kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۵۸۳۷
تاریخ انتشار : ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۱:۲۴
برای نخستین بار

بدهی ملی آمریکا از مرز 30 هزار میلیارد دلار گذشت

همزمان با گسترش مشکلات ساختاری اقتصاد آمریکا وزارت خزانه‌داری این کشور هم اعلام کرد بدهی دولت آمریکا برای نخستین‌بار از مرز 30 تریلیون دلار گذشت.
 
 
 
 
 
به گزارش راشاتودی، آمار وزارت خزانه‌داری آمریکا نشان داد که بدهی عمومی یا بدهی دولت آمریکا به علت استقراض بالا در دوره همه‌گیری کرونا، دیروز، برای نخستین بار از مرز 30 تریلیون دلار (30 هزار میلیارد دلار) گذشت.
ژاپن و چین هر کدام با داشتن به ترتیب یک تریلیون و 300 میلیارد و یک تریلیون و هشت میلیارد دلار در خزانه‌داری آمریکا، همچنان بزرگ‌ترین طلبکاران خارجی آمریکا باقی مانده‌اند و بابت تمام پولی که (از آنها) قرض گرفته شده، بهره طلبکار هستند.
آمریکا حدود هشت تریلیون دلار به نهادهای خارجی (به جز ژاپن و چین) بدهکار است که این نهادها شامل نهادهایی از انگلیس، ایرلند، برزیل، کانادا، فرانسه، هند، بلژیک و تایوان و هنگ‌کنگ هستند.
همچنین دولت آمریکا شش تریلیون و 500 میلیارد دلار به صندوق تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی نظامی خود بدهکار است. در جریان همه‌گیری کرونا، فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) نیز با خرید شدید هزاران میلیارد دلار اوراق قرضه خزانه‌داری و اوراق بهادار، ترازنامه خود را دو برابر کرد و به هشت تریلیون و 900 میلیارد دلار رساند.
از آنجاییکه مقامات و اقتصاددانان آمریکایی نتوانستند همه‌گیری کرونا و واکنش‌های بعدی آن را پیش‌بینی کنند و این همه‌گیری مخارج دولت و در پی آن، بدهی ملی را از پایان سال 2019 تاکنون هفت تریلیون (هفت هزار میلیارد) دلار افزایش داده است، این رقم تکان‌دهنده، بسیار زودتر از آنچه پیش‌بینی می‌شد، به دست آمد.
کسری بودجه آمریکا در سال مالی 2021 در مجموع بالغ بر دو تریلیون و 770 میلیارد دلار بود که از رکورد بی‌سابقه سال گذشته اندکی کمتر است اما همچنان با هزینه‌های کلان دوره کرونا مطابقت دارد.
به نوشته روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، رقم 30 تریلیون دلار به علت برنامه‌های دولت برای همه‌گیری کرونا که «مزیت‌های بیکاری گسترده، حمایت مالی برای کسب ‌و کارهای کوچک و پرداخت‌ دستمزدها را تأمین می‌کرد، سال‌ها زودتر از آنچه قبلا پیش‌بینی می‌شد، سررسید.» تمامی این طرح‌ها با استقراض و وام‌گیری پرداخت شده است.
«دیوید کلی»؛ استراتژیست ارشد مدیریت دارایی بانک جی‌پی مورگان، به «سی‌ان‌ان» گفت: این بدهی به این معناست که آمریکا «در طولانی مدت فقیرتر می‌شود» و «مالیات‌دهندگان آمریکایی باید برای مستمری افراد در چین و ژاپن مالیات بپردازند، زیرا آنها طلبکار هستند.»
با این حال، «میشائیل پترسون»؛ مدیر ارشد اجرایی موسسه پترسون توضیح داد: «مشکلات ساختاری که ما از نظر مالی با آن روبرو هستیم، مدت‌ها قبل از همه‌گیری وجود داشت» و کرونا فقط «مشکلات را تشدید کرد.»
