عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام:
مصوبه افزایش مناطق آزاد و ویژه به ۱۰۰ مورد شرمآور بود
عضو مجمع تشخیص مصلحت با بیان اینکه نظام عقل حکم میکند به استناد تجربیات شکستخورده، مناطق آزاد جدید ایجاد نکنیم، تصریح کرد: از افزایش مناطق آزاد و ویژه به بیش از ۱۰۰ منطقه احساس شرم میکردم.
به گزارش خبرگزاری مهر، احمد توکلی در گفتوگو با رادیو، با بیان اینکه گسترش مناطق آزاد بستر رانتخواری را گسترش میدهد، گفت: پس از پیشنهاد افزایش ۱۳ منطقه ویژه و آزاد از سوی دولت در قالب یک لایحه، کمیسیون اقتصادی تعداد این مناطق را در مجلس نهم به ۱۰۱ منطقه رساند که از افزایش این چنینی تعداد مناطق آزاد و ویژه احساس شرم میکردم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: افزایش این چنینی تعداد مناطق آزاد و ویژه به معنای آن است که قوانین حاکم بر سرزمین اصلی کشورمان را مضر و مغایر با افزایش تولید و صادرات میدانیم. اگر قرار باشد برای اکثر نقاط کشور منطقه آزاد و ویژه تأسیس کنیم، نیاز به بازنگری در قوانین مالیاتی، گمرکی و حوزه اشتغال داریم.
توکلی با اشاره به کارنامه ناموفق مناطق آزاد قبلی در کشور یادآور شد: هدف از تأسیس مناطق آزاد فعلی تبدیل شدن این مناطق به سکوی صادرات بوده است؛ وقتی مناطق فعلی به این اهداف دست پیدا نکردند، عقل حکم میکند سیاست گسترش مناطق آزاد و ویژه را با ایجاد مناطق جدید تکرار نکنیم.
وی با انتقاد از کیفیت ارائه لایحه دولت مبنی بر گسترش مناطق آزاد و ویژه تأکید کرد: حتی یک برگ گزارش کارشناسی همراه با لایحه پیشنهادی دولت برای گسترش مناطق آزاد و ویژه وجود ندارد. اجرای چنین سیاستهای عجولانهای هم از سوی دولت و هم از سوی مجلس برای مردم و اقتصاد کشور هزینه به همراه خواهد داشت.
وی در ادامه با اشاره به شکلگیری رانت اطلاعاتی در مناطق آزاد افزود: وقتی خبر از تأسیس منطقه آزاد در گوشهای از کشور میپیچد، قیمت زمین چندین برابر میشود. کسانی که با رانت اطلاعاتی از تأسیس این مناطق مطلع هستند، با خرید قبلی اراضی این مناطق به قیمتهای نازل، به سودهای هنگفت دست مییابند. البته شخص خاصی را متهم نمیکنم ولی بعید نیست دلیل این قبیل تصمیمات عجولانه نیز چنین نفع شخصی یا گروهی باشد.
این نماینده سابق مجلس با اشاره به زمزمههای تأسیس منطقه آزاد در بندر جاسک ادامه داد: خبرهایی مبنیبر خرید بخشی از اراضی بندر جاسک از سوی پسر یکی از مدیران دولتی به دست ما رسید. به محض اطلاع از این موضوع صراحتاً اعلام کردم، اگر چنین سرمایهگذاری از سوی پسر این مقام مسئول صورت بگیرد، نسبت به آن شفافسازی خواهم کرد.
توکلی گفت: این مقام مسئول با من تماس گرفت و خرید زمین در بندر جاسک را به دلیل تأسیس آزمایشگاه خاک عنوان کرد که البته خرید ۳۰۰ هکتار زمین با چنین کاربری همخوانی نداشت.
وی با تأیید مشکلات تولیدی و اشتغال در سرزمین اصلی توضیح داد: اگر چنین مفروضاتی بر فضای اقتصادی کشور حاکم است و واردات جای صادرات را گرفته، چرا باید علاوه بر ادامهدادن این روند، با افزایش پهنه مناطق آزاد و ویژه موجب تشدید این نابسامانیهای اقتصادی شویم؟