کد خبر: ۱۵۳۶۷۰
تاریخ انتشار : ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۱:۰۷
واردات راه حل نیست

تأمین بازارگوشت با حمایت از تولید داخلی قابل حل است

قیمت گوشت، مرغ و ماهی در بازار تهران نسبت به روزهای گذشته افزایش یافته و سیاست‌های مقطعی تنظیم بازار از طریق واردات هم کارساز نبوده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، بازار گوشت و مرغ در بازار همچنان متلاطم است و طی روزهای گذشته قیمت‌ها دوباره روند افزایشی گرفته است، گزارش میدانی خبرنگار فارس حاکی است امروز قیمت یک کیلوگرم ران و دست گوشت گوساله 76 هزار تومان در بازار عرضه می‌شود. قیمت گوشت مخلوط گوساله هم 74 هزار تومان است.
قیمت گوشت مرغ هم که طی روزهای گذشته تا حدودی کاهش یافته بود دوباره روند صعودی به خود گرفته است. قیمت یک کیلوگرم مرغ در بازار تهران 13 هزار و 800 تومان به فروش می‌رود.
ران مرغ 12 هزار و 200 تومان، ران مرغ بدون کمر 13 هزار و 800 تومان و سینه مرغ 15 هزار و 200 تومان، جوجه کبابی 23 هزار تومان، فیله مرغ 28 هزار تومان، کمر مرغ 16 هزار و 500 تومان، کتف و بال 15 هزار تومان و گردن مرغ شش هزار و 500 تومان، جگر مرغ 4 هزار تومان، سنگدان مرغ هفت هزار و 500 تومان، پای مرغ پنج هزار و 500 تومان، دل مرغ شش هزار و 500 تومان به فروش می‌رود.
قیمت انواع ماهی هم روند افزایشی دارد به طوری که هر کیلو ماهی تیلاپیا به 50 هزار تومان رسیده، ماهی قزل‌آلا کیلویی 27 هزار و 500 تومان، ماهی آزاد 14 هزار و 800 تومان در بازار تهران عرضه می‌شود.
با این وجود، طی روزهای گذشته برنامه‌های تنظیم بازاری وزارت جهاد کشاورزی برای کنترل قیمت گوشت و مرغ تأثیرگذار نبوده و قیمت‌ها همچنان افزایشی است.
آن‌طور که رئیس سازمان دامپزشکی کشور می‌گوید امسال 260 هزار تن ثبت سفارش گوشت انجام شده است یعنی تقریباً به اندازه دو برابر نیاز داخل گوشت وارد کشور شده اما قیمت در بازار تکان نخورده که هیچ بلکه بالاتر هم رفته است.
بنابراین به نظر می‌رسد سیاست مقطعی واردات، حتی برای تسکین مقطعی نوسانات بازار هم کارایی کاملی ندارد و باید به دنبال راهکاری اساسی‌تر برای حل مشکل تأمین نیازهای اساسی کشور باشیم.
کارشناسان می‌گویند راهکار این است به جای تکیه بر واردات به افزایش توان تولید داخل همت کنیم. 70 درصد قیمت محصولات پروتئینی مربوط به نهاده‌ها است که معمولاً واردکننده آنها هستیم. اگر اینها در داخل کشور تولید شود قیمت تمام شده محصولات ما پایین خواهد آمد.
ظرفیت بسیار عظیم تولید گوشت کشور، وابستگی زیادی به نهاده‌های دامی دارد و بخش قابل توجهی از تولید کشور، در اثر نوسانات ارزی و کاهش واردات این نهاده‌ها با مشکل مواجه می‌شود. مسئولان مربوطه با برنامه‌ریزی و حمایت‌های هدفمند در یک بازه زمانی معین، می‌توانند بخش زیادی از نیاز کشور را به این نهاده‌ها تأمین کنند تا تولید داخلی خود بتواند روی پای خود بایستد جوابگوی نیاز کشور باشد.
ایران در تولید مرغ کاملاً خودکفا است و در تولید گوشت قرمز هم 120 هزار تن با خودکفایی فاصله دارد.