kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۱۴۸۴
تاریخ انتشار : ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۰:۳۱
گزارش کیهان از هشتادمین روز جنگ اوکراین

از توقف صادرات برق به فنلاند تا آزادسازی اموال روسیه توسط سوئیس

 
 
 
تعلیق صادرات برق روسیه به فنلاند، آزاد‌سازی اموال روسیه توسط سوئیس و خشم زلنسکی از پیشنهاد ماکرون در مورد واگذاری بخشی از حاکمیت اوکراین به روسیه برای پایان جنگ مهم‌ترین تحولات هشتادمین روز جنگ اوکراین بود.
جنگ در اوکراین امروز نیز در هشتادمین روز خود ادامه یافت. این جنگ تا کنون هیچ دستاورد مشخصی برای طرفین درگیر نداشته است و به گفته کارشناسان بیشتر به جنگ نیابتی بین روسیه و غرب تبدیل شده است. تاوان این جنگ نیابتی را نیز زنان و کودکان اوکراینی می‌پردازند. تازه‌ترین تحولات از این جنگ نیز حاکی است روسیه در بحبوحه شدت گرفتن تنش‌ها با فنلاند بر سر تصمیم این کشور برای عضویت در ناتو اعلام کرد صادرات برق به آن کشور را قطع می‌کند. 
شرکت «رائو نوردیک»، یکی از شرکت‌های تابعه شرکت برق روسی «اینتر رائو» که برقش را در بازار کشورهای حوزه «نوردیک» به فروش می‌رساند  در بیانیه‌ای اعلام کرد: «مجبوریم از 14 می(دیروز) صادرات برق را متوقف کنیم.» این شرکت گفته که نتوانسته بهای برق فروخته‌شده به فنلاند در ماه می(اردیبهشت) را دریافت کند.در بیانیه شرکت «رائونوردیک» آمده است: «این وضعیت، استثنا است و در 20 سال گذشته برای اولین بار اتفاق افتاده است»رئیس‌جمهوری و نخست‌وزیر فنلاند پنج شنبه در بیانیه‌ای مشترک تاکید کردند که به دنبال پیوستن هرچه سریع‌تر این کشور به پیمان ناتو هستند.این تصمیم فنلاند اعراض روسیه را به همراه داشته و مقامات روسیه نسبت به عواقب و پیامدهای این تصمیم هشدار داده‌اند.
آزاد‌سازی بخشی از اموال روسیه در سوئیس
اما در تحولی دیگر و در حالی که اروپا و آمریکا هر روز تحریم‌های تازه‌ای را علیه روسیه وضع می‌کنند سوئیس با اذعان به نبود دلایل کافی برای مسدود کردن دارایی‌های مسکو، از آزاد‌سازی ۳.۴ میلیارد دلار از آنها خبر داد. 
به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، دولت سوئیس اعلام کرد حاضر است بخشی از دارایی‌های مسدود شده روسیه به خاطر تحریم‌های مالی غرب را آزاد کند. دولت سوئیس گزارش کرده ۶.۳ میلیارد فرانک از دارایی‌های روسیه را مسدود کرده که قرار است حدود ۳.۴ میلیارد آن را آزاد کند. البته «اروین بولینگر » از مقامات ارشد دولت سوئیس پیش از این به رقم کمتری معادل ۲.۲ میلیارد فرانک اشاره کرده بود.«بولینگر» یکی از مقامات ارشد در وزات امور اقتصادی سوئیس که بر تحریم‌ها نظارت می‌کند، به خبرنگاران گفت: «اگر دلایل کافی نداشته باشیم، نمی‌توانیم دارایی‌ها را مسدود کنیم. ». طبق تخمین‌های موجود برآورد می‌شود که بیش از ۲۱۳ میلیارد دلار از دارایی‌های اشخاص حقیقی و حقوقی روس در بانک‌های سوئیس ذخیره شده باشد.
خشم زلنسکی از پیشنهاد ماکرون
 خبر دیگر اینکه «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین به پیشنهاد «امانوئل ماکرون» همتای فرانسوی خود درباره واگذار کردن بخشی از خاک اوکراین به روسیه در مقابل پایان جنگ واکنش نشان داد.رئیس‌جمهور اوکراین عنوان کرد، امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه به او پیشنهاد داده با صرف نظر کردن از بخشی از حاکمیتش، به ولادیمیر پوتین اجازه دهد که وجهه خود را حفظ کند. به نوشته وبگاه خبری «یاهو  نیوز»، زلنسکی گفت:‌ «شاید امانوئل بیشتر می‌داند، می‌دانم که او قصد داشت با میانجی‌گری بین ما دستاوردی داشته باشد اما او شکست خورد. او نه به خاطر مواضع ما بلکه به‌خاطر مواضع روسیه شکست خورد»زلنسکی خاطرنشان کرد:« این برای رهبران جهان مناسب نیست که به من پیشنهاد کنند باید در قبال حاکمیت اوکراین فداکاری‌های خاصی انجام دهم تا به پوتین اجازه داده شود وجهه خود را حفظ کند.»
