اکونومیست افشا کرد:
استاندارد جدید FATF صرفاً برای فشار بیشتر بر ایران طراحی شده است
واحد اطلاعات اقتصادی اکونومیست میگوید استاندارد جدید FATF برای مبارزه با اشاعه تسلیحات هستهای عمدتاً برای واردکردن فشار بیشتر بر ایران طراحی شده است، هرچند به نظر میرسد این اقدام تأثیر خاصی بر سیستم مالی ایران نداشته باشد.
واحد اطلاعات اقتصادی اکونومیست در گزارشی در خصوص تعیین استاندارد جدید FATF برای مقابله با اشاعه تسلیحات هستهای میگوید این استاندارد که حاصل تلاش آمریکا برای وارد کردن فشار بیشتر بر ایران است احتمالاً تأثیر خاصی بر سیستم مالی کشورمان نخواهد داشت.
اواخر ماه اکتبر، گروه ویژه اقدام مالی اعلام کرد که استانداردهای نظارتی جدید برای مبارزه با تأمین مالی اشاعه تسلیحات هستهای تعیین کرده است.
اکونومیست در تشریح نحوه تعیین این استاندارد میگوید: «معیارهای جدید FATF در سال ۲۰۱۸/۲۰۱۹ (بلافاصله بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای ایران و اعمال تحریمهای یکجانبه) مطرح شدند، زمانی که آمریکا ریاست دورهای این گروه را برعهده داشت. این معیارها دولتها و شرکتها را ملزم میکنند تا ریسک تأمین مالی اشاعه هستهای ناشی از نقض تحریمهای سازمان ملل را بررسی و تا حد امکان کاهش دهند.»
اکونومیست میگوید آمریکا بعد از ناکامی در تمدید تحریمهای سازمان ملل ضد ایران در ماه سپتامبر به سختی در حال تلاش برای ضربه زدن به اقتصاد ایران بوده است و اتخاذ استاندارد جدید توسط FATF را عمدتاً باید در همین قالب تفسیر کرد.
در این گزارش آمده است: «آمریکا بعد از ناکامی در تمدید تحریمهای سازمان ملل ضد ایران در ماه سپتامبر به سختی در حال تلاش برای ضربه زدن به اقتصاد ایران بوده است، چرا که هشتم اکتبر وزارت خزانهداری آمریکا عملاً تمام بخش خدمات مالی ایران را در لیست سیاه خود قرار داد و در ۲۶ اکتبر نیز تحریمهایی جدید علیه وزارت نفت ایران و شرکت ملی نفت این کشور وضع گردید. بهطور خاص میتوان گفت تحریم وزارت نفت نشان میدهد که وضع تحریم جدید فایده کم و کمتری برای آمریکا حاصل میکند، چرا که صنعت نفت ایران از قبل هدف تحریمهای شدید بود. اما تحریم نهادها ذیل قوانین ضد تروریسم، احتمالاً امکان رفع آنها را برای دولت بعدی آمریکا سختتر میکند.»
اکونومیست البته اضافه میکند که حتی با روی کار آمدن دولتی جدید در آمریکا از ژانویه ۲۰۲۱، بسیاری از محدودیتهای فعلی حداقل برای مدتی پابرجا خواهد بود و این مسئله بخش اقتصاد خارجی ایران را آزار خواهد داد.
اما اکونومیست در تحلیل تأثیر اقدام جدید FATF میگوید که اتخاذ این استاندارد، تأثیر منفی خاصی بر سیستم مالی ایران نخواهد گذاشت.
به گزارش رادار اقتصاد، در این گزارش آمده است: «باید گفت که قوانین جدید تأثیر عملی چندانی بر ایران نخواهند داشت؛ چرا که در ماه فوریه ایران به لیست سیاه FATF بازگردانده شد، لیستی که FATF دولتها را از تعامل مالی با حاضران در آن بر حذر میدارد. همچنین نهادهای مالی ایران از سال ۲۰۱۸ از استفاده از سیستم انتقال مالی سوئیفت محروم شدهاند.»