kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۴۵۳۰
تاریخ انتشار : ۲۵ دی ۱۴۰۰ - ۱۹:۴۵
در گزارش خبری تحلیلی کیهان بررسی شد

عصبانیت آمریکا و دستپاچگی غربگراها از تعامل با شرق برای خنثی‌‌سازی تحریم‌ها

خنثی‌‌سازی تحریم‌ها و تعامل با شرق، بحران‌ها و مشکلاتی که مدعیان اصلاحات ـ اعتدال با سیاست تعلیق و انفعال در برابر دشمن به کشورمان تحمیل کردند را پایان می‌دهد و سیاست‌های آمریکا و غربگراها را به بن‌بست می‌کشاند.
 
 
 
سرویس سیاسی ـ
 
 
سیلی دیگر ایران به آمریکا،‌گریه غرب‌گرایان داخلی را درآورده است. آن سیلی، خنثی‌‌سازی تحریم با حرکت درون‌زا و متکی به توانمندی‌های ملی و تعامل پویا و فعال با شرق است. در این رویکرد، ایران وادادگی در سیاست خارجی و معطلی پای توافق هسته‌ای را کنار گذاشته و به‌جای بزرگ‌نمایی تحریم، آن را زیر پا می‌گذارد. طلیعه این خط‌مشی، با واردات گسترده واکسن، عضویت ایران در پیمان شانگهای، انعقاد قرارداد سوآپ گازی با ترکمنستان و آذربایجان، سفر وزیر خارجه به پکن و آغاز اجرای سند همکاری ۲۵ ساله میان ایران و چین، پیگیری همکاری بلندمدت با روسیه، رشد ۳۰ تا ۴۰ درصدی در زمینه صادرات به همسایگان، افزایش ۴۰ درصدی صادرات نفت و رشد ۳۵ درصدی متوسط ماهانه صادرات غیرنفتی نسبت به میانگین هشت سال عملکرد دولت روحانی در پنج ماه نخست فعالیت دولت سیزدهم، قراردادهای جدید با ترکیه و پاکستان و عراق و... نمایان شد. اقداماتی که بدون برجام و FATF انجام شد و گواه و سند روشن بر دروغ بودن ادعای مدعیان اصلاحات درباره منوط بودن و توقف تجارت خارجی به دو مقوله مذکور است. ظریف در گفت‌وگویی مجازی در کلاب‌هاوس ادعا کرده بود؛ همین‌الان هم مشکلاتی درباره FATF داریم که مانع همکاری ما با روسیه و چین می‌شود. حتی اگر نگاه به شرق داشته باشیم تحریم و FATF مانع هستند. (!) همین دیروز هم خبر افزایش 40 درصدی صادرات نفت و سفر امیرعبداللهیان به چین و شروع اجرای سند جامع همکاری دو کشور در صفحات نخست روزنامه‌های زنجیره‌ای سانسور شد.
یک سال است از این معاهده نگرانم!
برای پی بردن بیشتر به علت این سانسورها، باید به این موارد توجه کرد؛ 1 ـ همزمان با سفر وزیر خارجه کشورمان به چین، نشریه آمریکایی فارین‌پالیسی در تحلیلی، گسترش همکاری میان ایران و چین را «تهدیدی جدی» علیه منافع محوری آمریکا، رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس توصیف کرده است. 2 ـ جو بایدن نیز قبلاً در پاسخ به خبرنگاری که پرسیده بود از معاهده ایران و چین نگران نیستید، گفته بود: «یک سال است از این معاهده نگرانم!» 3 ـ اورشلیم‌پست هم قبلاً با تیتر درشت نوشته بود: «خبر معاهده ایران و چین خبر بسیار تلخی برای اسرائیل است.» بر این اساس، نگرانی میان آمریکا، اسرائیل و مدعیان اصلاحات نسبت به تعامل فعال ایران با شرق، مشترک است زیرا با این روش از فجایع و بن‌بستی که مدعیان اصلاحات ـ اعتدال با سیاست تعلیق و معطلی به ایران تحمیل کردند، خارج می‌شویم و با خنثی‌‌سازی تحریم، کشیده بر صورت آمریکا می‌زنیم که از تحریم به‌عنوان سلاح جنگی علیه کشورمان استفاده می‌کند.
جنگ با آمریکا و تفاله‌های آمریکا
امام خمینی(ره) درباره فضا‌سازی جریان غربگرا تأکید کرده بودند «نباید فراموش کنیم که در جنگ با آمریکا هستیم. ما در جنگ با آمریکا و تفاله‌های آمریکا (هستیم)، این تفاله‌هایی که قالب زدند خودشان را و ما غفلت کردیم، الآن هم هستند... خط این بود که اصلاً آمریکا منسی [فراموش] بشود. یک دسته شوروی را طرح می‌کردند تا آمریکا منسی بشود. خط این بود که این قضیه مرگ بر آمریکا منسی بشود.»
