اخبار ویژه
ضمیمه قطعنامه 2231 ضمانت نداشت چرا به FATF اعتماد کنیم؟
وزیر کار و رفاه نامه 8 وزیر به محضر رهبر معظم انقلاب مبنی بر درخواست برای تسریع رسیدگی و تصویب دو لایحه پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام را تأیید کرد. همزمان اعلام شد که ظریف نتوانسته اعضای مجمع را در این زمینه قانع کند.
دو لایحه الحاق به کنوانسیونهای پالرمو و CFT، از مطالبات کمیته FATF است.
محمد شریعتمداری دیروز با بیان اینکه خود، جزو امضاکنندگان نامه تقدیمی به محضر رهبر انقلاب نیست، گفت: مفاد این نامه تقاضا از ایشان برای تسریع در رسیدگی این لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
وی برخلاف واقعیات مدعی شد فکر میکنم دو یا سه اظهارنظر مکتوب رهبر معظم انقلاب ذیل نظر شورای هماهنگی سران سه قوه- هم منفرداً در مورد هر کدام از این لوایح بصورت جداگانه و هم مجتمعاً اخذ شده است؛ یعنی کاملاً پیداست که متناسب با روند طبیعی قانونی کار، رهبر معظم انقلاب با تحقق این شرایط موافقت فرمودهاند.(!)
وی میگوید: تأخیر در تصویب، ممکن است تبعاتی برای کشور در عرصههای گوناگون داشته باشد و انتقالات مالی را با مشکل مواجه کند. از این جهت موضوع لوایح چهارگانه مرتبط با FATF برای دولت از حساسیت ویژهای برخوردار است و دولت علاقهمند است تا در این فرصت محدود این اقدام به نتیجه برسد.
هیئت عالی نظارت مجمع برخی تحفظها درباره این لوایح دارد. امیدواریم این لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شود و به تصویب برسد تا ما شاهد آثار زیانبار عدم تصویب آن در کشور نباشیم.
گفته شده که ظریف، زنگنه، حجتی، رحمانی، اردکانیان و دژپسند (وزرای خارجه، نفت، جهاد کشاورزی، صنعت و تجارت، نیرو و اقتصاد) نامه مذکور را امضا کردهاند؛ هر چند که تهیه و تدارک نامه توسط ظریف و زنگنه و روحانی انجام شده و بقیه وزرا امضاکننده بودهاند.
در همین حال، هر چند دیروز علی مطهری گفت: احتمال تصویب این دو لایحه در مجمع قویتر از گذشته است، اما احمد توکلی که خود عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام میباشد، تصریح کرد: ظریف نتوانست مجمع را درباره لایحه پالرمو قانع کند.
احمد توکلی گفت: طبعاً اگر اعضای مجمع قانع شده بودند که مجمع جلسه فوقالعاده نمیگذاشت. پس تا الان مجمع قانع نشده است که نیاز به جلسه فوقالعاده است. اگر منظور شما درباره تصاویر این است، بله آقای ظریف نتوانست مجمع را قانع کند.
وی با بیان اینکه جلسه بعدی مجمع در این باره، شنبه آینده برگزار میشود، گفت: ممکن است مخالفتها با تصویب لوایح چهارگانه، بر تصمیم اعضای مجمع تأثیر بگذارد.
وی برخلاف ادعای محمد شریعتمداری وزیر صنعت و تجارت تصریح کرد: رهبری نظری درباره پالرمو و CFT به مجمع اعلام نکردهاند.
همچنین مصباحی مقدم دیگر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان جلسه فوقالعاده مجمع برای بررسی پالرمو به تعویق افتاد، تصریح کرد: از آنجایی که به جمعبندی نرسیدیم، نمیتوانم بگویم دقیقاً اعضا چه نظری داشتند، اما در جلسه فوقالعاده مشخص خواهد شد جلسه فوقالعاده نه چهارشنبه هفته جاری بلکه شنبه هفته آینده برگزار خواهد شد.
