kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۹۳۲۸
تاریخ انتشار : ۱۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۳:۰۳
گزارش کیهان از سررسید گام سوم

«تقریباً مفت»! قیمت پیشنهادی اروپا برای برجام

مقامات فرانسوی در روزهای گذشته وعده نسیه خط اعتباری 15 میلیارد دلاری در قالب اینستکس(در ازای بازگشت ایران به همه تعهدات برجامی) را مطرح کردند اما به فاصله بسیار کوتاهی، این وعده نسیه و توهین‌آمیز را به اجرای نقد FATF از سوی ایران موکول کردند.



سرویس سیاسی-

رئیس‌جمهور روز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت گفت: بعید می‌دانم امروز و فردا با اروپا به نتیجه برسیم. گام سوم ایران را که باطن فوق‌العاده مهمی دارد و شتاب ویژه‌ای به فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی‌ خواهد داد، اعلام خواهیم کرد.
وی افزود: فرصت ۲ماهه دیگری برای بازگشت به تعهدات،مذاکره وتوافق پیش روی اروپاست.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه نیز در بنگلادش در جمع خبرنگاران با‌ اشاره به اینکه اروپایی‌ها نتوانستند هیچ یک از تعهداتشان را اجرا کنند، گفت: ما از روز اول اعلام کردیم آمادگی مذاکره را داریم، اما گام‌های خود را برمی‌داریم، اگر مذاکرات به نتیجه برسد، گام‌ها می‌توانند متوقف شود، حتی می‌تواند به عقب برگردد.
ظریف افزود: در فاصله دو روز آینده گام سوم را برخواهیم داشت و آقای رئیس‌جمهور امروز اعلام کرد گام سوم گامی ‌است که تأثیرات چشمگیری در برنامه هسته‌ای ایران دارد و بعد از آن هم به مذاکره ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه همچنین در مصاحبه با روسيااليوم گفت:ما معتقدیم که برجام یک دستآورد مهم است که نباید نابود شود. اما نابودی آن ضربه‌ای به دیپلماسی است و نه ایران. ما گزینه‌های زیادی در اختیار داریم. ایران از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ثبات اقتصادی، کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی را به دست آورده است.
همچنین محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت گفت: اگر در مذاکراتی که با رئیس‌جمهور فرانسه داریم، به نتیجه نرسیم، گام سوم برداشته خواهد شد.
واعظی افزود: گزارشی از سفر آقای عراقچی با تیم خوب اقتصادی دریافت کردیم. نتیجه مذاکراتشان با توجه به پیچیدگی‌هایش، در مجموع پیشرفت‌هایی داشت.
علی ربیعی، سخنگوی دولت نیز در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت گفت: به هرحال طرف‌های اروپایی را که فعلا فرانسه آن را نمایندگی می‌کند وزیر اقتصادشان به آمریکا رفته که تا روز جمعه توافق‌شان را بگیرد.
ربیعی افزود: اگر توافق را گرفتند و اعلام کردند که ما هم به تعهد خودمان عمل می‌کنیم ولی چشم‌اندازی نداریم که بتوانند تا جمعه این توافق را بگیرند. البته این سیاست اروپایی‌ها است که می‌خواهند هماهنگ کنند و ما دخالتی نداریم و متأسف هم هستیم؛ و اگر توافق را نگیرند ما گام سوم را در زمان مقرر اعلام خواهیم کرد. وعده‌ای برای خرید نفت ما داده شده همچنین مقرر شده پولی در اختیار ما قرار می‌گیرد و اروپایی‌ها رفته‌اند تا مجوز آن را بگیرند.
به گزارش فارس، عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه در جمع به خبرنگاران در اسلوونی گفت: از نظر جمهوری اسلامی صورت مسئله کاملاً روشن است. اینکه اروپایی‌ها نفت ایران را می‌خرند، یا پیش خرید می‌کنند، یا خط اعتباری می‌دهند، خودشان می‌دانند و آمریکا. از نظر ما بازگشت به اجرای کامل برجام منوط به دریافت ۱۵ میلیارد دلار برای یک دوره چهار ماهه است و در غیراین صورت روند کاهش تعهدات ایران ادامه خواهد یافت.