خنثی‌‌سازی تحریم 
شلیک به نقشه شوم معارضان داخلی و خارجی
در سوی دیگر، رئیس‌جمهور به‌زودی به دعوت رسمی پوتین به روسیه سفر می‌کند. همان طیفی که امضای کری را تضمین اعلام کرده و طی این سال‌ها، کارشکنی آمریکا و اروپا در برجام را توجیه و رفو کرده است، در روزهای اخیر، تقریباً هرروز در روزنامه‌ها و رسانه‌های زنجیره‌ای خود، به تخطئه تعامل ایران با شرق به‌ویژه با روسیه و چین به‌صورت پرحجم با انتشار گزارش و مقاله اقدام می‌کند. خنثی‌‌سازی تحریم، شلیک به نقشه این طیف است زیرا مجال پمپاژ واگذاری منابع قدرت ملی (ازجمله توان خیره‌کننده موشکی و نفوذ ثبات‌آفرین منطقه‌ای) در قبال رفع تحریم از آنها گرفته می‌شود. آنها در فتنه 88 از آمریکا خواستند علیه ایران دست به تحریم‌های فلج‌کننده بزند. در دولت روحانی نیز با ناچار نشان دادن ایران از توافق و درمانده جا زدن کشور از تحریم و سوءمدیریت و ترک فعل گسترده آمریکا را به تحریم بیشتر تشویق کردند. هم سبب تحریم خارجی بیشتر شدند، هم عامل تحریم داخلی.
فجایع غربگراها
۸ سال فرصت کارآفرینی و رونق پای اعتماد به دشمن هدر رفت و هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا شش رتبه تنزل پیدا کرد. متوقف ساختن پیشرفت هسته‌ای، اضافه کردن صدها تحریم دیگر، گرانی افسارگسیخته کالا و خدمات موردنیاز مردم، چوب حراج به بیت‌المال و تعطیلی صدها کارخانه و مراکز تولید، تحمیل رکود و تورم به اقتصاد ازجمله در بخش‌های پیشرانی مثل مسکن و خودرو و کشاورزی و...، وابسته‌تر کردن اقتصاد به درآمد نفتی، کاهش شرکای تجاری ایران، کوتاهی در حمایت از تولید و صادرات، اتخاذ سیاست‌های ضد شفافیت و مسبب قاچاق (حذف کارت سوخت، ایران‌کد، شبنم و...)، کوتاهی در تأمین و اخذ مالیات از فعالیت‌های غیرمولد و اقشار پردرآمد و پرمصرف، کاهش ده‌ها برابری و نزدیک به سقوط ارزش پول ملی، سرازیر کردن ۳۰ میلیارد دلار ارز و ۶۰ تن طلا به حلقوم مفسدان و رانت‌خواران تا آنجا که سخنگوی قوه قضائیه از تشکیل ۱۲۵۰ پرونده قضایی- فقط در تهران- برای حیف‌ومیل ۱۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی خبر داد، افزایش ۸ برابری قیمت مسکن. شکستن رکوردهای تورم، رکود و ضریب جینی و گسترش فقر و بیکاری و فاصله طبقاتی و...  ازجمله ضربات سنگین طیف مدعی اصلاحات ـ اعتدال به کشور است. پس در داخل به اقتصاد کشور ضربه می‌زدند و به تحریم ضریب اثرگذاری می‌دادند، همزمان هم می‌گفتند باید از قدرت موشکی و نقش‌آفرینی منطقه‌ای خود دست برداریم تا تحریم‌ها برداشته شود!
تکوین قرن جدید آسیایی
در این میان، تغییر اولویت‌های روابط خارجی و افزایش تعامل با شرق و خنثی‌‌سازی تحریم، برنامه جریان آلوده را به هم می‌ریزد زیرا آنها به دنبال تحریم ایران هستند. اما دولت سیزدهم دیپلماسی را به ریل اصلی خود برگردانده است. دولت با تفکر و مدیریت جهادی و انقلابی، سیاست خارجی فراگیر و چندجانبه را پی گرفته است و نقش مؤثر خود را در تکوین «قرن جدید آسیایی» و انتقال محور قدرت از غرب به شرق ایفا می‌کند.