رئیس‌جمهور اوکراین که تأکید دارد کریمه و دونباس هنوز بخشی از خاک این کشور هستند گفت: «معتقدم که این پیشنهاد کاملاً غیر قابل توجیه است. این کار اتلاف وقت است».او همچنین گفت: «امانوئل باید از گرفتن یک سری ژست‌های دیپلماتیک خودداری کند. من از انتخاب مجدد او استقبال کرده‌ام. به هر حال تاریخ این گام‌های انحرافی را نمی‌بخشد. اگر می‌خواهی چیزی را پس بگیری که متعلق به تو است فقط یک مسیر رو به جلو وجود دارد» 
روسیه: شواهد کافی از آزمایشگاه‌های بیولوژیکی نظامی آمریکا در اوکراین وجود دارد
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه نیز در سازمان ملل متحد جمعه شب در نشست شورای امنیت که به ابتکار طرف روسی با موضوع آزمایشگاه‌های بیولوژیکی نظامی ایالات متحده در خاک اوکراین برگزار شد، اعلام کرد که مقامات مسکو  حقایق بسیار ملموسی را درخصوص شرکت‌ها و افرادی از آمریکا که در فعالیت آزمایشگاه‌های بیولوژیکی نظامی در اوکراین دخیل بودند را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه داده‌اند.این دیپلمات روس گفت: «صحبت بر سر حقایق خاصی است که طرف روسی به آنها دست یافته، اسناد خاصی که ثابت می‌کند آزمایشگاه‌های بیولوژیکی در اوکراین وجود دارد و آمریکا در برنامه‌های بیولوژیکی نظامی انجام شده در آنها نظارت مستقیم دارد.»پولیانسکی افزود: «ما قبلاً چند صد سند مربوط به این موضوع را بین اعضای سازمان ملل توزیع کرده‌ایم. اگر فکر می‌کنید که این شواهد کافی نیستند، پس مدرک مستند برای شما چیست؟ ما پیش از این توضیح دادیم که از چه مکانیزم دقیقی در این خصوص استفاده کردیم.» وی این مسئله را در پاسخ به سخنان نماینده آمریکا مبنی بر اینکه اسناد ارائه شده از سوی روسیه به شورای امنیت، اظهارات مسکو درباره فعالیت‌های نظامی-بیولوژیکی با مشارکت واشنگتن در اوکراین را تایید نمی‌کند، مطرح کرد. پولیانسکی ادامه داد: «تلاش شما برای تبدیل ادعاها و درخواست مشخص ما برای بررسی علنی در این باره، به صحبت درخصوص تبلیغات روسیه، نتیجه‌ای نخواهد داشت و این شما هستید که باید توضیحات واضحی درباره این فعالیت‌های غیرقانونی در اوکراین ارائه دهید.»
