لفاظیهای آمریکا علیه ایران درخصوص مذاکرات وین
در ادامه لفاظیها و سیاستهای دوگانه آمریکا در قبال ایران و مذاکرات رفع تحریمها در وین، واشنگتن بار دیگر به بازی با کلمات درخصوص مذاکرات وین پرداخت.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید بازگشت متقابل به توافق هستهای، بهترین راه برای مهار برنامه هستهای ایران است.
به نوشته رسانههای آمریکایی، پرایس طی نشست خبری روزانه در واشنگتن مدعی شد: «ما معتقدیم که فرصتی برای غلبه بر موانع باقیمانده برای بازگشت به توافق هستهای وجود دارد.»
پیش از این، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگوی تلفنی همتای عمانی با انتقاد از تحریمهای جدید آمریکا گفت: ایران آماده یک توافق خوب و پایدار است، اما طرف آمریکایی با برخی زیادهخواهیها، مسئول مستقیم تطویل مذاکرات تاکنون بوده است.
حدود دو هفته پیش طرفهای مذاکرهکننده در وین اعلام کردند که مذاکرات وین درباره برجام دچار وقفه شده و هیئتهای مذاکرهکننده برای رایزنی به پایتختهای خود بازمیگردند. روز گذشته، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش گفت که دور هشتم گفتوگوهای وین درباره برنامه هستهای ایران هنوز تکمیل نشده است. نماینده روسیه اضافه کرد: معتقدم زمانی که اختلافات نهایی میان ایران و آمریکا حل شود، شرکتکنندگان کنونی برجام به وین باز خواهند گشت تا توافق را نهایی کنند.
به گزارش فارس، وزیر خارجه ایران در دیداری که با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات وین در تهران داشت، گفت: فقدان تصمیم سیاسی آمریکا برای رفع تحریمها مانع کنونی رسیدن به نتایج نهایی بوده و برای ما برخوردار شدن از منافع کامل اقتصادی و رفع موثر تحریمها اولویت اساسی است.
گفتوگوی بنت و همتای هندی درباره مذاکرات احیای برجام
نخستوزیر رژیم صهیونیستی روز دوشنبه با «نارندرا مودی» همتای هندی خود در زمینه چشمانداز احیای توافق هستهای ایران و چالشهای منطقهای و جهانی گفتوگو کرد.
به نوشته روزنامه «جروزالم پست» در اولین تماس تلفنی بین «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی با «نارندرا مودی» نخستوزیر هند از زمانی که بنت هفته گذشته سفر برنامهریزی شده خود به هند را به دلیل ابتلای به کرونا به تعویقانداخت، طرفین درباره امور مهم جهانی و منطقهای از جمله چشمانداز توافق هستهای ایران گفتوگو کردند.
نخستوزیر رژیم اسرائیل پس از مثبت شدن آزمایش کووید-۱۹ مجبور شد سفر خود را به هند به تعویق بیاندازد.
این گفتوگوی تلفنی در حالی صورت گرفت که رئیسجمهور هند روز یکشنبه از انجام اقداماتی در بندر چابهار در ایران جهت عملیاتی کردن آن خبر داد. «رام ناث کونید» رئیسجمهور هند طی سخنرانی در جمع دیپلماتها در «موسسه روابط بینالملل عشق آباد» در زمینه بندر چابهار در ایران گفت: «اقداماتی را برای عملیاتی کردن بندر چابهار در ایران انجام دادهایم که میتواند دسترسی امن، قابل دوام و بدون مانع به دریا را برای کشورهای آسیای مرکزی فراهم کند.»
فارس نوشت: هند در سال ۲۰۱۵ درخصوص توسعه بندر چابهار و احداث خط راه آهنی که هند را به افغانستان متصل میکند، با ایران به توافق رسید و در سال ۲۰۱۶، «نارندرا مودی» نخستوزیر هند در جریان سفر به ایران، توافقنامه سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلاری برای توسعه چابهار را با تهران به امضا درآورد.
پیش از این نیز «جیاس جایشانکار» وزیر خارجه هند پیشنهاد داده بود که به منظور دسترسی امن و بدون مانع کشورهای آسیای مرکزی به دریا، بندر چابهار در کریدور بینالمللی شمال-جنوب
قرار بگیرد.
وی همچنین از طرح کارگروه هند، ایران، افغانستان، ازبکستان برای استفاده مشترک از بندر چابهار استقبال کرده بود. وزیر خارجه هند گفته بود که دهلینو مجموعاً ۸۵ میلیون دلار کمک بلاعوض و تسهیلات اعتباری ۱۵۰ میلیون دلاری برای توسعه پایانه شهید بهشتی در بندر چابهار متعهد شده است. وزیر خارجه هند در مورد تاثیر تحریمهای آمریکا بر پروژه بندر چابهار نیز اظهار داشته بود که تحریمهای آمریکا علیه ایران به هیچ وجه به این پروژه مربوط نیست.