عراقچی افزود: بعید می‌دانم کشورهای اروپایی تا قبل از ۱۶ شهریور بتوانند گام موثری بردارند بنابراین مرحله سوم کاهش تعهدات از سوی ایران در تاریخ مزبور آغاز خواهد شد. این مرحله شامل بخش مهمی از تعهدات ایران خواهد بود که در زمان خود اعلام خواهد شد.
همچنین عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران گام سوم را ظرف یکی دو روز آینده اعلام خواهد کرد.
موسوی با بیان اینکه مذاکرات به‌صورت فشرده ادامه دارد، خاطرنشان کرد: بررسی‌ها خیلی فشرده است و نکات ریز و جزییات زیادی دارد که باید تصمیم‌گیری شود. به‌نظر می‌رسد به مدت زمان ضرب‌الاجل ایران نرسد و به احتمال خیلی قوی ایران گام سوم کاهش تعهدات را ظرف یکی دو روز آینده اعلام کند.
بوی عقب‌نشینی!
ماهیت اصلی ضرب‌الاجل بر پایه واردکردن شوک به طرف مقابل و وادارکردن او به عقب‌نشینی و تغییر رفتار است. اما متأسفانه اظهارات مقامات ارشد دولت هیچ رنگ و بویی از ضرب‌الاجل نداشته و منفعلانه و از موضع ضعف و در حقیقت، بوی عقب‌نشینی می‌دهد. ایران در برجام طلبکار است و آمریکا و اروپا به ایران بدهکار هستند. اما اظهارات مقامات ارشد دولت فاقد ادبیات طلبکارانه و مقتدرانه است و بیشتر به ادبیات فرد بدهکار شباهت دارد.
گستاخی اروپا
رفتار منفعلانه دولتمردان، طرف اروپایی را گستاخ کرده است. در همین رابطه، شبکه الجزیره عربی در گزارشی نوشت: یک سخنگوی اتحادیه اروپا می‌گوید، از ایران می‌خواهیم هرگونه کاهش مجدد تعهدات خود که باعث تضعیف برجام می‌شود را متوقف کند.
همچنین خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت: به گفته یک دیپلمات فرانسوی، ایجاد مکانیسم تجاری اروپایی (اینستکس) برای انتقال کالاهای بشردوستانه و مواد غذایی به ایران عملی نخواهد بود مگر این‌که شرکتی متناظر در ایران شکل گرفته و تهران استانداردهای پولشویی و تأمین مالی ‌ تروریسم را رعایت کند.
به نوشته رویترز، این منبع دیپلماتیک در اظهارنظری گستاخانه گفت: یک ساختار متناظر ایرانی در حال کار وجود ندارد. روزی که آنها شرایط ضروری FATF‌ را امضا کردند درباره آن صحبت می‌کنیم و روزی که مطمئن شدیم اولین نقل‌وانتقال‌ها از طریق اینستکس تحت تحریم آمریکا قرار نمی‌گیرد دوباره در مورد آن صحبت می‌کنیم.
تا پیش از این،‌ همواره موضع مقامات اروپایی این بود که پذیرش FATF پیش نیازی برای اجرای اینستکس محسوب نمی‌شود و پیوستن به آن فقط سازوکارهای تجاری را تسهیل می‌کند.
پیش از این مقامات آمریکایی از جمله «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه این کشور به کرات از ایران خواسته بودند تا همه ضوابط FATF را اجرا کند. همچنین «خوان زاراته»، معاون سابق وزارت خزانه‌داری آمریکا در کتاب «جنگ خزانه‌داری»، به نقش FATF در تنگ‌تر کردن حلقه فشار مالی بر ایران‌ اشاره کرده بود.
به اذعان مقامات ارشد دولت، اروپا به هیچ یک از تعهدات برجامی خود عمل نکرده است، اما علی‌رغم این بی‌عملی ژست طلبکار به خود گرفته و مدعی شده است که ایران باید دستورات FATF را اجرا کند!