سؤالی که تهیه کنندگان نامه منسوب به وزرا و حامیان تسریع در تصویب CFT و پالرمو، پاسخی برای آن ندارند، این سؤال روشن است که آیا با فرض تصویب این لوایح و الحاق به CFT و پالرمو، تحریمها برداشته شده و ایران از لیست کذایی FATF برای منع همکاری خارج میشود؟ پاسخ این پرسش البته روشن است. مدیران غربی FATF بارها پیش از این گفتهاند که حتی در صورت انجام 41 مطالبه FATF در قالب اکشنپلن، تضمین نمیدهند که ایران را از فهرست سیاه همکاری خارج کنند!
نکته جالبتر این است که طبق وعدههای رئیسجمهور و وزارت خارجه، قرار بوده مضیقههای تحریمی با واگذاری امتیازات برجام برطرف شود. اما اروپا و آمریکا (گردانندگان اصلی FATF) هریک به شکلی عهدشکنی کردند و از برجام، کاغذ پارهای ساختند که تعهدات آن فقط متوجه ایران است.
بنابراین جای سؤال است که وقتی برجام به عنوان ضمیمه رسمی قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، به این سادگی زیرپا گذاشته میشود، چه تضمینی هست که همین بازی را در FATF تکرار نکنند؟! هیچ یک از مدیران دولتی و وکیلالدولهها در مجلس، پاسخی به این سؤال ندارند. درواقع میتوان پرسیدوقتی که چک برجامی غرب بلامحل درآمده اما امتیازات نقد گرفتهاند، چرا بدون تعیین تکلیف همین چک، باید سراغ معامله نقد با نسیه دیگری برویم، امتیاز بدهیم و هیچ تضمینی درباره وعده طرف مقابل (دارای سوابق کلاهبرداری و خدعه) نگرفته باشیم؟!
در همین زمینه علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی دیروز تصریح کرد: «مذاکره با آمریکا بیفایده است. ما بیش از این اجازه نداریم که فرصت ملت ایران را صرف روندهای بیحاصل کنیم. اروپاییها از ما خواستند از برجام خارج نشویم. پذیرفتیم تا به اروپا فرصت بدهیم نشان دهد توان تصمیمگیری مستقل از آمریکا را دارد. اروپا هم اگر در پرداخت هزینه حفظ برجام مردد است، باید بداند که ایران معطل آنها نیز نخواهد ماند.»
در یک جمله میتوان گفت، مصلحتی که حامیان عجله در قبول مطالبات جدید غرب ادعا میکنند، فاقد کمترین مستند عقلی است؛ بلکه به اعتبار شناخت کامل از بیصداقتی، خدعهگری و پیمانشکنی دامنهدار غرب، اعتماد دوباره به دشمن، ضد عقلانیت و آیندهنگری و حکمت است. این نکته نیز سزاوار یادآوری است که وقتی رئیس وقت بانک مرکزی و رئیس سازمان انرژی اتمی، با آشکار شدن خدعههای حریف گفتند آمریکا دبّه میکند و عایدی ایران از برجام تقریبا هیچ بوده، از سوی رئیسجمهور توبیخ شدند و ادعا شد آنها سردرنمیآورند(!)
هرچه گفت، بگویید تو راست میگویی اما برای زندگی مردم چه کردهای؟!
سخنان حسن روحانی رئیسجمهور در جمع مدیران وزارت ارتباطات واکنشهای زیادی در فضای رسانهای و مجازی داشت. هرچند انتقادهای رئیسجمهور از فضای فیلترینگ، در حالی بیان میشود که در اردیبهشتماه ۹۷ بخشنامهای از سوی رئیسجمهور خطاب به وزیر ارتباطات در فضای مجازی منتشر شد که در آن روحانی، خواستار برخورد با فیلترشکنها شده بود. این بخشنامه هیچگاه از سوی دولت تکدیب نشد.
