اخبار ویژه
دست و هورا! کلاهبرداران برجام برگشتند
روزنامههای زنجیرهای با تیترهای هیجانی، به استقبال تیم سیاست خارجی بایدن رفتند. این تیم، بخش اصلی همان تیم در دولت اوباماست که کلاه برجام را سر تیم ایرانی گذاشتند.
روزنامه سازندگی عکس تمامقد صفحه خود را به بایدن و بلینکن(وزیر خارجه منصوب) اختصاص داده و تیتر زد «بازگشت لیبرالها». تیتر ارگان حزب کارگزاران در حالی است که حسین مرعشی سخنگوی حزب چند سال قبل با افتخار، کارگزاران را لیبرالهای مسلمان توصیف کرده بود.
روزنامه آفتاب یزد هم گزارشی مفصل منتشر کرد با عنوان «معماران برجام در تیم سیاست خارجی بایدن». همچنین همشهری تیتر «بازگشت معماران برجام» را برای گزارش مشابه خود برگزیده است.
اغلب نشریات زنجیرهای بهگونهای تیم سیاست خارجی دولت جدید آمریکا را «معماران برجام» معرفی کردهاند که انگار همه دلمشغولی و هم و غمّ آنها، برجام است و حال آنکه این تیم، نگاه سیطرهجویانه دارند و برجام صرفا گوشهای از مهندسی آنهاست. در این میان روزنامه اعتماد تیتر زد «انتخابهای امن برای تغییرات بزرگ» و از آنتونی بلینکن بهعنوان «یک دیپلمات تمامعیار» یاد کرد.
گزارشها و تیترهای نشریات زنجیرهای در حالی است که دولت اوباما با همراهی کسانی چون بایدن، بلینکن، جیک سالیوان و... عملا مرتکب کلاهبرداری در برجام شد و در ازای دریافت امتیازات نقد قبل از روز اجرای برجام(27 دی 94)، مشتی وعده نسیه به تیم ظریف فروخت و بلافاصله یکایک تعهداتش را با اعمال تحریمهای پیاپی زیر پا گذاشت. بهعبارت دیگر شبهاصلاحطلبان برای بازگشت تیم کلاهبرداری هورا میکشند که چک بیمحل برجام را تحویلشان داد و در ازای آن، از بین رفتن یا تعلیق 95 درصد برنامه هستهای ایران برای یک دهه را تضمین کرد.
روحانی باید عذرخواهی کند نه اینکه بگوید «شما مدیریت بلدید؟!»
فعالان اصلاحطلب معتقدند رئیسجمهور هرچند کارنامه مناسبی ندارد، اما به دور از عقلانیت و آداب سیاسی، به منتقدان حمله میکند.
روزنامه اقتصادی جهان صنعت ضمن بررسی مدیریت دولت نوشت: مردم از نظر معیشتی در مضیقه هستند. نرخ تورم به رقم بالا و باورنکردنی رسیده و تورم در مقایسه با دوره احمدینژاد به طنزی تلخ شبیه است. در این شرایط نامساعد اقتصادی، رئیسجمهور که از همان ابتدای مسئولیت چشم امیدش تنها به تحقق برجام و رفع تحریمها بوده و دولتش نه تدبیری برای رفع مشکلات اندیشیده و نه امیدی در دل مردم باقی گذاشته است، ماههای پایانی دولت خود را به دعواهای سیاسی و کلامی با رئیس مجلس اختصاص داده است! حالا هم در جلسه اخیر هیئت دولت منتقدان خود را به باد تمسخر گرفته و مدعی شده که مدیریت نمیدانند!
روحانی در این اظهارات خطاب به منتقدان دولت گفته است: «برخی به جای اینکه بگویند آمریکا در حق ما جنایت میکند، میگویند مدیریت دولت فلانجور است و... شما اصلا میدونید مدیریت چیه که این حرفها را میزنید.»
غیر از اصولگرایان، برخی اصلاحطلبان هم به این سخنان در شرایط فعلی که عملکرد دولت که جای هیچگونه دفاعی ندارد و به معنای واقعی کلمه در حق مردم کوتاهی شده و روحانی باید به سهم خود از مردم عذرخواهی کند و پاسخگوی مدیریت ضعیف خود باشد، منتقدان را مورد تمسخر قرار میدهد!