وعده توخالی فرانسه
مقامات فرانسوی در روزهای گذشته وعده نسیه خط اعتباری 15 میلیارد دلاری در قالب اینستکس(در ازای بازگشت ایران به همه تعهدات برجامی) را مطرح کردند اما به فاصله بسیار کوتاهی، این وعده نسیه و توهین‌آمیز را به اجرای نقد FATF از سوی ایران موکول کردند. طرف فرانسوی علاوه بر این گستاخی، اعلام کرده است که هنوز نتوانسته است مقامات آمریکایی را متقاعد کند که با اعطای خط اعتباری 15 میلیارد دلاری برای ایران موافقت کند. پاریس پس از مخالفت آمریکا با خط اعتباری 15 میلیارد دلاری، در موضعی قابل تأمل اعلام کرد که خط اعتباری 5 میلیارد دلاری را کلید خواهد زد.
حقیقت ماجرا این است که فرانسه در نقش «پلیس خوب» و آمریکا در نقش «پلیس بد» در پی آن هستند تا دولت روحانی را به تنازل تا قیمت «تقریبا مفت» وادار کنند. این همان ارزیابی رادیو فرانسه-  در مهرماه 92-  است:«ارزیابی غرب از دولت روحانی، تعامل با فروشنده بدهکار و مشتاقی است که خود را ناگزیر از فروش حقوق ملی می‌بیند. طبق این جمع‌بندی اگر خریدار صبور باشد، فروشنده، قیمت را کمتر خواهد کرد»!
دولتمردان و مدعیان اصلاحات در حین مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 و همچنین در آستانه امضای برجام ادعا کردند که در صورت امضای توافق هسته‌ای150 میلیارد دلار دارایی ایران به کشور برمی‌گردد و علاوه بر آن 200 میلیارد دلار هم سرمایه‌گذاری خارجی صورت خواهد گرفت. یعنی این‌گونه القاء کردند که برجام چیزی حدود 350 میلیارد دلار عایدی خواهد داشت. اما حالا این عایدی از 350 میلیارد دلار در چند مرحله به «اس پی وی»، «اینستکس»، «خط اعتباری 15 میلیاردی»، «خط اعتباری 5 میلیاردی» و در نهایت به «تقریبا مفت» تقلیل پیدا کرده است. پذیرش وعده توخالی 5 و 15 میلیاردی اعتباری در اینستکس توسط دولتمردان، موید این مسئله است که دولت ابطال و انقضای برجام را به دست خویش امضا کرده است.
اجرای دقیق ضرب‌الاجل برجامی
تا وقتی طرف غربی، دولت روحانی را فروشنده بدهکار ببیند، هیچ خبری از امتیازگیری نیست و جز خسارت، چیزی عاید مردم ایران نمی‌شود. دولت روحانی باید رفتار برجامی خود را به‌طور اساسی تغییر داده و به جای کاهش میلی‌متری و نمادین تعهدات برجامی، اقدامات ضرب‌الاجلی خود را با شدت و سرعت بیشتری انجام دهد. یکی از موارد بسیار مهم، آغاز غنی‌سازی 20 درصد است.
دولت همچنین باید از استمرار مهلت‌های 60 روزه (در قالب گام سوم، چهارم، پنجم، ششم و...) پرهیز کند. این اقدام این پالس اشتباه را به طرف غربی می‌دهد که دولت ایران تنها یک گزینه دارد و آن چیزی نیست جز حفظ توافق به هر قیمت. تجربه ثابت کرده است که تنها اقتدار، کشورهای سلطه‌گر غربی را به عقب‌نشینی وادار می‌کند. دولت باید با هوشیاری بازی توهین‌آمیز «پلیس خوب- پلیس بد» با نقش‌آفرینی فرانسه و آمریکا را به هم بزند.
اعتراف روزنامه صهیونیستی
روزنامه صهیونیستی جروزالم پست در گزارشی در نکوهش تلاش‌های فرانسه برای فراهم کردن شرایط به منظور دیدار میان مقامات ایران و آمریکا، تأکید کرد که مکرون قدرت فراگیر (آیت‌الله) خامنه‌ای را درک نمی‌کند. همچنین ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه بدون‌ اشاره به بی‌عملی کشورش در اجرای برجام در اظهارنظری گستاخانه گفته است: برای نجات برجام مسائل زیادی باید حل شود.امروز مهلت سوم ایران به اروپا برای عمل به تعهدات خود پایان می‌یابد و باید منتظر ماند و دید دولت در مقابل بی‌عملی و تعلل اروپایی‌ها چه می‌کند. آیا گامی ‌برمی‌دارد که زمینه‌ساز تأمین منافع ملی است یا حرکتی که فاقد تأثیر بر حریف است.