به گزارش جهاننيوز، البته رسانههای حامی دولت نیز اظهارات دیروز روحانی را چندان جدی نگرفتهاند. روزنامه آرمان در اینباره نوشته است: به نظر میرسد که آقای رئیسجمهور صرفا سخنان زیبایی بر زبان جاری میکنند که اینگونه سخن گفتن از عهده دیگران هم بر خواهد آمد اما سؤال این است که سخنان و دستورات ایشان تا چه اندازه مورد توجه قرار میگیرد که بعید است دایره این اجرا گسترده باشد. لذا به صرف سخن گفتن، کاری انجام نخواهد شد.
محمدرضا شهبازی نیز در مطلبی طنزگونه به این سخنان واکنش نشان داد و نوشت: «رئیسجمهور در واکنش به موج شدید گرانیها گفت: مردم اگر امروز به راحتی از فضای مجازی استفاده میکنند باید بدانند دولت یازدهم و دوازدهم از آبروی خود مایه گذاشته است.روحانی با اشاره به افزایش قیمت مرغ به 14 هزار تومان افزود: مردم از شما بهتر موسیقی، فیلم و شعر تولید میکنند. وی درباره رسیدن قیمت رسمی پراید به 36 میلیون تومان هم گفت: حجاب در قرآن برای حمایت از زنان است ولی ما کاری کردیم که گویی حجاب چماقی بر سر زنان است. رئیسجمهور درباره قیمت ارز، طلا، سکه، مسکن، گوشت 100 هزار تومانی و... هم تنها با گفتن یک جمله اوج ناراحتی خود را بیان کرد: اگر فیلتر کردید با فیلتر شکنها چه میکنید؟»
از سوی دیگر، کاربری در فضای مجازی نوشته است :«روحانی:مقابله با خواست مردم شرعی و قانونی نیست. دین بدون انتخاب امکانپذیر نیست. با تحمیل، دین درست نمیشود. در بحث حجاب قرآن اول از مردان شروع میکند. پاسخ رحیم پورازغدی به روحانی:تو این چندسال حتی اگه گفت قرآن نازل نشده، بگید «باشه، فقط تو بگو برای کشور چیکار کردی!؟»
جهاننیوز همچنین به نقل از یک کانال تلگرامی نوشت:آقای روحانی! اصلاً شما خیلی خوبید. اما دو قطبی درست کردن آمیخته به تحریف صورت مسئله درباره موضوعاتی مانند فیلترینگ و حجاب و کارمند زن و مرد و شادی مردم، نه برای جوانان خوب ما شغل میشود، نه همسر و نه مسکن.چرا در خلأ و خیال حرف میزنید؟ فیلترینگ واقعی یعنی همین که برخی دولتمردان و مشخصاً آقای روحانی، یادشان برود چگونه با مردم تلبیس کردند و گندمنمایی و جوفروشی کردند تا واقعیتهای اقتصادی خلاف وعدهها از آب درآمد؛ حالا هم با حاشیهپردازی و سرگرم سازی، عملاً اولویتها و مشکلات مردم به ویژه جوانان را دفن میکنند و نمیشنوند و ترتیب اثر نمیدهند. این نوع پیشرفته سانسور و خودکامگیاشرافیت سیاسی است.
عضو کارگزاران: دولت، فاقد برنامه و فرمانده اقتصادی است
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران گفت: اقتصاد در دولت، فرمانده میخواهد.