در همین زمینه، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در صفحه شخصی خود نوشت: «رئیس‌جمهور در تدارک سفر روسیه و وزیر خارجه در چین است، وزیر راه در سوریه بود، وزیر ارشاد به محل اکسپو رفت و آقای باقری بر مذاکرات وین متمرکز است. هفته پیش هم چندین مقام خارجی در ایران حضور داشتند. دیپلماسی در دولت مردمی به میدان وسیع منافع ملی توجه دارد. پویا، همه‌جانبه و نتیجه‌گرا.»
محمد کشاورززاده، سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین نیز نوشت: «دکتر امیر عبداللهیان امروز صبح چین را به مقصد ایران ترک کرد. اجرایی کردن برنامه 25 ساله از دست‌آوردهای مهم این سفر بود هیئت ایرانی متشکل از مقامات عالی سیاسی اقتصادی. نفتی. بانکی مذاکرات بسیار خوبی داشتند روابط دو کشور اکنون:
از پی افکندم کاخی بلند
که از باد و باران نیابد گزند»
دروازه تعامل با دنیا را به امید کدخدا بستند
از همین زاویه، علی خضریان، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار کیهان در مورد شبهه‌ای که رسانه‌های اصلاح‌طلب با توسل بر شعار «نه شرقی و نه غربی» پیرامون رویکرد دولت سیزدهم مطرح می‌کنند و آن را مغایر با این شعار می‌دانند گفت: «کسانی امروز در حال طرح این شائبه هستند که در 8 سال گذشته با این شعار که باید با کل دنیا تعامل داشته باشیم روی کار آمدند اما ملت ایران دید که این‌ها تنها پنجره تعامل با کدخدا و چند کشور اروپایی را باز کردند. اتفاقاً این‌ها دروازه تعامل با دنیا را بستند و تنها در‌اندیشه آن پنجره تعامل با کدخدا و دو-سه کشور اروپایی بودند و ظرفیت مهمی مثل همسایگان، غرب آسیا و شرق را نادیده گرفتند و بدتر از همه اینکه این‌ها غرب را هم فقط در کدخدا و آن سه کشور اروپایی دیدند.»
خضریان در ادامه متذکر شد: «کسانی که امروز این دست شائبه‌ها را مطرح می‌کنند، شعارشان این است که باید با دنیا تعامل داشت. البته این نکته را عرض کردم که آنها این شعار را می‌دادند اما در عمل رویکرد دیگری داشتند. باید گفت که جهان که فقط آمریکا و انگلیس و فرانسه نیست. حتماً شرق یا آمریکای لاتین یا آفریقا هم در شمار جهان هستند.»
نماینده مردم تهران سپس گفت: «کسانی این شائبه‌ها را مطرح می‌کنند که در شعارهایشان می‌گویند ما حتی باید با دشمنان خود گفت‌وگو کنیم. آن‌هم با دشمنی که یک مقام رسمی کشورمان را درحالی‌که به‌صورت رسمی مهمان کشور عراق بود به‌صورت ناجوانمردانه ترور کردند و در عالی‌ترین سطح سیاسی هم (رئیس‌جمهور و وزیر خارجه وقت آمریکا) بلافاصله به این ترور و صدور دستور آن اذعان کردند. کسانی این شعار مذاکره حتی با دشمنان را مطرح می‌کنند که پس از برجام بیشترین امتیازها را در زمان انعقاد قراردادها به پلیس بد مذاکرات یعنی فرانسه دادند و شرکت‌های فرانسوی (توتال، پژو، ایرباس و...) سهم عمده پس از برجام را از آن خود کردند. خب آیا به همین‌جا ختم شد؟! ملت ایران دید که چطور همان شرکت‌های فرانسوی پس از خروج آمریکا از برجام دست دولت قبل و نیز حامیان غرب (غربگرایان) را در پوست گردو گذاشتند و از این رفتند...»
خضریان در ادامه اظهار داشت: «رویکرد این جماعت ماحصلی جز جری‌تر شدن دشمنان ندارد چراکه وقتی کشوری مانند فرانسه می‌آید و در مسیر مذاکرات بیشترین سنگ‌اندازی را انجام می‌دهد و سپس می‌بیند که از مسیر آن دشمنی بیشترین منفعت را نیز به دست آورده، در موقعیت دیگر دشمنی و سنگ‌اندازی بیشتر از قبل انجام خواهد داد چون پی برده که نتیجه دشمنی‌اش رسیدن به منافع بیشتر است.»
