kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۸۰۸۳
تاریخ انتشار : ۰۵ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۱
گام بلند مجلس علیه دلالان و سوداگران

مجلس کلیات طرح «مالیات بر عایدی سرمایه» را تصویب کرد

در جلسه علنی دیروز نمایندگان در مسیر تحقق عدالت در جامعه و کمک به اقتصاد تولیدمحور کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه را تصویب کردند؛ وکلای ملت می‌گویند هدف این طرح اخذ مالیات از دلالان و سوداگرانی است که با اقدامات خود به اقتصاد و جامعه لطمه می‌زنند.

 


جلسه علنی مجلس شورای اسلامی دیروز در حالی آغاز شد که انتخابات اعضای هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه دوم در دستور کار قرار داشت.
در جلسه دیروز محمدباقر قالیباف با رای اکثریت نمایندگان برای دومین سال در کرسی ریاست مجلس ابقا شد و علی نیکزاد به عنوان نایب‌رئیس‌اول و عبدالرضا مصری به عنوان نایب‌رئیس‌دوم انتخاب شدند.
در ادامه جلسه علنی دیروز، محمدباقر قالیباف رئیس‌مجلس پس از برگزاری انتخابات هیئت‌رئیسه گفت: به ولی‌نعمتان خود عرض می‌کنم که ما نمایندگان شما در سال گذشته با همه فراز و نشیب‌ها، همت و توان خود را در جهت پیگیری مسائل شما در حدود اختیارات و ظرفیت‌های مجلس به‌کار گرفتیم.
وی ادامه داد: علی‌رغم اذعان به وجود برخی نقاط ضعف نسبت به کارنامه یک سال خود در محضر خداوند و شما مردم عزیز ایران، خود را روسفید احساس می‌کنیم. وجود نقاط ضعف برای هر نهادی مخصوصاً مجلس با قریب به ۲۹۰ نفر تصمیم‌گیر با دیدگاه و سلایق مختلف طبیعی است.
رئیس‌مجلس شورای اسلامی گفت: واقعیت این است که علی‌رغم موانع موجود مخصوصاً وجود ساختارها و رویه‌های ناصوابی که طی سال‌های متمادی در تاروپود قوه مقننه شکل گرفته است، مجلس یازدهم در سال اول فعالیت خود توانسته است در مسائل اساسی کشور وظایف اصلی خود را به‌درستی ایفا کند که خروجی آنها یا به‌عنوان قانون نهایی شده یا با جدیت و پیگیری در حال انجام کار کارشناسی و نهایی شدن در کمیسیون‌های تخصصی مجلس است.
قالیباف گفت: سرمایه ما تجربه تلاش‌های سال گذشته ما است و وظیفه پیش روی ما برطرف کردن نیازهای متراکم باقی مانده از سال‌ها عقب‌ماندگی است.
وی تصریح کرد: مردم عزیز ایران ما خود را به شما متعهد می‌دانیم که روزهایمان را برای حل مسائل شما به شب برسانیم و شب‌ها با دغدغه مشکلات شما سر بر بالین بگذاریم. امیدواریم با استعانت از خداوند متعال و با تدبیر و عقلانیت انقلابی و با ریل‌گذاری درست برای اقدامات دولت آینده، گره‌ها را از دست و پای مسئولان اجرایی کشور باز کنیم و بتوانیم در حدود اختیارات و وظایف مجلس شورای اسلامی در حل مشکلات موجود کمک کنیم تا اندکی از وظیفه خود را در حق مردم نجیب و صبور ایران ادا کنیم.
رئیس‌مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در پایان از نمایندگان مجلس که با خطاپوشی خود بار سنگین ریاست مجلس را به دوش اینجانب قرار دادند تشکر می‌کنم و از همه هیئت‌رئیسه پیشین مجلس که برای انجام درست مسئولیت در سال گذشته یارانی همراه بودند، کمال تشکر را دارم.
مجلس به دنبال کاهش فعالیت‌های غیرمولد و دلالی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیروز با ۱۳۲ رأی موافق، ۶۰ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۷ نماینده حاضر در جلسه، کلیات طرح «مالیات بر عایدی سرمایه» را به تصویب رساندند.
سید احسان خاندوزی در موافقت با کلیات طرح مذکور، گفت: با این اقدام، گام اساسی برای رونق تولید برداشته می‌شود و از سوی دیگر، جذابیت فعالیت‌های دلالی و غیرمولد کاهش می‌یابد و نقدینگی در حوزه فعالیت‌های مولد به کار گرفته می‌شود و رشد و ‌اشتغال را در کشور به دنبال دارد. بسیاری از کشورها یک قرن است که چنین قوانینی را دارند و این کار عامل مؤثری برای تشویق فعالیت‌های تولیدی و همچنین کاهش فاصله طبقاتی در کشور است.