آمریکا ۱۰ هزار نظامی دیگر به اروپا اعزام می‌کند
اما  در بحبوحه تلاش‌های غرب برای تحریک روسیه، آمریکا در صدد است ۱۰ هزار و ۵۰۰ نظامی جدید به اروپا اعزام کند. بنا بر گزارش شبکه روسی راشاتودی، اعزام بیش از ۱۰ هزار نظامی آمریکایی، تعداد نظامیان این کشور که در اروپا مستقر هستند را به حدود 100 هزار نظامی افزایش می‌دهد. «جان کربی» سخنگوی پنتاگون در کنفرانس خبری روز جمعه خود با تأیید استقرار ۱۰ هزار نظامی آمریکایی در اروپا گفت که «جو امنیتی هم‌اکنون در منطقه اروپا به واسطه درگیری‌های اوکراین تغییر کرده است» وی ادامه داد: «این استقرارها، جایگزین‌های یگان نفر به نفر می‌شوند که موجب می‌شود جایگاه کلی نیروهای ما در منطقه به صورت دست نخورده باقی بماند و همان حدود یکصدهزار نیرو باشد. واحدهای در حال جایگزینی پس از یک جابجایی مناسب مسئولیت‌ها به ایستگاه اصلی خود بازمی‌گردند.» سخنگوی پنتاگون تصریح کرد که جابجایی نظامیان احتمالاً در سراسر تابستان ادامه خواهد داشت.راشاتودی گزارش کرد، از آنجایی که برخی از اعضای ائتلاف، مانند لیتوانی و کشورهای بالتیک برای حضور بیشتر و پایدارتر نیروهای آمریکایی در ماه‌های اخیر فشار آورده‌اند، مقامات آمریکایی راه‌هایی را برای برآورده کردن این درخواست‌ها از جمله ساخت پایگاه‌های جدید پیشنهاد کرده‌اند.ژنرال «مارک میلی» رئیس‌ستاد مشترک ارتش آمریکا ماه گذشته به قانونگذاران کنگره گفت: «توصیه من ایجاد پایگاه‌های دائمی است، اما نیروهای آمریکایی را به طور دائم مستقر نکنید».وی افزود: «و من معتقدم که بسیاری از متحدان اروپایی ما... بسیار بسیار مایل به ایجاد پایگاه‌های دائمی هستند و این پایگاهها را می‌سازند و هزینه آن‌ را پرداخت می‌کنند»
هشدار فائو
و دست آخر اینکه در حالی که چشم‌انداز تیره‌وتاری از تولید و عرضه محصولات کشاورزی در جهان به دلیل جنگ اوکراین ترسیم شده است، کارشناس فائو نیز می‌گوید انتظار می‌رود قیمت غذا در دنیا تا چند فصل آینده همچنان در سطح بالایی باقی بماند. 
به گزارش تسنیم به نقل از« اس‌پی گلوبال»، یک ضرب‌المثل مشهور می‌گوید تمدن فقط به‌اندازه 9 وعده غذایی با آنارشی فاصله دارد. در شرایطی که حمله روسیه به اوکراین انبوهی از مشکلات را برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان مواد غذایی در جهان پدید آورده است به‌خوبی معنای این ضرب‌المثل را می‌توان درک کرد.
این گزارش می‌افزاید: امروزه شاهد بروز اختلال در زنجیره‌های عرضه کالاها هستیم و این مسئله به‌همراه قیمت‌های بالای انرژی فشارهای تورمی شدیدی را پدید آورده که دولت‌ها را مجبور کرده است برای کنترل اوضاع دست به اقداماتی بزنند مثل وضع محدودیت‌های صادراتی.این عوامل و شرایط به ما می‌گویند که قیمت مواد غذایی مهمی مثل گندم، برنج و ذرت همچنان در سطح بالایی باقی خواهد ماند و غذایی که در بشقاب می‌گذاریم گران‌تر خواهد شد.کشورهای درحال‌توسعه به‌ویژه آن‌هایی که به واردات مواد غذایی وابسته هستند مثل کشورهای آفریقایی، مصر و هند در معرض خطر تورم قیمت بالای مواد غذایی قرار دارند.
فائو زنگ خطر در این زمینه را به صدا درآورده است. بر اساس آمارهای این سازمان بین‌المللی قیمت مواد غذایی در ماه مارس(فروردین) در جهان رکورد زده و تحلیلگران را واداشته است پیش‌بینی‌های خود از چشم‌انداز بازار مواد غذایی جهان را اصلاح کنند. متوسط قیمت مواد غذایی در ماه آوریل(فروردین) در جهان 30 درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل بوده است.«مونیکا توتووا»، کارشناس فائو در این باره گفته است انتظار می‌رود قیمت غذا در دنیا تا چند فصل آینده همچنان در سطح بالایی باقی بماند. خریداران مواد غذایی باید حاضر باشند که بهای بیشتری برای غذای مورد نیاز خود بپردازند.
بر اساس گزارش مؤسسه اس‌اندپی واردکنندگان بزرگ محصولاتی مثل گندم در پیدا کردن فروشندگان به مشکل خورده‌اند و به‌سمت انعقاد قراردادهای بلندمدت‌تر برای تضمین دسترسی خود به غذا روی آورده‌اند که این مسئله به گرانی‌ها دامن زده است.روسیه و اوکراین هر دو نقش مهمی در تأمین نیاز بازار محصولات کشاورزی دارند. این دوکشور علاوه‌بر تأمین 25 درصد صادرات گندم دنیا همچنین منبع مهمی برای روغن آفتابگردان، ذرت، کود شیمیایی، جو و سورگوم دنیا هستند.