برخی اصلاحطلبان از این ادبیات و لحن طلبکارانه رئیسجمهور که زبان به کنایه و تمسخر منتقدان گشوده است، انتقاد کردند.
محمد بادامچی، نماینده اصلاحطلب مجلس دهم در گفتوگو با «جهان صنعت» گفت: «به نظر من آقای روحانی همان روحانی است که طی سالهای گذشته میشناسیم و تغییر خاصی نداشته است.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: «توقع لحن و عملکرد اصلاحطلبانه از آقای روحانی اشتباه است و نمیتوانیم انتظارات خودمان را به ایشان تحمیل کنیم. ولی در شرایط فعلی که مردم از نظر اقتصادی و معیشتی وضع مطلوبی ندارند و در وضعیت بسیار بد و اسفناکی هستند، باید طریقه صحبت و رفتار خود را کنترل کنند. مردم از وضعیت موجود رضایت ندارند و تحت انواع فشارها هستند و حداقل انتظار دارند مسئولان در گفتمان و ادبیات خود نزاکت لازم را به خرج دهند.»
عضو شورای مرکزی حزب کار تصریح کرد: «توقع و انتظار مردم از دولت آقای روحانی این بود که مشکلات بهتر حل شود. ولی حداقل انتظارشان از رئیسجمهور این است که به نحوی توهینآمیز با آنها صحبت نشود و طلبکار نباشد.»
مهدی آیتی، نماینده اصلاحطلب مجلس ششم هم در انتقاد از عملکرد و سخنان روحانی، گفت: «اولین بار نیست که آقای روحانی از این ادبیات استفاده میکند و همان روزهای اولی که بهعنوان ریاستجمهوری وارد عمل شد، منتقدان را افراد بیسواد و نادان خطاب کرد. افرادی که دارای کیش شخصیت، غرور و تکبر هستند به جای اینکه از انتقادات استقبال کنند، دیگران را مورد اهانت قرار میدهند.»
آیتی گفت: «اگر مدیری متواضع باشد و بداند در کارش ایراد دارد و عملش محدود است، در اولین مرحله از مردم عذرخواهی میکند و اقرار میکند و میگوید کجای مسیر را اشتباه رفته و آن اشتباه را اصلاح میکند. ولی افراد متکبر و مغرور چنین کاری را انجام نمیدهند و دیگران را زیر سوال میبرند. آقای روحانی نمیخواهند قبول کنند با سوءمدیریتهای خود خسارتهای جبرانناپذیری به کشور تحمیل کرده است. این خسارتها تا سال های طولانی جبران نخواهند شد.»
آیتی افزود: «از همان ابتدا که آقای روحانی سکان مدیریت اجرایی کشور را به دست گرفت، همه کسانی که سابقه آشنایی با او داشتند این حرف را میزنند که آقای روحانی در همه عمرش حتی یک روز هم کار اجرایی نداشته است و همیشه کارهای مشاورهای، امنیتی و اطلاعاتی انجام داده است.»
نماینده مجلس ششم گفت: هیچیک از وعدههای انتخاباتی روحانی اعم از سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی محقق نشده است.
آسیاتایمز: قدرت بازدارنده ایران مانع از حمله آمریکاست
روزنامه آسیاتایمز در گزارشی نوشت: پنتاگون تشخیص داده است که ایران مانند افغانستان یک کشور محصور در خشکی نیست که نتواند از خود دفاع کند. ایران یک کشور عظیم ۸۵ میلیون نفری است که دارای یک ارتش مجهز آماده دفاع است.
این روزنامه مینویسد: در روزهای اخیر گزارشهایی مبنی بر مشورت ترامپ در مورد گزینههای حمله نظامی به ایران، گمانهزنیها را پیش کشیده است. اما گزارشها حاکی از آن است که به ترامپ هشدار داده شده که هرگونه حمله به تأسیسات هستهای ایران میتواند به سرعت درگیری گستردهتری را موجب شود که بیشتر خاورمیانه را ملتهب میکند. زیرا ایران همواره گفته که پاسخش به هرگونه تعرض نظامی کوبنده و ویرانکننده خواهد بود.
