بانک جهانی:
شاخصهای اقتصادی ایران پس از انقلاب بسیار بهتر شده است
آمارهای بانک جهانی از تغییرات شاخصهای اقتصادی ایران نشان میدهد در 40 سالی که از پیروزی انقلاب گذشته، تحول چشمگیری در وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم بوجود آمده است.
به گزارش مشرق، بر اساس آمارهای بانک جهانی در فاصله سالهای 1960 تا 2016 میلادی، قدرت خرید خانوارهای ایرانی با لحاظ تورمهای سالانه، افزایش داشته است. سرانه هزینه مصرف خانوارها شاخصی است که نشان میدهد قدرت خرید هر خانوار در طول زمان چطور بوده است.برای مقایسه این شاخص در طول سالهای مختلف، ارقام آن متناسب با تورم تعدیل میشود. بانک جهانی در آمارهای خود سرانه هزینه مصرف خانوارهای ایرانی را بر اساس رقم ثابت سال ۲۰۱۰ تعدیل کرده است؛ یعنی ارقام هزینه خانوارها در سال ۱۹۶۰ را به رقم واقعی ۲۰۱۰ حساب کرده است.سرانه قدرت خرید خانوارهای ایرانی بر اساس ارقام ثابت سال ۲۰۱۰، در دوران پیش از انقلاب اسلامی همواره زیر ۱۰۰۰ دلار بوده است. اما این شاخص در سالیان اخیر به بین ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار افزایش یافته که نشان میدهد قدرت خرید خانوارها نسبت به قبل از انقلاب2/5 تا ۳ برابر بیشتر شده است.
سرانه درآمد ملی
یکی دیگر از شاخصهای کلیدی، سرانه درآمد ناخالص ملی است که از تقسیم مجموع درآمد ناخالص ملی یک کشور بر تعداد جمعیت آن به دست میآید.
بر اساس آمارهای بانک جهانی، در دوران پهلوی سرانه درآمد ملی ایرانیان بین ۲۶۰ تا ۲۲۰۰ دلار بوده است. اما در دوران پس از انقلاب با وجود دو سه برابر شدن جمعیت کشور، سرانه درآمد ملی ایرانیان به رکوردهای بالاتر از ۷۰۰۰ دلار هم رسیده است که نشانه افزایش چند صد درصدی نسبت به قبل از انقلاب است.بر اساس آمار بانک جهانی، درآمد ناخالص ملی ایران از ۳۱۶ هزار میلیارد تومان در سال ۱۹۷۹ (به قیمتهای ثابت امروز) به حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان در سالهای اخیر افزایش یافته که رشد حدوداً ۲ برابری نشان میدهد.
تولید ناخالص داخلی
تولید ناخالص داخلی ایران (تعدیل شده بر اساس نرخهای ثابت سال ۲۰۱۰) از قبل انقلاب تاکنون تقریباً سه برابر شده است. تولید ناخالص داخلی ایران در سالهای پایانی دوران رژیم پهلوی (تعدیلشده به نرخ سال ۲۰۱۰) بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد دلار بود.
این شاخص در سالیان اخیر از ۵۴۰ میلیارد دلار هم عبور کرده است. لازم به توجه است که ارقام فوق، بر اساس نرخهای واقعی تولید ناخالص داخلی کشور است، وگرنه بر اساس نرخهای جاری، تولید ناخالص داخلی ایران نسبت به قبل از انقلاب که حداکثر ۹۰ میلیارد دلار بود که در سالهای اخیر به رکورد ۶۰۰ میلیارد دلار هم رسیده و رشد ۷-۶ برابری نشان میدهد.
ارزش افزوده بخش صنعت
بانک جهانی بر اساس قیمتهای ثابت سال ۲۰۱۰، از رشد ۷-۶ برابری ارزش افزوده بخش صنعت ایران در سالیان اخیر نسبت به قبل از انقلاب خبر داده است.بر اساس قیمتهای ثابت سال ۲۰۱۰، ارزش افزوده بخش صنعت ایران در دوره رژیم پهلوی کمتر از ۱۰ میلیارد دلار بوده که اکنون با رشد ۶۰۰ درصدی به حدود ۷۰ میلیارد دلار افزایش یافته است.
رشد ۳۰۰ درصدی بخش کشاورزی
بخش کشاورزی از جمله بخشهای اقتصادی است که پس از انقلاب اسلامی، احیا شد. در دوران پهلوی به علت اتخاذ سیاستهای نادرست مثل انقلاب سفید، بخش کشاورزی ایران تقریباً نابود شد و ایران به واردکننده بزرگ محصولات کشاورزی
تبدیل شد.
پس از انقلاب اسلامی با توجه ویژه نظام به توسعه بخش کشاورزی، ایران به سمت خودکفایی در کالاهای استراتژیک مثل گندم حرکت کرد. این سیاستها خود را در آمارهای بانک جهانی نشان میدهد به طوری که با محاسبه ارزش افزوده بخش کشاورزی به قیمت ثابت سال ۲۰۱۰، شاهد رشد ۳۰۰ درصدی این شاخص نسبت به اواخر رژیم پهلوی هستیم.