نشست وین؛ اتلاف وقت برای طرحهای تحقیرآمیز
آمریکا با شراکت اروپا در پی آن است تا با ارائه طرحهای فریبکارانه و تحقیرآمیز،با ترفند مذاکرات فرسایشی، مسئله لغو تحریمها را به حاشیه برده و بازگشت کامل ایران به برجام در ازای وعده نسیه رفع تحریمها را کلید بزند.
سرویس سیاسی-
معاون سیاسی وزیر خارجه گفت: اگر مذاکرات به سمت سازندهای که انتظار داریم پیش برود طبیعتا ادامه مییابد وگرنه متوقف خواهد شد.
پنجشنبه هفته گذشته نشست کمیسیون مشترک برجام در گرندهتل وین به مدت حدود دو ساعت برگزار شد و قرار شد گفتوگوهای فنی در نشستهای کارشناسی ادامه یابد. بر این اساس، نشستهای دو گروه کارشناسی که از دوهفته پیش به طور موازی به منظور رایزنیهای فنی در دو حوزه رفع تحریم و مسائل هستهای آغاز به کار کردهاند، ادامه خواهد یافت. نتایج نشستهای این دو گروه کارشناسی در حوزه جنبههای فنی مربوط به رفع تحریمها و مسائل هستهای، به کمیسیون مشترک اعلام میشود.
در ادامه رایزنیهای هیئتهای ایران و 1+4 در وین، صبح جمعه رؤسای سه هیئت اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) در جلسهای مشترک با سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیسهیئت مذاکرهکننده کشورمان، دیدار و گفتوگو کردند. علاوه بر این، روز جمعه نشست دیگری بین عراقچی و «انریکه مورا» معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد. عصر جمعه نیز نشستهای جداگانهای بین عراقچی و رؤسای هیئتهای روسی و چینی برگزار شد.
طرح فریبکارانه آمریکا
یک نشریه آمریکایی نوشت که انتظار میرود واشنگتن طرحی را به ایران پیشنهاد دهد که به ازای کاهش برخی تحریمها، تهران به تعهدات برجامی خود بازگردد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا قصد احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران را دارد و با آغاز مجدد گفتوگوهای کمیسیون مشترک برجام، رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به دنبال توسعه نقشه راهی برای دستیابی به این هدف است. نشریه آمریکایی فارن پالیسی با اشاره به مطلب فوق نوشت که منابعی نزدیک به مذاکره کنندگان آمریکایی و اروپایی خبر دادهاند که انتظار میرود رابرت مالی به تهران توافقی را پیشنهاد دهد که بر اساس آن به ایران کاهش تحریمها به ازای بازگشت تهران به توافق هستهای داده شود اما این کاهش تحریمها به اندازهای نباشد که دولت بایدن نیز از سوی سیاستمداران افراطی در داخل آمریکا از جمله تعدادی از هم حزبیهایش مورد حمله قرار بگیرد.
این اقدام فریبکارانه آمریکا در حالی است که پیش از این مقامات کشورمان تاکید کردهاند که شرط بازگشت ایران به تعهدات کامل برجامی، لغو یکباره و دائمی تمامی تحریمها و سپس راستی آزمایی و تایید آن از سوی ایران است.
گلایه از واکنش ضعیف
کشورهای اروپایی
در ابتدای نشست روز پنجشنبه کمیسیون مشترک، سید عباس عراقچی رئیسهیئت ایرانی، ضمن محکوم کردن خرابکاری اخیر در تأسیسات نطنز و گلایه شدید از واکنش ضعیف کشورهای اروپایی به این حادثه، تأکید کرد که اعضای برجام باید یک صدا و بدون ملاحظات سیاسی، این اقدام را که مصداق تروریسم هستهای و تخطی فاحش از قوانین بینالمللی است، محکوم و تقبیح کنند. عراقچی تأکید کرد که هیئت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی به دنبال مذاکرات فرسایشی و اتلاف وقت نیست و تأکید دارد که گفتوگوها در چارچوبی مشخص و در زمانی قابل قبول انجام گیرد. رئیسهیئت ایران درخصوص آغاز غنیسازی ۶۰ درصدی در کشورمان تصریح کرد که این اقدام در چارچوب حقوق ایران ذیل بند ۲۶ و ۳۶ برجام و با هدف رفع برخی نیازهای کشور در حوزه پزشکی انجام شده است. وی در گفت وگو با شبکه پرس تی وی در وین گفت که تحریمهای جدید به اصطلاح حقوق بشری اتحادیه اروپا در ارتباط با توافق هستهای، به معنای تضعیف گفتوگوهای برنامه هستهای است. معاون وزیر امور خارجه ایران همچنین نشست روز پنجشنبه کمیسیون مشترک برجام را بسیار جدی و چالشی خواند و بار دیگر بر رفع همه تحریمها تأکید کرد و گفت: اروپاییها باید جدیت را در مذاکرات نشان دهند.
گروه کارشناسی جلوتر از
گروه لغو تحریمها
وانگ کان، نماینده چین در نشست کمیسیون برجام و نماینده چین در نهادهای بینالمللی در وین اتریش گفت: گروه کارشناسی هستهای که وظیفه مشخص کردن اقدامات ایران برای بازگشت به برجام را دارد بسیار جلوتر از گروه کارشناسی لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران قرار دارد. نماینده چین در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش اضافه کرد: آمریکا نه تنها باید تمامی تحریمها علیه ایران را بردارد بلکه همچنین باید دست درازی قضایی علیه نهادها واشخاص ثالث را متوقف کند.این موضوع برای موفقیت مذاکرات کنونی کلیدی است.
