کد خبر: ۱۵۲۶۱۳
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۹
برخلاف ادعای صفر بودن ذخایر ارزی

خزانه کل: درآمدهای دولت در سال جاری بیش از حد محقق شده است

در شرایطی که رئیس‌جمهور چندی پیش اعلام کرد ذخایر ارزی کشور در ابتدای سال تقریبا صفر بود، آمارهای رسمی خزانه نشان می‌دهد درآمدهای نفتی کشور (که بخش عمده درآمدهای ارزی را تشکیل می‌دهد) بیش از حد تصویب، محقق شده است!

حسن روحانی اوایل دی ماه، در حین ارائه لایحه بودجه سال ۹۸ در مجلس شورای اسلامی گفت: «چرا یک مرتبه در ماه‌های اولیه سال ۹۷ کشور و اقتصاد ما با التهاب مواجه شد؟ دلیلش این بود که تحریم‌ها توانست بر بازار ارز عملاً و رواناً تأثیر بگذارد. ما در مقطعی در اوایل سال ۹۷ قرار گرفتیم که ذخیره اسکناس ما تقریباً صفر بود، منظورم اسکناس ارزی است و آن التهاب‌ها در بازار به وجود آمد و دولت ناچار شد برای آرام کردن بازار تصمیماتی ولو سخت و برای دولت با اولویت نه اول و دوم بلکه سوم اجرا کند تا بتواند کشور را از التهاب نجات دهد.»
این در حالی است که آمار رسمی خزانه‌داری کل کشور نشان می‌دهد، در 9 ماه امسال بالغ بر 89 هزار و 400 میلیارد تومان منابع حاصل از نفت و فرآورده‌های نفتی وصول شد. رقم مصوب این مدت 75 هزار و 750 میلیارد تومان بوده که بیش از این رقم محقق شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، در سال 96 در همین مدت (۹ ماهه)  بالغ بر 64 هزار میلیارد تومان محقق شده بود و در مجموع، در سال گذشته 92 هزار میلیارد تومان از این محل درامد کسب شد.
به عبارت دیگر، درآمد به دست آمده نسبت به رقم مصوب حدود 18 درصد رشد داشته است، ضمن اینکه این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل 39 درصد افزایش یافته است.همچنین منابع حاصل از ارزش نفت خام 72 هزار و 304 میلیارد تومان و منابع حاصل از صادرات میعانات گازی چهار هزار و 770 میلیارد تومان بوده است. این ارقام مربوط به 9 ماهه سال 97 بوده و کل رقم مصوب نفت و فراورده‌های نفتی برای سال جاری 101 هزار میلیارد تومان می‌باشد.
به عبارت دیگر، در شرایطی رئیس‌جمهور اعلام کرد ذخایر ارزی کشور در ابتدای سال تقریبا صفر بود، که بر اساس آمارهای خزانه، حتی بیش از مقدار مقرر شده درآمد ارزی داشتیم! گفتنی است، یکی از دلایل افزایش درآمدهای دولت، گران شدن نرخ ارز می‌باشد. مرکز آمار ایران در «گزارش فصلی اقتصاد ایران: بهار 1397» در بخش وضع مالی دولت، آمارهایی ارائه کرده که نشان می‌دهد دقیقا در همان زمانی که نرخ ارز اوج گرفته، میزان تحقق درآمدهای بودجه نیز افزایش یافته است! بر اساس این آمارها، در سه فصل ابتدایی سال 1395، میزان تحقق بودجه به طور متوسط 75 درصد بوده‌اما در فصل زمستان که نرخ ارز افزایش یافته بود، تحقق این درآمدهای دولت به رقم 146 درصد رسیده که حدود دو برابر فصول دیگر سال بوده است!
همچنین در سال 1396 نیز در سه فصل نخست سال به طور متوسط نزدیک به 70 درصد درآمدهای دولت محقق شده اما در فصل زمستان (که التهابات ارزی آغاز شد و تا نیمه‌های امسال هم ادامه داشت) میزان تحقق درآمدهای دولت به رقم چشمگیر 170 درصد رسید!!