اخبار ویژه
وال استریت ژورنال: در وین خبری نیست آمریکا تحریمهای اصلی را برنمیدارد
خبرنگار وال استریت ژورنال به نقل از منابع مختلف حاضر در مذاکرات برجامی وین نوشت: در واقع هیچ اتفاقی نیفتاده است و اختلافات همچنان باقی است.
لورنس نورمن خبرنگار وال استریت ژورنال در بروکسل در یادداشت توئیتری خود مینویسد: آخرین اطلاعات من از منابع این است که در مورد موضوعات اصلی، پیشرفت بسیار کمی وجود داشته است. یک منبع ارشد تا آنجا پیش رفت که گفت «در واقع هیچ اتفاقی نمیافتد»، هرچند در مذاکرات، فضای سازندهای وجود دارد.
برخی دیگر تصریح کردهاند که در زمینه زبان تهیه شده برای بازگشت به متون انطباق، پیشرفتهایی صورت گرفته است، زبان بسیار مهم است اما درباره جزئیات و نه مسائل اصلی.
همه منابع من این را میگویند که افزایش تنش بین اسرائیل و فلسطین بر مذاکرات و فضای آن تأثیری نگذاشته است. برخی از آن گلایه خواهند کرد. اما این امر در سال ۲۰۱۴ با مداخله روسیه در اوکراین درست مانند آخرین تشدید غزه در آن سال بود.
مدتهاست که این گفتوگوها نسبت به سایر موضوعات عایقبندی موفقی داشته است. منتقدان میگویند این یکی از مشکلات گفتوگو با ایران است. قضاوت در این باره را به دیگران وامیگذارم.
خب معنی اینها چیست؟ من یک هفته پیش گفته بودم که رسیدن به یک توافق پیش از مهلت ۲۱ مه آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران دشوار خواهد بود. این واضح است که اکنون حتی واقعیتر است.
همانطور که مقام ارشد ایالات متحده هفته گذشته گفت، دیدگاه کاملاً واضحی درباره اصلیترین و مهمترین موضوعات وجود دارد.
در میان سه کشور اروپایی و واشنگتن، هیچ کس واقعاً نمیداند که آیا میشود قبل از انتخابات ایران توافق کرد یا نه. من مدام میشنوم که یک فرصت منطقی برای رسیدن به توافق نهایی در این ماه وجود ندارد.
احتمال پیشرفت نوعی توافق سیاسی همانطور که وندی شرمن در این هفته اشاره کرد وجود دارد. مقامات آمریکایی میگویند هنوز هیچ کار واقعی در مورد شکل ظاهری انجام نشده است. اما اگر تا اواسط هفته آینده تغییری ایجاد نشود، تمرکز بر مباحث اصلی خواهد بود که در پایان ماه مه رخ میدهد. برای این کار نیاز به تمدید توافق آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران است که این سؤال را به وجود میآورد که آژانس چقدر میتواند ایران را تحت فشار قرار دهد.
گزارش آژانس درباره موضوع مواد هستهای ایران در ماه ژوئن و ۱۰ روز پس از مهلت ماه مه، منتشر خواهد شد. درک من این است که آژانس، مأموریت دیگری در ایران در مورد آن مسائل حل نشده پادمان طی چند روز آینده خواهد داشت. بنابراین بسیاری از عدم اطمینان در پیش است. اما نتیجه نهایی این است که رسیدن به توافق، پیش از پایان ماه میسر نخواهد بود و مانند گذشته، هنوز هم این اعتقاد وجود دارد که سؤال اصلی در مورد زمان بازگشت متقابل به پایبندی است.
همچنان کشمکش بر سر تحریمها و اینکه چه تعداد و کدام تحریمها بمانند، باقی است و هنوز اختلاف نظر اساسی در مورد چگونگی فعال بودن ایالات متحده فراتر از ارائه مجوزهای اوفک و ارائه مشاوره در مورد آن، در راهاندازی تجارت با ایران وجود دارد. یک منبع میگوید ایران میخواهد آمریکا تقریباً به عنوان مدیر تجاری آن عمل کند. این اتفاق نمیافتد.
از گریه برای دختر مظلوم وزیر تا بغض برای فقرا و کولبران!
اسحاق جهانگیری معاون اول روحانی، دیروز هنگام ثبتنام برای نامزدی انتخابات، به فقر و کولبری گروهی از مردم اشاره و بغض کرد. او گفت باید آینده را بسازیم.
