kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۹۰۷۷
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۰

وزیر خارجه بایدن اهداف ترامپ درباره برجام را تکرار کرد

گزینه پیشنهادی جو بایدن برای تصدی سمت وزارت خارجه آمریکا، یاوه‌گویی‌های ‌ترامپ درباره ایران در مسئله برجام را تکرار کرد.




آنتونی بلینکن، گزینه پیشنهادی جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا برای تصدی سمت وزارت خارجه آمریکا در جلسه تأیید صلاحیت خود در مجلس سنا سیاست‌های دولت آتی آمریکا در قبال برجام را تشریح کرد. بلینکن در پاسخ به سوال «رابرت منندز»، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا مبنی بر اینکه آیا با کنگره برای رسیدن به اجماع درخصوص ایران و مقابله با این کشور به‌عنوان یک چالش همکاری خواهد کرد گفت: پاسخ این سوال مثبت است.
وی اضافه کرد: هنگامی‌که صحبت از سیاستی تا این حد چالش‌انگیز یعنی مقابله با ایران مطرح است، اگر بتوانیم درباره این مسائل همفکری کنیم در وضعیت بهتری قرار خواهیم داشت. او سپس گفت: درخصوص ایران دو نکته وجود دارد. اول اینکه، رئیس‌جمهور منتخب بایدن به این گزاره که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نخواهد کرد متعهد است و می‌دانم که همه ما در این کمیته درخصوص این هدف هم‌نظریم. بلینکن در ادامه ادعاهای خود اضافه کرد: ایران مجهز به سلاح هسته‌ای یا در آستانه دستیابی به آن و یا با ظرفیت ساخت چنین سلاحی در کوتاه‌مدت، در زمینه‌های اقدامات مخرب دیگر اعم از حمایت از ‌تروریسم، حمایت از نائبانش و یا بی‌ثبات کردن منطقه کشوری خواهد بود که اقدامات خطرناک‌تری نسبت به الان انجام خواهد داد.
وی اضافه کرد: بنابراین، فکر می‌کنم ما مسئولیت فوری داریم تا هر آنچه می‌توانیم برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح یا به دست آوردن ظرفیت‌گریز هسته‌ای برای ساخت چنین سلاحی انجام دهیم.
بلینکن گفت: از نظر من، برجام علی‌رغم محدودیت‌هایش در مأموریت خودش برای بستن مسیرهای دستیابی ایران به مواد هسته‌ای لازم جهت ساخت سلاح هسته‌ای موفق عمل می‌کرد. این توافق علاوه ‌بر این، شدیدترین بازرسی‌ها در تاریخ کنترل تسلیحاتی را مستقر کرد.
برجامیزه کردن
توان موشکی و منطقه‌ای!
وی در ادامه گفت: رئیس‌جمهور منتخب معتقد است که اگر ایران به توافق بازگردد ما هم به این توافق برمی‌گردیم، اما از این مسئله، همراه با متحدانمان که بار دیگر با ما همراستا می‌شوند به‌عنوان سکویی برای دستیابی به یک توافق طولانی‌تر و قوی‌تر و رسیدگی به مسائل دیگر به‌خصوص مسئله موشکی و فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران استفاده خواهیم کرد. بلینکن در ادامه اضافه کرد: حالا که این گفته شد، باید بگویم که با این نقطه فاصله زیادی داریم. باید ببینیم بعد از اینکه رئیس‌جمهور منتخب سر کار می‌آید ایران چه اقداماتی انجام می‌دهد و آماده انجام چه اقداماتی است، بعداً اگر آنها می‌گویند که به پایبندی برجام برگشته‌اند باید ارزیابی کنیم ببینیم آیا به وعده‌هایشان عمل کرده‌اند یا خیر.
او در ادامه تصریح کرد که درخصوص برجام با نماینده‌های کنگره و همچنین رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی منطقه رایزنی خواهد کرد. بلینکن گفت: بله، ما حتما با شما (نماینده‌های کنگره) مشورت خواهیم کرد. فکر می‌کنم همان‌طور که رئیس (کمیته روابط خارجی مجلس سنا) گفت مهم است که در آغاز این فرایند و نه پایان آن، با متحدان و شریکانمان در منطقه از جمله اسرائیل و کشورهای خلیج [فارس] هم تعامل کنیم. ساعاتی قبل‌تر، آوریل هینس، گزینه پیشنهادی جو بایدن برای تصدی سمت مدیر اطلاعات ملی آمریکا نیز در اظهاراتی مشابه گفته بود که آمریکا با بازگشت به برجام فاصله دارد. او در پاسخ به سوال یک سناتور که درباره سیاست تیم بایدن درخصوص برجام سوال پرسید گفت: رئیس‌جمهور منتخب گفته اگر ایران قرار باشد به پایبندی برجام برگردد او دستور می‌دهد که ما هم همین کار را انجام دهیم.