به گفته تحلیلگران، این بدهی به این معناست که آمریکا «در طولانی مدت فقیرتر می‌شود» و «مالیات دهندگان آمریکایی باید برای مستمری افراد در چین و ژاپن مالیات بپردازند زیرا آنها طلبکار 
هستند.»
40 درصد آمریکا؛ زیر خط فقر
این آمارها در حالی است که طبق اظهارات «برنی سندرز»؛ نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و مراکز آماری این کشور، 52 میلیون نفر در آمریکا گرسنه‌اند و 90 میلیون نفر دیگر در تهیه غذا و دارو با مشکلات جدی مواجهند. 
این به آن معناست که 40 درصد جمعیت آمریکا زیر خط فقر هستند. اوضاع برای طبقه متوسط هم خوب نیست و در حالیکه ساعات بیشتری باید کار کنند دستمزد کمتری می‌گیرند که این مسئله موجب مهاجرت آمریکایی‌ها به کشورهای اروپایی شود، حال آنکه اقتصاد آن کشورها یک دهم آمریکاست.
چاپ دلار بی‌پشتوانه
آمریکا در حالی که قرار بود در دوران بحران مالی سال 2008 آمریکا موقتا دست به چاپ پول بزند، اما هنوز این روند ادامه دارد و پس از 14 سال هنوز هم شاهد تداوم این سیاست هستیم.
از اوایل سال 2020 و همزمان با شدت گرفتن شیوع ویروس کرونا در آمریکا هم دوباره روند چاپ پول در این کشور شدت گرفته که کارشناسان گفتند؛ این اقدام در حال گسترده‌تر کردن شکاف درآمدی بین مردم آمریکا است و بخش قابل توجهی از پول چاپ شده به جیب سرمایه‌داران ریخته شده و بر همین اساس پول‌دارها پول‌دارتر و فقرا هم ضعیف‌تر شده‌ا
مکس کایزر و استیسی هربرت؛ دو کارشناس آمریکایی، تابستان سال میلادی گذشته به تبعات سیاست کاخ سفید در چاپ پول پرداختند و گفتند: «بخش قابل توجهی از پو‌ل‌های چاپ شده در آمریکا نهایت سر از جیب یک درصد ثروتمند این جامعه درآورده و این در حالی است که تورم به شدت زندگی 99 درصد دیگر مردم این کشور را تحت تاثیر منفی قرار داده است.»
آنها تصریح کردند که پول‌های چاپ شده برای پرداخت اجاره بهای صاحبخانه‌ها و ملاکین کالیفرنیا استفاده شده است؛ چراکه افراد اجاره‌نشین توانایی پرداخت اجاره خود را به خاطر شیوع ویروس کرونا ندارند و از این منظر به شدت ضعیف شده‌اند.
این دو کارشناس گفتند: « در حالی که خرید خانه برای اکثر مردم آمریکا تقریبا غیرممکن شده و آنها مجبور شدند به جای خرید دست به اجاره منزل بزنند، اما رشد قیمت مسکن به نفع ملاکین تمام شده و بخش قابل توجهی از سود حاصله هم در جیب سرمایه‌گذاران در بازار مسکن رفته است.»
محمد‌حسین ادیب؛ کارشناس اقتصاد بین‌الملل، دوم مهرماه امسال در گفت‌و‌گو با خبرگزاری تسنیم گفته بود: «قبل از شروع کرونا، 3600 میلیارد دلار تراز بانک مرکزی آمریکا بود و اکنون 7400 میلیارد دلار. این نشان می‌دهد آمریکا دلار چاپ کرده و کشور را اداره می‌کند. اگر با همین دست فرمان پیش برود این به 10 هزار میلیارد دلار می‌رسد.»
گفتنی است، تولید ناخالص داخلی آمریکا با شاخص‌های مختلف بین 20 تا 23 هزار میلیارد دلار است. بدهی 30 هزار میلیارد دلاری؛ یعنی بدهی آمریکا هفت هزار میلیارد دلار بیشتر از تولید ناخالص داخلی آمریکاست. همچنین رسیدن میزان چاپ پول آمریکا به 10 هزار میلیارد دلار بدون پشتوانه؛ یعنی 40 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور عملا وجود ندارد بلکه پول بی‌پشتوانه است.