سایت جهان نیوز با مرور سخنان دیروز جهانگیری و بغض وی، از مخاطبان خواست نظر خود را درباره این رفتار و گفتار وی منعکس کنند.
گزیدهای از این دیدگاهها را میخوانید:
- یاد بغض آخوندی و گریه محمود صادقی افتادم.
- من یاد بغض وندی شرمن مقابل عراقچی افتادم.
- بابا اينا اين همه رو را از كجا مييارن؟؟؟؟؟ آخه چطوري روت ميشه بيايي؟ چقدر اين پست شيرينه براتون؟
- از جنس همون ناراحتیش برای دختر مظلوم وزیره؟؟؟؟ هان.. یادت که هست.
- ملت شریف ایران یادتون هست؟!
- آقا من که رد دادم نمیدونم چی بگم؛ فقط مردم یادتون هست؟!!
- فقر مردم بهدلیل عملکرد شماهاست.
- از ایشون میخواهیم بیاد میون مردم و نظرخواهی کنه.
- مردم تحمل دولت سوم روحانی را ندارند.
- هشت سال است مملکت را به تعطیلی و مردم را به فلاکت کشیدهاند الان زمانی که باید درخصوص عملکرد و وعدهای هشت سال گذشته جواب دهند میگوید بیایید آینده را بسازیم!!
- من نمیدونم آینده اینا از کی شروع میشه که میخوان بسازنش...!!!؟
- خدایا گیر چه آدمایی افتادیم!!! ول کن قدرت هم نیستن!
- مردم ایران یادتون میاد....!!
- خدایا خودت به ما صبر بده.
- خدا وکیلی چرا اصلاحطلبان فکر میکنن مردم شعور و حافظه ندارن؟؟؟ هشت سال معاون اول بودی. برای ما فیلم بازی میکنی؟!
- یه بار هم برای دختر مظلوم وزیر برافروخته شد،...!!
- واقعا حرفهای 4 سال قبل خودش را به یاد دارد که چه سخنانی میگفت؟
- این بغض را باید زمانی که دلارها از دست دولت و مردم خارج شد میکردی.
- بغضها و نمایش دیگه جواب نمیده. دوران رای آوردن با گریه گذشته.
- این بغض، همون 0.5 درصد رایش را هم میکنه 0.2 درصد.
- بهخاطر فقر مردم بغض کرده؟! فقری که خودشان عاملش بودند؟!
- دوباره فیلم بازی کردنش شروع شد. دیگه جواب نمیده جهانگیر جان.
- نوبخت هم وقتی از محرومین میگفت بغض کرد. کرباسچی هم بغض کرد و حتیگریه کرد. خاتمی هم موقع ثبتنام دوره دوم بغض کرده بود.......!!
- بمیرم برات. جیگرم کباب شد ولی بهت رای نمیدم بلکه به رئیسی رای میدم تا بیشتر گریه کنی.
نامزد پوششی روحانی حالا باید پاسخگوی تورم 45 درصدی باشد
برخی فعالان اصلاحطلب از اسحاق جهانگیری خواستند بر سر نامزدی انتخابات ریسک نکند و مرتکب چنین قماری نشود.
به گزارش جهان نیوز، رضا صادقیان در سایت اصلاحطلب انصافنیوز نوشت: «ناگفته پیداست که جهانگیری هشت سال معاون اول حسن روحانی بوده». اینکه او از قدرت کافی برخوردار نبوده و یا پس از گران شدن بنزین در خانه مانده و برای چند روز سر کار نرفته است و یا خودش با نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی از روز نخست مخالفت کرده و… مسائلی نیست که بتوان در انتخابات درباره آنها سخن گفت و به عنوان برگ برنده نهایی برای مخاطبان از فتوحات هشت سال گذشته پردهبرداری کرد.
