kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۰۳۹۸
تاریخ انتشار : ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۳

واکنش سرد مشتریان ایران به نفت عربستان

بررسی‌ها نشان می‌دهد با وجود ادعای سعودی‌ها برای جایگزینی نفت ایران پس از تشدید تحریم‌های آمریکا، کشورها استقبال چندانی از این طرح نداشته‌اند.



به‌گزارش ایسنا، آمریکا پس از خروج از برجام اعلام کرد که قصد دارد میزان صادرات نفت ایران را به صفر برساند و به‌طور غیررسمی از عربستان سعودی و سایر تولیدکنندگان اوپک درخواست کرد تولیدشان را افزایش دهند.
از سوی دیگر خالد فالح، وزیر صنعت، معدن و انرژی عربستان در آن زمان گفت که در واکنش به احتمال کاهش حجم نفت خام ایران در بازارهای بین‌المللی پس از خروج رئیس‌جمهور آمریکا از توافق هسته‌ای، این کشور آماده افزایش تولید نفت است. چندی پیش هم رویترز در گزارشی مدعی شد که کره جنوبی در حال آزمایش نفت سبک تگزاس است تا در آستانه افزایش تحریم‌های ایالات متحده، این نفت را جایگزین نفت ایران کند.
اما انتشار این اخبار در شرایطی بود که اخیراً سوشما، وزیر امور خارجه هند در تماسی تلفنی از همتای آمریکایی خود خواست تا درباره تحریم‌هایی که پس از اتمام مدت معافیت‌های نفتی شامل کشورهایی خواهد شد که به واردات نفتی ایران ادامه دهند، انعطاف به خرج دهد چراکه جایگزین کردن واردات نفتی ایران برای هند از منبعی دیگر در کوتاه مدت میسر نخواهد بود.
همچنین رزاق محیبس، عضو کمیسیون انرژی پارلمان عراق اعلام کرده است که تحریم‌های آمریکا یکجانبه است و عراق ملزم به پایبندی به آنها نیست. واشنگتن باید بداند که عراق با ایران روابطی تجاری، اقتصادی، جغرافیایی و امنیتی دارد و از انرژی ایران بی‌نیاز نیست.
علاوه‌بر این، با وجود هیاهوی رژیم عربستان در زمینه عرضه نفت خام بیشتر جهت جایگزینی با نفت ایران در بازارهای جهانی، اینک تنها یکی از مشتریان نفتی ایران پیشنهاد عربستان را پذیرفته است.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، به نقل از خبرگزاری «رویترز» دوشنبه عصر به وقت تهران به نقل از منابع مطلع در امور نفتی گزارش کرد که تنها پالایشگاه هندی «مانگالور» پیشنهاد عربستان برای خرید نفت اضافی از این کشور را قبول کرده و قصد دارد برای ماه ژوئن (خرداد) دو میلیون بشکه نفت خام از عربستان خریداری کند.
 به گفته این منابع مطلع، عربستان ماه گذشته با نزدیک شدن به خریداران هندی به آنها پیشنهاد جبران خسارات ناشی از عدم دسترسی به نفت ایران را داد.
چالش جایگزینی نفت ایران
در این باره سید مهدی حسینی، تحلیل‌گر حوزه نفت در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در پالایشگاه‌ها می‌توان از نفت هر منطقه‌ای استفاده کرد اما پالایشگاه‌ها باید هزینه زیادی را برای تغییر طرح خود پرداخت کنند که همین مسئله نیز مشکلات متعددی را به وجود می‌آورد.
وی ادامه داد: به طور کلی باید گفت که جایگزین کردن نفت ایران به‌لحاظ محاسبات اقتصادی به گونه‌ای خواهد بود که بسیاری از شرکت‌ها و پالایشگاه‌ها را دچار چالش خواهد کرد.
او با ‌اشاره به صحبت‌های برخی کشورها برای جایگزینی نفت ایران، تاکید کرد: یکی از مسائلی که با آن مواجهیم، پشت پرده‌هایی است که اتفاق می‌افتد. برخی از کشورها هم کاری که منفعتشان را به دنبال داشته باشد، انجام می‌دهند و اگر برای آنها هزینه داشته باشد، از آن فاصله می‌گیرند و اگر مسئله‌ای برای آنها منفعت داشته باشد، قطعاً به دنبال آن خواهند رفت.
وی تصریح کرد: اتفاقات اخیر نوعی بازی است که عربستان و آمریکا علیه کشورهای مختلف به راه انداخته‌اند و لازم است در این شرایط تدابیر کافی در نظر گرفته شود، چراکه کمک‌های مالی عربستان به کشورهایی همچون هند و پاکستان که نیاز مالی دارند هم باید مورد توجه قرار داده شوند.