فرزانه ترکان در پاسخ این پرسش روزنامه آرمان که «برخی تحلیلگران بر این عقیدهاند که دولت آقای روحانی دارای پایینترین میزان محبوبیت میان دولتهای پس از انقلاب است؛ از نظر شما این عدم محبوبیت یک سال پس از روی کارآمدن ناشی از چیست؟»، گفت:
من بنای مقایسه ندارم البته در این میان نکتهای واضح و مبرهن است که در دولت فعلی نیازهای عامه مردم و مطالبات جامعه مدنی که به آقای روحانی رأی دادند به درستی به انجام نرسیده است. بخشی از این قضیه به دلیل محدودیتهای پیش آمده در جامعه جهانی نسبت به ایران و مشکلات اقتصادی، اما بخش دیگر به ناکارآمدی دولت باز میگردد. در سیستم اجرایی هم نه در وزارتخانهها مدیران کارآمدی مشغول کار شدند و نه برنامه مشخصی برای پیشرفت و توسعه برنامههای وزارتخانهها وجود داشت. لذا مشکل اصلی را در سازمان برنامه و بودجه میبینیم؛چرا که بودجه عقلانیت یک دولت را به اثبات میرساند و زمانی که این بودجه با عقلانیت کامل و برنامه درستی پیریزی نشود وزارتخانهها نیز در نوعی بلاتکلیفی و نابسامانی در اجرا بسر خواهند برد. وی میافزاید: انتقاد وارد به آقای روحانی همین است که وی در حرف بسیار درست و منطقی جلو میرود، اما در عمل چنین چیزی به ما ثابت نشده است. من اصلا تشابه نزدیکی میان دولت آقای روحانی با دولت آقای هاشمی نمیبینم و فکر میکنم که مسیر مسیر دیگری است. لذا تفاوت بسیار واضح و فاحشی میان دولتمردان، کارآمدی و پاسخگویی آنها به مردم در زمان آیتا... هاشمی با رخوت و کندی که اکنون در وزارتخانههای دولت دوازدهم است وجود دارد.
عضو کارگزاران میگوید: اشتباه آقای روحانی این بود که همه تخم مرغهای دولت خود را در سبد برجام گذاشت و هنوز هم ادامه میدهد. از ابتدای دولت یازدهم هر سخنی از توسعه اقتصادی ایراد میشد منوط به برجام بود. حتی اگر پس از انعقاد برجام که هنوز دموکراتها در آمریکا بودند با تعجیل بیشتری میتوانستیم شاهراههای برقراری ارتباط و توسعه بازکنیم اکنون اینگونه در بنبست نبودیم. ما با کندی جلو رفتیم. من فکر میکنم اگر رئیسجمهور در زمینههای اجرایی نیز نمیخواهد وارد شود باید زمینه فعالیت و باز گذاشتن دست را برای معاون اجرایی یا معاون اول خود فراهم و در مباحث اقتصادی فرماندهی و مدیریت کنند. ترکان گفت: اینکه ما در ردههای مختلف مدیران میانی چیدیم که کسی حق دست زدن به آنها را ندارد و هر کس که به وزارت یا معاونت وزیر میرسد باید مجبور باشد که با آن مدیران کار کند قطعا هیچ توسعهای را شکل نمیدهد. به همین سبب اگر قرار باشد که آقای جهانگیری به عنوان معاون اول و فرمانده اقتصادی دولت کارهایی را انجام دهد قطعا باید در انتخاب مدیرانی که در زیر مجموعه واحدهای اقتصادی هستند دخیل باشد و از آنها مطالبه پاسخگویی داشته باشد. اینکه سازمان برنامه و بودجه یا دفتر رئیسجمهورساز خود را بزنند و معاون اول نیز حرفهایی بزند و کسی به آنها عمل نکند، نتیجهای جز ناکارآمدی دولت نخواهد داشت.
از نظر بسیاری از کارشناسان سیستم اجرایی دولت تبدیل به ارکستر موسیقی شده که هر کسی نت خود را میزند و بدین دلیل ما صدای ناهنجاری را از این ارکستر میشنویم. لذا اگر میخواهیم که هارمونی وجود داشته باشد و موسیقی سلیسی از آن بیرون بیاید به رهبر ارکستری نیاز داریم که نت مشترکی به همه نوازندگان بدهد که همه یک نت مشترک را بنوازند. این رهبر ارکستر میتواند خود رئیسجمهور باشد که خود در عرصه اجرا و سیاستگذاری اقتصادی وارد شود یا فرد تامالاختیاری که اختیارات تمام و ویژهای داشته باشد. اصلا آقای جهانگیری هم نه، فرد دیگری را به عنوان معاون اول انتخاب کنند که اختیارات تام داشته باشد.
