سخنگوی وزارت بهداشت:
تاکنون 72 میلیون نفر در مرحله اول غربالگری شدهاند
سخنگوی وزارت بهداشت، جدیدترین آمار ابتلا و فوت ناشی از کووید 19 در کشور را اعلام کرد.
به گزارش وبدا، روز گذشته کیانوش جهانپور در نشست خبری که به صورت ویدیوکنفرانس برگزار شد درخصوص جدیدترین آمار ابتلا به کووید 19 در کشور گفت: از 24 تا ۲۵ فروردین ۱۳۹۹ و براساس معیارهای قطعی تشخیصی و آزمایشگاهی، یک هزار و 617 بیمار جدید مبتلا به کووید 19 در کشور شناسایی شد.
جهانپور با بیان اینکه با در نظر گرفتن موارد جدید، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷۳ هزار و 303 نفر رسیده است، افزود: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۱۱ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و تا امروز چهار هزار و 585 نفر از بیماران، جان باخته و دیگر در میان ما نیستند.
وی با بیان اینکه تاکنون ۴۵ هزار و 983 نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شدهاند، اظهارداشت: سه هزار و 877 نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت ضمن تاکید بر رعایت نکات بهداشتی مانند ضدعفونی دستها و سطوح و فاصله گذاری اجتماعی، گفت: تاکنون ۲۷۵ هزار و ۴۲۷ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
افراد مشکوک به کرونا میتوانند
برای انجام تست به مراکز درمانی مراجعه کنند
جهانپور در ادامه نشست، در پاسخ به سؤال خبرنگار کیهان مبنی بر اینکه باتوجه به کاهش موارد ابتلا و مدیریت بیماری کرونا که نتیجهاش کاهش بار بیمارستانها و افزایش تختهای خالی شده است، آیا افراد مشکوک به ابتلا میتوانند برای انجام تست به مراکز درمانی مراجعه داشته باشند یا همچنان باید از طریق سامانههای غربالگری اقدام کنند؟، اظهارداشت: تاکنون ۷۲ میلیون نفر در مرحله اول غربالگری شدهاند و مرحله دوم نیز آغاز میشود تا افراد از لحاظ سلامت و علائم احتمالی بررسی شوند. به جز این، افراد میتوانند با سامانه ۴۰۳۰ تماس گرفته و خوداظهاری کنند یا به مراکز مراجعه حضوری داشته باشند. اگر افراد نیازی به تست داشته باشند در مراکز انجام و اقدامات لازم هم انجام خواهد شد.
وی ادامه داد: اگر تست سلولوژیک نهایی شود، میتوان موارد بدون علامت و سابق افراد را هم شناسایی کرد و بر این اساس مطالعات اپیدمیولوژیک هم خواهیم داشت. تستهای سلولوژیک این کمک را به ما میکنند که اگر از هزار نفر، صد نفر مثبت باشند، میتوان فهمید این افراد از ابتدا تا امروز در مواجهه با این بیماری قرار گرفتهاند و این موضوع برای مطالعات اپیدمیولوژیک سودمندتر خواهد بود.
*احتمال دسترسی به واکسن تا یک سال و نیم آینده
سخنگوی وزارت بهداشت درباره واکسن کرونا افزود: امیدها این است ظرف ۹ ماه تا یک سال و نیم آینده واکسن کرونا تولید شود که البته احتمالی است. در حوزه تشخیص هم از تستهای PCR به عنوان تست اختصاصی، سی تی اسکن به عنوان تست با حساسیت تشخیص بالا استفاده میشود. تستهای سرولوژیک که همزمان با کشوری چون آمریکا در ایران به تولید رسیده، برای تشخیص کرونا با روش الایزا در حال مطالعه است و قابلیت تولید آن وجود دارد. هنوز پروتکلهای مورد استفاده تستهای سرولوژیک با توجه به نوع آنتی بادیها علیه کرونا تدوین نشده است و با تولید انبوه تستهای الایزا بسیاری از آزمایشگاهها میتوانند از این فناوری استفاده کنند؛ چراکه فناوری تولید آن در کشور وجود دارد و به محض تایید آن میتوانیم حتی بیش از تست PCR آن را تولید کرده و آزمایشگاههای بیشتری را برای آن قرار دهیم.
