kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۹۵۵۵
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۹:۵۶

تراز آب دریای خزر ۱۲ درصد کم شد



 سرپرست مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر مستقر در ساری گفت که تراز آب این دریا در بهار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۱۲ درصد کاهش یافت.
تراز آب دریا در فصل بهار به‌طور معمول به دلیل افزایش ورودی رودخانه‌‏ها و بویژه رودخانه ولگا روندی افزایشی می‌گیرد. سال گذشته میزان افزایش تراز آب دریای خزر از فروردین‌ ماه لغایت خرداد ماه برابر با ۱۶ سانتی متر بود.
تراز آب دریای خزر در حالی در بهار سال ۹۸ با کاهش همراه شد که امسال بویژه ماه‌های فروردین و اردیبهشت یکی از پرباران‌ترین فصل بهاری مازندران در سال‌های اخیر بود. سیل و سیلاب ناشی از بارندگی ماه فروردین دستکم ۱۳ شهرستان از ۲۲ شهرستان استان و بیش از ۷۰۰ روستا را تحت تاثیر قرار داد و دهها هزار میلیارد ریال خسارت به بخش‌های مختلف از جمله مسکن ، کشاورزی ، باغداری و تاسیسات زیربنایی وارد کرد.
سید معصومه بنی هاشمی افزود: بر اساس داده‌های آماری ایستگاههای تراز سنجی سواحل جنوبی دریای خزر، میانگین تراز آب دریا در بهار سال جاری به 27/9 متر رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۱۲ درصدی را نشان می‌دهد.
وی دلیل این کاهش را کم شدن میزان آب ورودی دریای خزر از رودخانه ولگا به عنوان بزرگ‌ترین تامین‌کننده آب دریای خزر اعلام کرد.
بر اساس داده‌های رسمی، سالانه حدود ۲۴۰ میلیارد متر مکعب آب از رودخانه ولگا به دریای خزر می‌ریزد. این مقدار ۸۰ تا ۸۵ درصد آب ورودی خزر را تشکیل می‌دهد.
بنی هاشمی گفت: همه ساله در فصل بهار بخصوص اردیبهشت ماه تا اوایل تیر ماه فصل بارش‌های سیلابی در این منطقه است که بیشترین آب ناشی از این بارش‌ها وارد دریای خزر می‌شود و در فصل بهار سال جاری این بارش‌های سیلابی کاهش داشته و در ورودی آب به خزر نیز تاثیر گذاشته است.
خرداد ماه سال ۹۸ در مازندران یکی از خشک‌ترین ماههای خردادی طی سال‌های اخیر بود به طوری که میانگین بارندگی در این استان به هشت میلی‌متر رسید که به معنای کاهش بیش از ۷۰ درصدی بارندگی نسبت به سال ۹۷ بوده است.
سرپرست مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر گفت که نوسان تراز آب دریای خزر از حدود یک دهه پیش شروع شد و در بهار سال جاری طبق داده‌ها این نوسان به دلیل مسایل هیدرولیکی بیشتر بود. وی تاثیر کاهش ۱۲ سانتی متری تراز آب خزر بر حمل‌ونقل و کیفیت آب این دریا را ناچیز توصیف کرد.
سرپرست مرکز ملی مطالعات تحقیقات دریای خزر توضیح داد: منابع آبی استان‌های شمالی کشور تاثیر چندانی در ورودی آب به دریای خزر ندارد و کمتر از چهار تا پنج درصد از آب ورودی دریای خزر مربوط به منابع آب ایران است.