هینس گفت: رئیس‌جمهور منتخب علاوه ‌بر این گفته که هنگام انجام این کار ما باید نگاهی هم به مسائل موشک‌های بالستیک و اقدامات بی‌ثبات‌کننده [ایران] که شما به آنها‌ اشاره کردید داشته باشیم.
در روزهای گذشته، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک منبع نزدیک به تیم بایدن نوشته بود او بازگشت به برجام را «کف سیاست‌های خود در قبال ایران می‌بیند و نه سقف آن».
چندی پیش جیک سالیوان، که اخیراً از سوی «جو بایدن» به‌عنوان گزینه تصدی سمت مشاور امنیت ملی آمریکا معرفی شده در یادداشتی اکتبر ۲۰۱۹ در نیویورک‌تایمز نوشته بود: ایرانی‌ها هم باید واقع‌بینانه‌تر عمل کنند زیرا تصور رفع تحریم‌ها از سوی ایالات متحده بدون اطمینان از ورود ایران به مذاکراتی که در آن دست‌کم برنامه زمانی توافق گسترش داده می‌شود و موضوعاتی مثل راستی‌آزمایی و موشک‌های بالستیک بین‌قاره‌ای را شامل می‌شود، اشتباه است.
جیک سالیوان چند هفته پیش هم در مصاحبه با سی‌‌ان‌ان موضع مشابهی مطرح کرد. او گفت در صورتی که ایران به تعهدات خود در برنامه هسته‌ای عمل کند، همان‌طور که بایدن گفته است آمریکا به این توافق باز خواهد گشت اما این بازگشت باید سرآغاز مذاکراتی دیگر باشد.
بلینکن: از ‌ترور سردار سلیمانی متأسف نیستم!
آنتونی بلینکن در بخش دیگری از این جلسه به سوال یک سناتور درخصوص دلیل مخالفت با اقدام «دونالد ‌ترامپ» در ‌ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پاسخ داد. بلینکن تصریح کرد که از ‌ترور سردار سلیمانی متأسف نیست اما این اقدام آمریکا را امن‌تر نکرده است.
وی در اظهارنظری گستاخانه و بی‌شرمانه گفت: هیچ‌کس برای حذف قاسم سلیمانی‌اشک نمی‌ریزد. هیچ‌کس از این بابت که او دیگر آنجا نیست تأسف نمی‌خورد. اما مسئله این نیست که آیا حذف او کار صحیحی بود یا خیر بلکه مسئله پیش‌بینی تبعات چنین اقدامی بود و پرسیدن اینکه آیا این اقدام ما را ایمن‌تر می‌کند یا خیر؟
تکرار یاوه‌گویی‌های ‌ترامپ
بلینکن در اظهارات مذکور، یاوه‌گویی‌های ‌ترامپ و پمپئو درباره ایران را تکرار کرده است.
‌ترامپ و پمپئو مدعی بودند که برجام ناقص است و باید با تعمیم آن به حوزه‌های دیگر از جمله توان موشکی و قدرت منطقه‌ای ایران و دائمی‌ کردن محدودیت‌های هسته‌ای کشورمان، کامل شود.  حالا بایدن و اعضای کابینه وی نیز دقیقاً همان اظهارات گستاخانه و خصمانه را بیان کرده‌اند.
لازم به ذکر است که بلینکن یکی از طراحان و حامیان تحریم‌های ضدایرانی است. بلینکن معتقد است که تحریم‌های ضدایرانی باید تا زمانی که توافق گسترده‌تر و طولانی‌تر با تهران امضا نشده، همچنان ادامه یابد. هم بایدن و هم ‌ترامپ در رویکردی زورگویانه و غارتگرانه تأکید دارند که برجام ناقص است و باید با دائمی ‌کردن محدودیت‌های هسته‌ای ایران و ضمیمه کردن توان موشکی و قدرت منطقه‌ای کشورمان، این توافق تکمیل شود.
اما متأسفانه برخی از دولتمردان و فعالین مدعی اصلاحات اصرار دارند که بایدن خیالی را به جای بایدن واقعی نشانده و این سراب را به افکار عمومی قالب کنند. همین طیف در سال‌های گذشته با ادعاهایی همچون «امضای کِری تضمین است» و «اوباما را فردی مودب! و باهوش! یافتم» و «دولت آمریکا پرستیژ بین‌المللی خود را به‌خاطر یک توافق خدشه‌دار نمی‌کند» و «آمریکا قول داده است» و... خسارت محض برجام را به کشور تحمیل کردند.