«کوری شاو»، مدیر سیاست خارجی و دفاعی انستیتوی آمریکایی «اینترپرایز»، در مقاله اخیر خود نوشت: هرچند ایالات متحده میتواند از طریق حملات مداوم به راکتورها و نیروگاههای غنیسازی، به صنعت هستهای ایران ضربه بزند اما ایران نیز میتواند پایگاههای آمریکا در عراق، تأسیسات فرماندهی مرکزی آمریکا در بحرین و سایر پایگاههای منطقهای آن را نابود کند.
دیوید اندلمن، مدیر اجرایی پروژه «ردلاین» میگوید: در حالی که ایالات متحده برای خروج نیروهای خود از عراق طی دو ماه آینده آماده میشود، موقعیت آن در این کشور آسیبپذیرتر خواهد بود و هر قدم برای به چالش کشیدن و حتی حمله به ایران میتواند باقیمانده نیروهای آمریکایی و منافع گستردهتر در منطقه را در معرض خطر جدی قرار دهد.
ترامپ حرف میزند اما توان عمل ندارد از نظر کارشناسان، دلایل زیادی برای این کار وجود دارد. گذشته ترامپ این را نشان میدهد. هرچند او در حرف تهدید کرده اما در دوران ریاست خود چندینبار از اقدام نظامی طفره رفته است. او چندینبار «جنگهای بیپایان» ایالات متحده را که توسط رئیسجمهورهای قبلی شروع شده، نکوهش کرده و سعی در کاهش نقش ادعایی پلیس جهان داشته است.
او در چند مورد عینی از درگیری نظامی خودداری کرد. برای مثال در ژوئن ۲۰۱۹، هنگامیکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک هواپیمای بدون سرنشین جاسوسی آمریکا را بر فراز تنگه هرمز در خلیج فارس پس از شناسایی در حریم هوایی ایران سرنگون کرد، ترامپ پاسخی نداد.
همچنین، زمانی که ایران در تلافی ترور قاسم سلیمانی توسط آمریکا به پایگاههای این کشور در عراق حمله کرد ترامپ از حمله متقابل خودداری کرد. بعداً پنتاگون گزارش داد ۱۰۹ سرباز آمریکایی دچار آسیب مغزی شدند. بهعلاوه، ترامپ چندین مشاور خبره در اطراف خود دارد، که به طور مفصل درباره تأثیرات ناگهانی درگیری نظامی با ایران، از جمله حمله تلافیجویانه به اهداف احتمالی آمریکا و متحدانش هشدار میدهند.
قدرت بازدارنده ایران مانع از حمله نظامی است. تهدید نظامی ایالات متحده علیه ایران ۲۰ سال است که بهعنوان یک گزینه روی میز مطرح میشود. از زمان بروز بحث و جدال هستهای ایران در سال ۲۰۰۲، ایالات متحده ایران را به حمله نظامی تهدید کرده است. در مقابل ایران نیز تأکید کرده که حملات تلافیجویانه آن برای ایالات متحده پشیمانکننده خواهد بود.
هم در دوران جورج بوش و هم در دوره اوباما و ترامپ، روسایجمهور آمریکا به گزینه نظامی علیه ایران فکر کردهاند. اوباما به نوبه خود، در طول دو دوره ریاستجمهوری بارها ایران را به جنگ تهدید کرد. او هرگز قدرت نظامی را در هنگام مذاکره با ایران کنار نگذاشت و در مارس ۲۰۱۲ اظهار داشت که تهدیدهای وی برای استفاده از زور نظامی «بلوف» نیست.
بوش نیز چندین بار به حمله نظامی به ایران فکر کرده بود. او در خاطراتش که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد، فاش کرد که به پنتاگون دستور داده بود تا حمله نظامی به ایران را مورد بررسی قرار دهند تا از این طریق از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کند.
اما همه ارزیابیهای پنتاگون نشان داده ایران مانند افغانستان یک کشور محصور در خشکی نیست که نتواند از خود دفاع کند. ایران یک کشور عظیم ۸۵ میلیون نفری است که دارای یک نیروی نظامی مجهز آماده دفاع
است.