پیش از سفر به عربستان
بایدن: نه با بن سلمان دیدار میکنم نه پرونده خاشقجی بسته شده است
سرویس خارجی-
درحالی که خبرها حاکی از سفر ماه آینده «جو بایدن»
به عربستان است، رئیسجمهور آمریکا مدعی است که برای دیدار با «محمد بن سلمان» به عربستان نمیرود بلکه برای حضور در یک نشست بینالمللی به این کشور میرود. او همچنین گفته است: «سیاستم درباره قتل خاشقجی تغییر نکرده است.»
قرار است بایدن ماه آتی میلادی به عربستان سفر و در نشست سران شورای همکاری خلیجفارس شرکت کند. کاخ سفید سه شنبه اعلام کرد که بایدن قرار است به عربستان سفر و با محمد بن سلمان و ملک «سلمان بن عبدالعزیز»، پادشاه عربستان دیدار کند.
اما حالا رئیسجمهور آمریکا درباره تعامل با پرونده قتل «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار منتقد سعودی که ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان در استانبول ترور شد، میگوید: «همانطور که قبلا تعامل میکردم اکنون نیز همان گونه خواهم بود. من برای دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به این کشور نمیروم بلکه برای حضور در یک نشست بینالمللی به این کشور میروم.»
گفتنی است، به گفته کاخ سفید بایدن اولین سفر خود به خاورمیانه را در ژوئیه آغاز میکند که شامل عربستان، فلسطین و اسرائیل است. «جان کربی»، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرد که بایدن طی سفر به عربستان موضوع حقوق بشر را مطرح و درباره مسائلی مثل مبارزه با تروریسم و انرژی صحبت خواهد کرد. اما باید توجه داشت که محور اصلی و اساسی تنها بحث انرژی و نفت و تمام بحثهای دیگر نقش بر دیوار هستند؛ چرا که این روزها غرب بنا به علل مختلف که شاید اساسیترین آن جنگ اوکراین باشد، دچار بحران انرژی است.
بایدنِ به زانو درآمده
نشریه آمریکایی «نیوزویک» در تحلیلی به شدت از قصد جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا برای سفر به عربستان و دیدار با محمد بنسلمان، ولیعهد سعودیها انتقاد کرده است. نشریه نیوزویک در آغاز این تحلیل نوشته است: «به نظر میرسد جو بایدن بعد از وعدههای نویدبخش خود برای رفتار با عربستان سعودی مانند دولت مطرود در جریان تبلیغات انتخاباتی، اکنون همانند همه رؤسای جمهور ماقبل خود به دلیل ولع آمریکا برای به دست آوردن نفت ارزان به زانو درآمده است.»
گفتنی است، دولت بایدن سال گذشته میلادی در گزارشی اطلاعاتی تایید کرد که قتل فجیع جمال خاشقچی روزنامهنگار مخالف سعودی و ستوننویس روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان در ترکیه با تایید ولیعهد انجام شد. با این وجود، واشنگتن از تحریم بن سلمان طبق «قانون پاسخگویی حقوق بشری جهانی ماگنیتسکی» آمریکا به دلیل دخالت مستقیم او در «نقض فاحش حقوق بشر» خودداری کرد و در نهایت هیچ پاسخ معناداری برای این ترور که دنیا را تکان داد، دیده نشد.