این نماینده عضو کمیسیون اصل نود در خاتمه متذکر شد: «ضمناً باید این را گفت که این آقایان گویا چند دهه از تاریخ عقب هستند و نمی‌دانند که تقریباً از همان آغازین سال‌های دهه 1370 خورشیدی با برچیده شدن دیوار برلین میان آلمان شرقی و آلمان غربی و سپس فروپاشی شوروی سابق، بلوک‌بندی دنیا به شرق و غرب مضمحل شد. به‌جز این در همان زمانی که دو ابرقدرت جهان را به دو بخش تقسیم کرده بودند، مگر شرق و غرب جغرافیایی تعیین‌کننده بلوک‌بندی‌ها بود؟ مگر کشوری مثل کوبا در غربی‌ترین نقطه جهان و زیر گوش آمریکا متمایل به بلوک شرق نبود و یا هم‌اکنون دو کشور کره شمالی و جنوبی در شرق عالم و درحالی‌که کنار هم هستند، تفاوت‌های بنیادین در این دست مسائل ندارند؟! این دو نکته اخیر نشان می‌دهد که این جماعت از این شعار یا چیزی نفهمیده‌اند که چنین کژتابانه از آن استفاده می‌کنند یا اینکه فهمیده‌اند و می‌دانند بلوک‌بندی دنیا به شرق و غرب پایان یافته اما از این شعار برای تخریب رویکرد درست دولت سیزدهم سوءاستفاده می‌کنند.»
معنای شعار «نه شرقی و نه غربی»
 نفی تعامل نیست
حجت‌الاسلام سیدرضا تقوی نیز در مورد دیپلماسی دولت سیزدهم و شائبه‌ای که جماعت اصلاح‌طلب با شعار «نه شرقی و نه غربی» به وجود آورده‌اند به خبرنگار کیهان گفت: «همه می‌دانیم که انقلاب اسلامی با اصول مشخصی شکل گرفته است که یکی از مهم‌ترین اصول آن شعار «نه شرقی و نه غربی» بوده است. اما نکته مهم این است که آیا معنای این شعار این است که ما دورتادور کشور را دیوار بکشیم و نه با شرق و نه با غرب تعامل نداشته باشیم؟!»
این نماینده مجلس یازدهم در ادامه گفت: «قطعاً و یقیناً این شعار به این معنا نیست و ما با تمام کشورهای دنیا که اولاً نظام و ملت ایران را به رسمیت بشناسند و به این ملت احترام بگذارند و دوم اینکه منافع کشورمان را در یک رابطه دوسویه اقتصادی یا سیاسی لحاظ کنند ارتباط خواهیم داشت. البته استثنایی دراین‌باره هست که آن‌هم رژیم جعلی صهیونیستی است که طبق یک قاعده درست و صحیح شکل نگرفته و شکل‌گیری آن بر اساس اشغالگری است.»
حجت‌الاسلام تقوی در ادامه افزود: «اساساً معنی شعار «نه شرقی، نه غربی» نفی سلطه‌پذیری است و نه نفی تعامل. ما با شرق و غرب عالم تعامل خواهیم داشت بر اساس احترام متقابل و منافع کشورمان. نکته مهم دیگر این است که باید ببینیم که آیا این ایران بود که دروازه تعامل با برخی کشورهای غربی را بست یا آنها بودند؟! آیا این آمریکا و چند کشور اروپایی پیرو آمریکا نبودند که با تحریم‌های ظالمانه از ابتدای انقلاب تا اکنون مانع تعامل شده‌اند؟!»
نماینده مردم تهران اظهار داشت: «در مورد شعار نه شرقی و نه غربی و تفسیر آن‌که عبارت است از عدم سلطه‌پذیری و نیز نفی دخالت بیگانه در مقدرات کشورمان، اگر بخواهیم در عمل در ترازوی سنجش بگذاریم آن‌وقت آنچه خواهیم دید قابل‌تأمل است. به این معنا که کدام کشورها انقلاب مردم ایران را برنتافته و هنوز هم برنمی‌تابند و با دخالت‌های بی‌جای خود (گاهی به شکل تحریک صدام برای حمله به ایران و در ادامه با طرح‌ریزی کودتاهای رنگی و مخملی و سپس طرح‌ریزی جنگ‌های فرهنگی و اقتصادی) درصدد پایان بخشیدن به نظام جمهوری اسلامی ایران بوده‌اند؟! خب این کشورهایی که چنین کارنامه‌ای دارند، می‌دانیم آمریکا و انگلیس و فرانسه و... هستند و تاکنون ندیده‌ایم که از شرق عالم کشوری به‌صراحت بگوید ما به دنبال براندازی هستیم اما از سمت غرب بارها هم شنیده‌ایم و هم در عمل چنین رویکردی را دیده‌ایم.»