نویسنده با بیان اینکه جهانگیری نمیتواند نقش مخالف دولت روحانی را بازی کند، میافزاید: «هشت سال دولتداری و قرار داشتن در یکی از کلانترین قدرتهای ساختار قوه مجریه و بودن در سیاستگذاریهای کلان دولت یازدهم و دوازدهم امکان انتقاد، خرده گرفتن، نقد کردن سیاستها و حتی افشاگری درباره کنشهای دیگران را از دست هر سیاستمدار و دولتمردی خارج میکند. جهانگیری و یا هر فرد دیگر پس از هشت سال در ساختار قدرت بودن، نمیتواند نقش مخالف با سیاستهای دولت را در زمین دیگری به دوش بکشد. چرا که او به عنوان یکی از تاثیرگذارترین شخصیتهای حاضر در ساختار قدرت، در حوزههای مختلف بازیساز و بازیگر بوده است. بدون شک جهانگیری میبایست از تورم ۴۵ درصدی، افزایش افسار گسیخته قیمت مسکن و خودرو و کالاهای اساسی و طلا و… سخن بگوید. او نمیتواند منتقد سیاستهای اقتصادی دولتی باشد که خود یکی از ارکان اساسی آن بوده است، بنابراین هیچ راهی نمیماند مگر شرح و ارائه توضیحاتی که چرا تورم از ۴۰ درصد بیشتر شد، چرا قیمت مسکن افزایش یافت و چرا سفره مردم نسبت به چند سال قبل کوچکتر شد و چرا حجم نقدینگی به جای کنترل و مهار نسبی افزایش چشمگیر داشت و… بنابراین او نه تنها در مقام نقد وضعیت موجود و انتقاد از رویههای سابق نمیتواند پیشقدم باشد، بلکه میبایست و حتما در مقام دفاع برخواهد آمد. دفاعی که بیش از آنکه آورنده آرای شهروندان و آرای خاکستری به سوی او باشد، سبد آرای اصلاحطلبان را خالی خواهد ساخت».
نویسنده، جهانگیری را فاقد جذابیت رسانهای معرفی کرده و نوشته است: «مهمتر آنکه، پرونده قضایی برادر جهانگیری در زمانی که افکار عمومی درباره موضوعاتی مانند رانتخواری، فساد اداری و سیستمی بینهایت واکنش منفی نشان میدهد. علاوهبر صادقیان، اکبر منتجبی، روزنامهنگار اصلاحطلب و معاون سردبیر روزنامه سازندگی (ارگان حزب کارگزاران) با انتشار متنی در اینستاگرام به موضوع کاندیداتوری جهانگیری واکنش نشان داده و حضور انتخاباتی او را «قمار» دانسته است.
او مینویسد: رمان قمارباز داستایوفسکی را خواندهاید؟ اسحاق جهانگیری مرا به یاد الکسی ایوانوویچ، قهرمان قمارباز میاندازد.
سال نود و شش پس از درخشش جهانگیری در مناظرههای انتخاباتی، به برخی از دوستان پیشنهاد کردم به او بگویند در دولت دوم روحانی حضور پیدا نکند تا مقدمات شهردار تهران شدن وی فراهم شود. دوستان نپذیرفتند. جهانگیری قمار کرد و در دولت او در دولت ماند و هرچه در انتخابات رشته بود، در دولت پنبه شد. هرچه سرمایه جمع کرده بود، همچون الکسی ایوانوویچ برباد داد.
اکنون بهنظر میرسد او عزم انتخابات ریاست جمهوری دارد. متحملا فکر میکند این آخرین قمار اوست. و شاید فرصت قمار دیگری دست ندهد. به عنوان یک روزنامهنگار توصیه میکنم دست نگه دارد و قمار نکند. راه پیشرو هیچ چشمانداز روشنی برایش ندارد. آینده را نمیتوان با اما و اگر و شاید ساخت. امروز نیامدن او به صحنه انتخابات بهترین تصمیم اوست. ممکن است تلخ باشد اما چاره چیست؟ جهانگیری شاید تصور کند که میتواند از این فرصت برای احیای خودش استفاده کند اما امروز هر سخنی در دفاع از دولت تمام شدهای که حتی توان کنترل قیمت مرغ را نداشت، اشتباه است. با حضورش تمام ناکامیها و ناکارآمدیهای دولت را بر دوشش میافکنند. اکنون سال 96 نیست. حجم نارضایتی بالاست و هر سخنی ممکن است به ضد خود بدل
شود».
آرمان: شکست انتخاباتی قطعی است اصلاحطلبان سردرگم هستند
صادق زیباکلام میگوید اصلاحطلبان دور خود میچرخند و این گرفتاری را با شیخوخیت کسانی مثل خاتمی نمیتوان برطرف کرد.