ایمنی گلهای نداریم
جهانپور در پاسخ به سؤالی درباره برخی اظهارات مبنی بر ایمنی گلهای و یا قرنطینه کامل، گفت: ما بیش از ۶۰۰ هزار نفر در کشور زیر مجموعه وزارت بهداشت داریم که تعدادی از آنها پزشک، پرستار و کارشناس بهداشت و به نوعی صاحب نظر هستند. به علاوه تعداد زیادی هیئت علمی داریم و قاعدتا ممکن است ۶۰۰ هزار نظر هم داشته باشیم. قاعدتا این نظرها، نظر وزارت بهداشت تلقی خواهد شد.
وی ادامه داد: در عین حال باید توجه کرد که واحد شمارش انسان گله نیست و در مقابله با کرونا چیزی به نام ایمنی گلهای نداریم و اگر بخواهیم نامی بر آن بگذاریم، ایمنی گروهی است. تلاش ما این نیست که ما به سمت ایمنی گروهی برویم؛ چرا که ایمنی گروهی یک رویداد است که ما با آن روبرو میشویم و در جایی جبرا اتفاق میافتد، اما نمیتوان گفت استراتژی نظام سلامت این است که ایمنی گروهی ایجاد شود؛ ایمنی گروهی هم اگر جایی اتفاق بیفتد به خاطر این است که به نوعی یک بیماری ممکن است بر همه ابزارهای بشر غلبه کند و شما چاره برای مقابله با آن نداشته باشید. بنابراین مواجهه با این موضوع جبری است و اختیاری نیست و چنین انتخابی هم در وزارت بهداشت وجود ندارد.
چند درصد جمعیت کشور به کرونا مبتلا میشوند؟
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: شاید پنج تا ۱۰ درصد جمعیت کشور یا در بدبینانهترین حالت ۱۵ درصد جمعیت یک کشور مبتلا شوند. بر همین اساس همه تلاشهایی که برای درمان و ایزولاسیون مبتلایان، قرنطینه افراد مشکوک یا مجاور با فرد مبتلا و اقدامات دیگری که تحت فاصله گذاری اجتماعی انجام میشود، آموزشها و اعمال محدودیتها، پروتکلهایی که تصویب، ابلاغ و اجرایی میشود، همه برای این است که ما به سمت ابتلای بخش زیادی از جامعه نرویم و زمان و فرصت بخریم و بار ترافیک و ازدحام ناگهانی به سیستم درمانی کشور تحمیل نکنیم تا بتوانیم از این مرحله عبور کنیم.
احتمال همزمانی کرونا با آنفلوآنزا در پاییز
جهانپور در پاسخ به سؤالی درباره احتمال ماندگاری کرونا تا پاییز و همزمانی کرونا با اپیدمی آنفلوآنزا، اظهار داشت: امیدواریم در هفتههای آتی راحتتر بتوانیم با این بیماری برخورد کنیم. حتی امروز هم در موقعیت هفته اول اسفند قرار نداریم و هیچ پرستار و پزشک ما در هراس و نگرانی هفته اول اسفند نیست. امیدوارم طی دو ماه آینده هم چنین حسی را نسبت به امروز داشته باشیم و وضعیت بهتر شود. امیدواریم در هفتههای آتی به مهار و کنترل نسبی بیماری نزدیک شویم. البته نمیتوان زمانی برای آن پیشبینی کرد و نمیتوانیم بگوییم شر این ویروس برای همیشه از سر بشر کم خواهد شد یا خیر زیرا این بیماری نوپدید است.
وی افزود: اکنون به نظر میآید که پیشبینی صاحب نظران این است که برای ماهها و سالهای آتی احتمالا باید یک زندگی مسالمتآمیزی با کرونا در نظر بگیریم و بنابر این نظرات قاعدتا فصل سرد کرونا مهمان ماست و در عین حال همیشه فصل سرد برای ما آغاز یک اپیدمی آنفلوآنزا نیز هست. بنابراین همانطور که سال گذشته با آنفلوانزای تیپ A مواجه بودیم، اگر کرونا هم تا پاییز از جامعه بشری رخت نبندد، باید هر دو ویروس را میزبانی کنیم و برای آن آمادگی داشته باشیم.