نایب‌رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در حال حاضر می‌بینیم که میزان نوسان و شوک قیمتی در مسکن به شکل متناوب و حتی بالاتر از تورم کشور است و این نشان‌دهنده آن است که جذابیت بازار مسکن برای فعالیت‌های دلالی و غیرمولد بسیار زیاد است و تقاضاهای کاذب باعث افزایش قیمت‌ها شده است.
خاندوزی ادامه داد: ما سال‌ها منتظر بودیم تا دولت سال‌ها این لایحه را به مجلس ارائه کند اما این کار را نکرد و مجلس خودش قدم مهمی در این باره برداشت. این طرح باعث کاهش تقاضاهای کاذب و دلالی و واسطه‌گری می‌شود و همچنین بخش‌های تولیدی هم از آن منتفع می‌شوند.
وی افزود: از سوی دیگر، این طرح به تولیدکنندگان مسکن و خودرو و همچنین به اکثریت جامعه که به اندازه نیاز خود از کالاهای سرمایه‌ای بهره‌مند هستند، ضرری را وارد نمی‌کند و صرفاً این مالیات از سودگران و واسطه‌گران اخذ می‌شود.
باید با احتکار مبارزه شود
در ادامه جلسه، سید غنی نظری هم در موافقت با کلیات این طرح، گفت: همانطور که معلمان و کارمندان به محض دریافت حقوق مالیات می‌دهند، باید از دلالان و سوداگران هم مالیات گرفته شود و یکی از ظرفیت‌های مهم اقتصادی کشور، افزایش و ایجاد پایه‌های جدید مالیاتی است.
وی با بیان اینکه تصویب این قانون باعث جلوگیری از سوداگری و رانت‌خواری می‌شود، گفت: اگر ما به دنبال رفع مشکلات و کمک به محرومان هستیم، باید این طرح را به تصویب برسانیم و این طرح برای مبارزه با احتکار بسیار مهم است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مالیات بر عایدی سرمایه باعث می‌شود که مردم راحت‌تر سرمایه‌گذاری کنند و همچنین این طرح یکی از مهم‌ترین قدم‌ها در اصلاح ساختار بودجه است.
دولت لایحه مالیات بر عایدی سرمایه را
ارائه نداد
در ادامه جلسه، محمدرضا پورابراهیمی درباره طرح مالیات بر عایدی سرمایه، گفت: قطعاً اگر تقاضا برای مسکن و خودرو واقعی باشد، قیمت‌ها متعادل می‌شود اما زمانی که تقاضای سفته‌بازی و دلالی وجود دارد، هر چقدر هم که عرضه شود، باز هم کافی نیست و قیمت‌ها افزایش می‌یابد. از ابتدای تشکیل مجلس یازدهم، ما سابقه رسیدگی به موضوع مالیات بر عایدی سرمایه را مورد بررسی قرار دادیم و دولت هم گفت که لایحه ارائه می‌دهد اما این کار را انجام نداد.
رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: کمیسیون اقتصادی موضوعات دیگری از جمله اصلاح قانون بانک مرکزی و توجه به ساماندهی بانکداری را هم در دستور کار خود قرار داده و این موضوع به حل مشکلات اقتصادی کشور کمک می‌کند.
اقتصاد ما باید تولیدمحور باشد
همچنین علی نیکزاد که ریاست جلسه را بر عهده داشت، درباره این طرح، گفت: اقتصاد ما بیشتر اقتصاد دلالی است درحالی‌که اقتصاد باید تولیدمحور باشد و تنها راه‌حل مشکلات ما توجه به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است. تصویب این طرح می‌تواند از فعالیت‌های دلالی و سفته‌بازی جلوگیری کند و همچنین باعث ایجاد یک پایه جدید مالیاتی می‌شود و درآمد نفتی از بودجه جدا خواهد شد.
وی گفت: طبق نظر هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی، این طرح دو شوری می‌شود و نمایندگان می‌توانند پیشنهادات و نکات مورد نظر خود درباره جزئیات این طرح را در کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح کنند.
بیانیه نمایندگان در حمایت از شورای نگهبان
 نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیروز با امضا بیانیه‌ای از اقدام شورای نگهبان در بررسی دقیق صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی حمایت کردند.
روز گذشته نتیجه بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری اعلام شد. پرونده داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری حدود ۱۰ روز در شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت. علی لاریجانی، اسحاق جهانگیری، محمود احمدی‌نژاد و مسعود پزشکیان از داوطلبان شاخصی بودند که صلاحیت آنها از سوی شورای نگهبان احراز نشده است.