روزنامه آرمان در گزارشی با عنوان «سرنوشت یک جریان بعد از شکست 1400» که در واقع پیشبینی پیشاپیش شکست مدعیان اصلاحات است، مینویسد: از شواهد پیداست که اصلاحطلبان باید قید انتخابات را بزنند. مردم اکنون دلسرد شدهاند.
اکنون میتوان همین سردرگمی را در انتخابات شورای شهر و ریاست جمهوری 1400 مشاهده کرد؛ اینکه این جریان به استقبال شکست 1400 میرود. با این اوصاف نکته این است که بعد از شکست کامل انتخاباتی در شورای شهر و ریاست جمهوری، اصلاحطلبان که هم پارلمان و هم قوه مجریه و هم مدیریت شهری را از دست میدهند بناست چه سیاستی در پیش بگیرند و سرنوشت این جریان چه خواهد شد؟ آیا تجربه نشان میدهد این جریان برای بقای در قدرت عملاً دست به اقدامات ریسکی نمیزند و اهل مصالحه و مسامحه است اما با این روش تا کجا میتواند پیش رود؟
صادق زیباکلام، در این باره به «آرمان» میگوید: متأسفانه اصلاحطلبان، هیچ برنامه، دستورالعمل و نقشه راهی برای تغییر و تحول، پیشرفت و توسعه سیاسی ندارند. موضعگیری امروزشان در انتخابات نداشتن هر گونه طرح و برنامهای را آشکار میکند. معلوم نیست میخواهند شرکت بکنند یا نکنند، چرا باید و چرا نباید در انتخابات شرکت کنند. هیچ چیزی معلوم نیست، وقتی تا این حد بیبرنامگی در اصلاحطلبان باشد، چگونه میتوان انتظار داشت که دستورالعملی داشته باشند؟ نه اینکه امروز اصلاحطلبان این گونه باشند آنها 22 سال است که در این وضعیت به سر میبرند؛ از دوم خرداد 76 تا امروز نتوانستهاند بگویند دنبال چه چیزی هستند؛ وی ادامه میدهد: متأسفانه تا وقتی اصلاحطلبان نتوانند استراتژی داشته باشند، همین گونه دور یک دایره حرکت میکنند. جدا از نداشتن هدف و استراتژی درد دیگر آنها این است که در واقعیت رئیس هم ندارند. مگر یک جریان سیاسی براساس شیخوخیت و ریشسفیدی اداره میشود که دل به خاتمی ببندند.
تحریمها که در همین دولت چند برابر شد!
یک عضو حزب اتحاد ملت برخلاف واقعیتهای اقتصادی و سیاسی گفت حضور اسحاق جهانگیری در انتخابات میتواند برای 35 میلیون فقیر ناشی از تحریم راهگشا باشد(!)
حمیدرضا جلاییپور درباره احتمال اجماع اصلاحطلبان روی جهانگیری، به ایلنا گفت: جهانگیری یک اصلاحطلب فابریک و نمونه اصل است و بدلی نیست. ثانیا تقریبا کل اعضای جبهه اصلاحطلبان ایران به ایشان رای دادند. ثالثا جهانگیری از پایین به بالا آمده است. از جهاد سازندگی یک شهر کوچک آمده بالا، تا فرمانداری، استانداری و نمایندگی مجلس و بعد هم دورههای موفق وزارت در حوزه صنعت و در نهایت معاون اولی رئیسجمهوری را تجربه کرده است.
وی میافزاید: ما بعد از انتخابات خرداد 1400 یک شخصیتی میخواهیم که بتواند با تعامل با ارکان حاکمیت و خصوصا با بیت و با نخبگان کشور، برای مردم، خصوصا برای آن 35 میلیونی که به خاطر تحریمها فقیر شدند، یک کار اصولی بکند، تولید و اشتغال را راه بیاندازد. به نظر من این فرد جهانگیری است.
جلاییپور به این واقعیت اشاره نکرده که تحریمها به خاطر سوء مدیریت تیم روحانی- جهانگیری، نه تنها برداشته نشد بلکه چند برابر هم شد و بنابراین، آقای جهانگیری متهم فشار به طبقات فرودست است. ضمن این که بخش عمدهای از این فشار اقتصادی، نه الزاما به تحریمها، بلکه به سوء مدیریت دولت روحانی برمیگردد. سوء مدیریتی که باعث معطل ماندن ظرفیتهای اقتصادی و تبدیل فرصتهای رونق اقتصادی درونزا به تهدید شد.