دنبال مذاکره برای مذاکره نیستیم
عراقچی روز پنجشنبه پیش از نشست کمیسیون مشترک برجام در اظهاراتی گفته بود: ظرف روزهای سهشنبه و چهارشنبه رایزنیهای فشردهای را با هیئتهای مختلف داشتیم. امیدواریم کارگروهها در اسرع وقت تشکیل جلسه بدهند و روند را طی کنیم. بارها گفتیم ما به هیچ وجه دنبال مذاکرات فرسایشی و مذاکراتی که فقط زمانبر و هدفش مذاکره برای مذاکره باشد، نیستیم. این را امروز به روشنی خواهیم گفت و در همین مسیر هم حرکت خواهیم کرد.اگر مذاکرات به سمت سازندهای که انتظار داریم پیش برود طبیعتا ادامه مییابد وگرنه متوقف خواهد شد. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه نیز با بیان اینکه زمان و مدت مذاکره را تنها منافع ملی تعیین میکند، تصریح کرد: از مذاکره برای مذاکره، با جدیت امتناع خواهیم کرد.
ظریف همچنین پایبندی دولت جو بایدن به تحریمهای دولت قبلی آمریکا را محکوم کرد. وی در پیامی توئیتری نوشت: «جدیت عزم» ایران در پیروی از دیپلماسی، در سه سالی که دونالد ترامپ از توافق هستهای خارج شد، مورد آزمایش قرار گرفت. ایران با ماندن در این توافق، سربلند بیرون آمد.
وزیر امور خارجه ایران افزود: با این حال، دولت بایدن، فقط تعهدش به فشار حداکثری ترامپ را نشان داده است. دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام ۱۳ فروردین ماه به صورت مجازی برگزار و پس از توافق حاصله مقرر شد روز سهشنبه ۱۷ فروردین این گفتوگوها به صورت حضوری و رو در رو دنبال شود و در نهایت هم این نشست برگزار و پس از آن توافق شد دو کارگروه در حوزه تحریمها و هستهای تشکیل و بررسیها را انجام دهد. نتایج بررسیهای این دو کارگروه به نشست کمیسیون برجام در روز جمعه ۲۰ فروردین منعکس و اعلام شد که هیئتهای برای تنفس و مشورت به پایتختها برمیگردند و مقرر شد روز چهارشنبه ۲۵ فروردین دوباره در وین گردهم بیایند. البته این نشست به دلیل ابتلای یکی از اعضای هیئت سیاسی اتحادیه اروپا به کرونا با یک روز تاخیر روز پنجشنبه برگزار شد.
اتلاف وقت
آمریکا با شراکت اروپا در پی آن است تا با ارائه طرحهای فریبکارانه و تحقیرآمیز، با ترفند مذاکرات فرسایشی، مسئله لغو تحریمها را به حاشیه برده و بازگشت کامل ایران به برجام در ازای وعده نسیه رفع تحریمها را کلید بزند.
متاسفانه مقامات ارشد وزارت خارجه علیرغم تاکید بر بیعملی طرف غربی، همچنان مذاکرات بیفایده را ادامه داده و در انتظار هستند تا آمریکا و اروپا به وعدههای نسیه خود عمل کنند. شروط ایران درباره برجام کاملا آشکار و واضح است و آن اینکه آمریکا باید تمامی تحریمها را به صورت دائمی و کامل لغو کرده و سپس این اقدامات توسط ایران راستی آزمایی شده و در صورت تایید، ایران به اجرای کامل تعهدات بازگردد. بنابراین این روند نیاز به مذاکره
ندارد.
گفتوگوهای غیرمستقیم!
جنیفر ساکی، سخنگوی کاخ سفید گفت مباحثات غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن برای احیای توافق هستهای در وین برگزار میشود. در ادامه، وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که این مذاکرات صرفا در چارچوب برجام و با شرکت نمایندگان ایران و 1+4 برگزار میشود. وزارت خارجه همچنین تأکید کرد همانگونه که پیش از این هم اعلام شده بود، در هیچ یک از نشستهای کمیسیون مشترک یا نشستهای کارشناسی مرتبط، نمایندهای از آمریکا مشارکت نداشته و هیچگونه مذاکره مستقیم یا غیرمستقیمی با آمریکا در دستور کار هیئت مذاکرهکننده ایرانی قرار ندارد.
اظهارات ضدایرانی مقام اماراتی
یوسف العطیبه، سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن گفت، دولت آمریکا باید از اهرمهای فشار دولت قبلی برای رسیدن به توافق بهتر با ایران استفاده کند. به نوشته خبرگزاری رویترز، العطیبه در کنفرانسی ویدئویی گفت: «شما (آمریکاییها) روی صندلی راننده هستید تا به نقطهای برسید که ما میتوانیم درخصوص کاستیهای برجام نشان دهیم». این دیپلمات اماراتی، کاستیهای برجام را مدت زمان آن، در بر نگرفتن مسائل موشکی و منطقهای ایران و تداوم غنیسازی محدود اورانیوم توسط این کشور دانست. العطیبه در ادامه ادعاهایش گفت: چرا آنها باید بتوانند غنیسازی داشته باشند که نهایتاً میتواند آنها را به برنامه نظامی برساند، در حالی که شرکا و متحدان شما برنامه هستهای بدون غنیسازی و بدون فراوری مجدد را دارند؟