکزی، نرخ تورم از حدود ۶۰ درصد در شهریور ۱۴۰۰ به حدود ۴۰ درصد در مردادماه امسال کاهش یافت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، یکی از مهمترین دلایل رشد تورم در دهههای گذشته افزایش پایه پولی و عدم هدایت نقدینگی به سمت افزایش تولید و رشد اقتصادی بوده است. دولت سیزدهم طی یک سال گذشته با محوریت بانک مرکزی اقدام به تقویت انضباط مالی دولت کرد رویکردی که به توقف برداشت تنخواه از منابع بانک مرکزی انجامید.
همچنین با پایان دادن به مماشات با بانکهای کژرفتار از طریق الزام آنها به محدود کردن رشد ترازنامه و افشای عمومی تسهیلات کلان و مرتبط، گامی بلند در جهت حل ریشهای تورم در کشور برداشت.
کنترل تورم با وجود تحریمها
در این زمینه وحید شقاقی شهری، اقتصاددان در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم گفت: دولت سیزدهم از طرفی با سنگینترین تحریمهای حلنشده و از طرفی بحث ناکارآمدی افزونشده دهه 90 و از طرفی دیگر با تورم جهانی دست و پنجه نرم میکند. تورم جهانی معضلی است که تمام دنیا را تحت تأثیر خود قرار داده است. خیلی از کشورهای دنیا رکورد تورمهای 40 و 50 ساله خود را زدند. به عنوان مثال آمریکا برای اولین بار است در چندین سال اخیر تورم بالای هشت درصد را تجربه میکند؛ یا مثلاً کشور ژاپن که سالیان سال تورم صفر درصدی داشته است هماکنون شاهد تورم حدود دو و نیم درصد است که در نوع خود بیسابقه است. در اروپا تورم هماکنون هشت و نیم درصد است (که البته در بعضی از کشورهای اروپایی حتی به 20 درصد هم میرسد). نکتهای که وجود دارد این است که هیچ یک از این کشورها سنگینی تحریمهایی را که به اقتصاد ما سنگینی میکند بالای سر خود حس نمیکنند.
شقاقی شهری ادامه داد: تورم بسیاری از کشورهای دنیا رشدهای عجیب و غریبی را تجربه کردند و به همین علت تورم وارداتی به تمامی کشورها سرایت کرد. دولت سیزدهم در چنین شرایطی باید کشور را اداره میکرد. بنده معتقدم دولت سیزدهم علیرغم تمام کاستیها و ضعفهایی که در حوزه مدیریت اقتصادی کشور داشته است اما اقدامات مثبت و مهمی هم در اقتصاد با توجه به شرایطی که در آن قرار داریم انجام داده است که باید بهعنوان اقدامات مثبت از آنها یاد شود.