قرنطینه کامل برای طولانی مدت، ممکن نیست
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: به هر حال با واقعیتهای اجتماعی و اقتصادی مواجه هستیم که باید آنها را در نظر بگیریم. بنابراین قرنطینه کامل برای درازمدت قابل انجام نیست. اینکه افراد با فاصله گذاری هوشمند بیشتر تردد کنند نیز طبیعی است. زیرا با بازگشایی تدریجی مشاغل، تردد افراد برای حضور در محل کار بیشتر
میشود.
جهانپور افزود: البته امروز با موضوع دیگری روبهرو هستیم که اصلا ارتباطی به ترددهای ضروری و مشاغل ندارد. باید توجه کرد که نزدیک به ۲۰ میلیون دانشآموز، دانشجو و معلم تعطیل هستند، اما آیا شهر عاری از دانشآموز و دانشجوست؟ این موضوع ربطی به فاصله گذاری اجتماعی و بازگشایی مشاغل ندارد. این ۲۰ میلیون حداقل یک چهارم جمعیت کشور است که کاملا تعطیلند، اما باز هم در ترددهای شهری آنها را میبینیم، این اتفاق نگرانکننده است.
مردم تخلفات شرکتهای هواپیمایی را گزارش دهند
وی درباره وضعیت اجرای فاصله گذاری اجتماعی در هواپیماها، گفت: قسمت عمده پروازها به علت وجود نداشتن مسافر لغو شده است، اما اگر سفرهای هوایی داخلی برای ترددهای ضروری برقرار است، پروتکل برایشان وجود دارد و باید رعایت شود و سازمان هواپیمایی و شرکتهای هوایی باید آن را رعایت کنند. اگر این پروتکلها رعایت نشود، مردم میتوانند موضوع را در سامانه سجام ثبت کنند.
بیش از ۷۰۰ فوتی ناشی از مسمومیت با الکل
سخنگوی وزارت بهداشت درباره آمار مسمومیتهای الکلی هم اظهارداشت: آمار در روزهای مختلف گزارش شده و قاعدتا همینطور روند افزایشی داشته است. گزارش اولیه ما در این زمینه ۲۷۷ فوتی بود، در دومین گزارش هم که ۳۲۰ فوتی ناشی از مسمومیت با الکل داشته ایم و سپس این عدد به ۶۰۰ مورد رسید. پس از آن سخنگوی قوه قضائیه و پزشکی قانونی هم آمار ۷۰۰ مورد را اعلام کردند، اما بنابرگزارشهای واصله بیش از ۷۰۰ مورد فوتی ناشی از مسمومیت الکلی تا به امروز ثبت شده است و احتمال افزایش آن وجود دارد.
افزایش آمار به معنی افزایش بیماریابی است
وی افزود: افزایش آمار ابتلا به کرونا در سه استان، به دلیل افزایش انجام تست را نمیتوان به عنوان روند کلی بیماری محسوب کرد. زیرا تستها افزایش پیدا کرده و بیماریابی فعالتر شده است و در نتیجه موارد گزارش شده بیشتر خواهد شد. به طور کلی میتوانیم اعلام کنیم که در چهار یا پنج استان در روزهای اخیر روند افزایشی داشتیم و در این استانها هم به نوعی به ثبات نسبی رسیده ایم، برای مثال در استانهای فارس، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی که روند افزایشی داشتیم، نسبت به قبل در این استانها به ثبات نسبی رسیدهایم و دیگر روند صعودی ندارند.
علایم پوستی در کرونا شایع نیست
جهانپور در پاسخ به سؤالی درباره التهابات پوستی به عنوان علائم، کرونا، گفت: علامتهای پوستی در این بیماری شایع نیست. باید توجه کرد که علامتها در بیماریهای مختلف متفاوت است و علائم پوستی در سایر عفونتهای ویروسی نیز ممکن است دیده شود و علامت اختصاصی در کرونا نبوده و شایع هم نبوده است. در پزشکی به این موارد، گزارشهای موردی گفته میشود و به نسبت نابویایی، ناچشایی و در راس همه، تب و سرفه و تنگی نفس؛ راشهای پوستی شیوع چندانی ندارد. در نتیجه خیلی نمیتوان گفت که موارد مهم در زمینه تشخیص کرونا محسوب میشود. این موضوع خیلی عواقب خاصی نداشته و جای نگرانی چندانی هم ندارد.