هیل: خلأ آمریکا در غرب آسیا 
باعث گشایش‌های جدیدی 
در سیاست خارجی چین شده است
در همین شرایط، وبگاه خبری آمریکایی «هیل» نوشت، رویکرد سیاست خارجی آمریکا موجب شده، باب‌های جدیدی از روابط میان کشورهای غرب آسیا و چین باز شوند.
به گزارش فارس، وبگاه خبری روز شنبه در یادداشتی نوشت، با تضعیف مواضع آمریکا در غرب آسیا، چین در حال گشودن باب‌های جدیدی از روابط با کشورهای این منطقه راهبردی است.
در این یادداشت آمده است، وزارت امور خارجه آمریکا اخیراً در گزارشی ادعای چین درباره حق حاکمیت بر بخش‌هایی از دریای جنوبی چین را رد کرد. این گزارش اولین مورد در نوع خود ظرف چند سال گذشته بوده و بر نگرانی واشنگتن از قدرت چین در شرق آسیا دلالت دارد.
هیل می‌نویسد، در همان روز که این گزارش منتشر شد، پکن در راستای تداوم تلاش برای پر کردن خلأ ایجادشده توسط آمریکا در غرب آسیا، سوریه را به پروژه بزرگ تجاری «کمربند و جاده» اضافه کرد. از سوی دیگر چین و شورای همکاری خلیج‌فارس در بیانیه‌ای مشترک بر همکاری راهبردی در زمینه ایجاد منطقه آزاد تجاری تأکید کردند.
این وبگاه نزدیک به کنگره آمریکا افزود: به نظر می‌رسد که احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) با ایران مهم‌ترین نگرانی واشنگتن در خاورمیانه باشد. دولت [جو] بایدن ورای دستیابی به توافق احیاشده با ایران، تصریح کرده که مسائل اروپا و شرق آسیا را در اولویت دارد و در این میان، چین و بازیگران منطقه‌ای متوجه این مسئله هستند.
هیل می‌افزاید، تمایل سوریه به ابتکار کمربند و جاده از آسیب‌پذیری این کشور در برابر تحریم‌های اروپا و آمریکا سرچشمه می‌گیرد. خبرگزاری «عرب نیوز سوریه» دراین‌باره نوشته است: این ابتکار به گشایش افق‌های وسیعی از همکاری با چین ازجمله تبادل کالا، فناوری، سرمایه، سفر شهروندان و تبادلات فرهنگی کمک خواهد کرد.
در ادامه این یادداشت آمده است، ازآنجاکه دولت سوریه توانسته از حمایت آمریکا از براندازی در این کشور موفق خارج شود، چینی‌ها قادر خواهند بود در باز‌سازی سوریه مشارکت کرده و به ادعای هیل، «نفوذ سیاسی خود در دمشق» را افزایش دهند.
این وبگاه خبری می‌نویسد، کشورهای عضو شورای همکاری‌های خلیج‌فارس ازنظر اقتصادی ضعیف نیستند اما نسبت به قابل اعتماد بودن آمریکا به‌طور فزاینده‌ای نگران هستند و این نگرانی با دستیابی تهران و واشنگتن به توافقی هسته‌ای بیشتر نیز خواهد شد. دبیرکل سازمان همکاری‌های خلیج‌فارس، در این ‌ارتباط اعلام کرده است: «این شورا از تأثیر مهم و مثبت چین در امور بین‌المللی و منطقه بسیار قدردانی می‌کند». پیام این بیانیه کاملاً روشن است و این حقیقت که وزرای خارجه عربستان سعودی، بحرین، کویت و عمان نیز در نگارش آن شرکت داشتند نشان می‌دهد او فقط از طرف خودش صحبت
نمی‌کند.
در پایان این یادداشت آمده است: دولت بایدن چین را نه‌فقط تهدیدی در سطح منطقه بلکه تهدیدی جهانی می‌داند. این دولت همواره بر اساس واقعیت عمل نکرده است. آمریکا تلاش کرده دسترسی چین به زیرساخت‌های اروپا را محدود کند اما درخصوص غرب آسیا کمتر فعال بوده است. بحث فقط کمتر یا بیشتر شدن استقرار نیرو در منطقه نیست. آمریکا باید از ارسال این پیام که غرب آسیا به اولویت پایین‌تری برای دولت تبدیل‌شده خودداری کند. اگر این کار ادامه پیدا کند، درب‌های منطقه‌ای بیشتری به‌سوی چین باز خواهد شد و برای امنیت ملی آمریکا در چند سال آینده عواقبی جدی خواهد داشت.