با مجازیبازی مشکلات معیشتی مردم را فیلتر نکنید
دولت مسئول شادی پایدار و آرامش برای مردم است که با سخنرانیهای آبدار در وزارت مجازی محقق نمیشود.
روزنامه جوان با انتشار این تحلیل نوشت: رئیسجمهور روز دوشنبه به وزارت ارتباطات رفت، در حالی که میتوانست به وزارت کار و رفاه یا وزارت صنعت و بازرگانی یا وزارتخانه پرمشکل و بدون وزیر بهداشت و درمان برود، اما نرفت، چون دستش خالی است و حرفی برای گفتن ندارد، اما در وزارت ارتباطات میتواند تا دلش بخواهد درباره تلگرام و فیلترینگ و فضای مجازی سخنان مبسوط بگوید. فضای مجازی البته یک فضای حقیقی است و تلگرام و شبکههای اجتماعی هم یک نیاز روز و ضرورت، اما در برابر مسئله دارو و درمان و مسئله پراید و مسئلههای اشتغال و گوشت ۹۰ هزار تومانی، فانتزی به حساب میآید و رها کردن ضروریات و پرداختن به فانتزیها، افیون تودهها است.
شاید اگر در یک فرض ممکن، از هر یک از شهروندان عادی ایران بپرسیم فرض کنید شما رئیسجمهور هستید، همین امروز به کدام بخش از دولت سر میزدید و جویای احوالات میشدید، بلافاصله همه بگویند به بانک مرکزی میرفتیم و درباره سرنوشت دلارها میپرسیدیم یا به وزارت کشاورزی میرفتیم و میپرسیدیم چه شد که امسال سیب درختی مرغوب در بازار نایاب و گران است؟ یا به وزارت بازرگانی میرفتیم و از گوشت ۹۰ هزار تومانی سؤال میکردیم.
حتی میتوان درباره مسئلهای به نام پراید تحقیق و جستوجو کرد که چرا همین ارابه مرگ را با منت بر سر مردم میکوبید و وزیر صنعت میگوید پراید با ۱۰ میلیون ضرر تولید و عرضه میشود و بهتر است نشود. بله اگر ما جای رئیسجمهور بودیم یک بار هم که شده میپرسیدیم چه چیزی در ساخت پراید، مخفی است که با سی، چهل میلیون هم ضررده به حساب میآید؟!
حتی یک شهروند عادی اگر رئیسجمهور باشد میتواند به وزارت خارجه برود و سؤال کند: «ما برای چه با آمریکا و اروپا مذاکره کردیم و هدف برجام چه بود و حالا در برجام دقیقاً کجا ایستادهایم؟»، اما روحانی ترجیح میدهد به وزارت ارتباطات برود و از فیلترینگ سخن بگوید. فیلترینگ اصلی، رفتن به وزارت ارتباطات و سخن گفتن از تلگرام و شعر و موسیقی و قصه رادیو و رضا شاه و ادعای نداشتن رسانه آزاد است. آقای رئیسجمهور شما خود نقش فیلتر را بازی کردید. از شادیهای فانتزی مردم میگویید تا کسی از شادیهای واقعی داشتن درآمد مناسب و بازار بدون تورم حرفی نزند. مسکن و معیشت و اشتغال و استقلال را فیلتر میکنید و از شعر و ترانه و غزل میگویید.
با مردم رو راست باشید. شما مسئول شادیهای پایدار و آرامش روحی و روانی مردم هستید که با سخنرانیهای آبدار در وزارت مجازی، محقق نمیشود.