kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۴۷۳۵
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۳:۲۰

اخبار ویژه

سواد حقوقی شما شاهکار بود لطفاً وارد بحث‌های فنی برجام نشوید
«آقای بعیدی‌نژاد! کشور از ضعف سواد حقوقی شما در نگارش متن برجام بهره‌مند شد. لطفاً وارد مسائل فنی هسته‌ای نشوید!».
رجانیوز در واکنش به سخنان اخیر یک عضو تیم مذاکره‌کننده نوشت: حمید بعیدی‌نژاد اخیراً در دومین سالگرد اجرای برجام، به مسئله رآکتور آب سنگین اراک پرداخته و مدعی شده است: حفظ ماهيت آب سنگين رآكتور اراك و مدرن‌سازي آن از مهم‌ترين نتايج و افتخارات برجام برای ماست!
 بعیدی نژاد مسئول تیم کارشناسی مذاکرات هسته‌‌ای موظف بود که در ایام گفت‌وگوها، به تیم مذاکره‌کننده در نگارش متن برجام کمک نماید تا ثمره نهایی مذاکرات متنی باشد که یک توافق خوب را رقم بزند.
 نتیجه اما بسیار متفاوت بود! چرا که متن نگارش شده برجام به میزانی مفتضح بود که حتی در مکانیزمی عجیب و بی‌سابقه، در صورت شکایت ایران به نقض عهد طرف مقابل تمامی تحریم‌ها علیه ایران برمی‌گشت! به همین جهت است که این روزها می‌بینید وزارت امور خارجه در برابر نقض آشکار برجام و قطعنامه 2231 توسط آمریکا کاری به غیر از توئیت‌زنی نمی‌تواند انجام دهد!
 حال با این سابقه، رئیس سابق تیم کارشناسی هسته‌ای این‌بار پا به عرصه فنی گذاشته و مدعی حفظ ماهیت آب سنگین رآکتور اراک شده و آن را افتخار برجام نامیده است اما این ادعا پیش‌تر توسط دکتر فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی- دانشمندی که موساد در ترورش ناکام ماند و سناتور آمریکایی نگران کاهش فشار احتمالی بر روی وی بود- پاسخ داده شده بود.
 دکتر فریدون عباسی در این زمینه می‌گوید: اینها آمدند و به بهانه مذاکرات دست خودشان را خالی کردند. یکی هم مأمور می‌شود که بیاید و در تلویزیون بگوید آقا! این دانشمند و فلان است، ببینید دارد چه می‌گوید. ما پلوتونیم را زیر یک کیلوگرم آورده‌ایم. خب! خیلی بیجا کردید. یا می‌گوید ماهیت آب سنگین را حفظ کرده‌ایم، چون می‌خواهند جواب فرمایش‌های مقام معظم رهبری را بدهند. راست نمی‌گویند. رآکتور آب سنگین یعنی سوخت طبیعی. اگر سوخت غنی شد، دیگر این رآکتور، رآکتوری نیست که ماهیت آب سنگین داشته باشد. با آب معمولی هم می‌شود این را بحرانی کرد و بالا آورد و به قدرت رساند. برای چه داری آب سنگین ‌می‌ریزی و گران‌تر درمی‌آوری؟
 وقتی می‌خواهی بازطراحی کنی، جوری بازطراحی کن و گام‌های سوخت را طوری بگذار که با آب معمولی کار کند. مریضی آب سنگین در آن بریزی؟ فقط چون می‌خواهی بگویی ماهیت آب سنگین را حفظ کرده‌ام به مردم دروغ می‌گویی؟ این رآکتور آب سنگین نیست. رآکتور وقتی با سوخت طبیعی کار می‌کند یا وقتی که باید در آنجا گرافیت بگذارند، باید با آب سنگین کار کند. پس می‌بینید کشور از تجربه ساخت رآکتور اراک بی‌بهره شد و تا سال‌ها نمی‌تواند در پروژه رآکتورهای قدرت به بومی‌سازی فکر کند و به این صورت کشور را عقب انداختند.

دولت مدعی قانون و شفافیت 80 درصد قانون بودجه را اجرا نکرد!
تعداد شرکت‌های دولتی زیان‌ده، در سال 95 18برابر پیش‌بینی بودجه بود.
درحالی‌که مدیران ارشد دولت، سال 95 را سال رشد و رونق اقتصادی اعلام کرده بودند، گزارش تفریغ بودجه از تشدید زیان‌دهی شرکت‌های دولتی در این سال حکایت می‌کند.
به گزارش خبرگزاری دانشجو درحالی‌که در قانون بودجه سال 95، تنها برای 9 شرکت دولتی زیان پیش‌بینی شده بود، در پایان سال 153 شرکت دیگر نیز زیان‌ده شدند.
براساس گزارش تفریغ بودجه 95، منابع تحقق یافته شرکت‌های دولتی 652 هزار میلیارد تومان بوده که 75 درصد آن برابر 490 هزار میلیارد تومان صرف هزینه‌های جاری و تنها 160 هزار میلیارد تومان در بخش سرمایه‌ای به مصرف رسیده است.
در قانون بودجه 95، تعداد 9 شرکت دولتی تحت عنوان شرکت زیان‌ده درج شده بود و برای جبران زیان این 9 شرکت 1500 میلیارد تومان پرداخت شده است. این درحالی است که در پایان سال گذشته 153 شرکت علاوه بر 9 شرکت مذکور زیان‌ده شده‌اند. براین مبنا 215 میلیارد تومان از بودجه عمومی برای جبران زیان‌ آنها لحاظ شده است.
یادآور می‌شود گزارش تفریغ بودجه 95، همچنین نشان‌دهنده تخلف 16 هزار میلیاردی وزارت نفت و 370 میلیارد تومانی پالایش و پخش، تخطی 80 درصدی دولت در اجرای احکام، کسری تراز عملیاتی 63 هزار میلیارد تومانی و پرداخت 1500 میلیارد تومان زیان شرکت‌های دولتی است.
به گفته رئیس دیوان محاسبات تنها 20 درصد احکام بودجه 95 اجرایی شده است. سوال اینجاست که چرا لایحه بودجه‌ای که دولت و مجلس ماه‌ها صرف بررسی و تصویب آن می‌کنند درنهایت 80درصد آن اجرایی نمی‌شود؟
بنابر گزارش دیوان محاسبات، تنها 7 درصد از منابع یارانه‌ای وصول شده (از محل اصلاح قیمت  حامل‌های انرژی) به تولید و سلامت اختصاص یافته است.
رفتار توأم با شگفتی دولت در عدم اجرای 80 درصد احکام قانون بودجه، و صرف 75 درصد بودجه شرکت‌ها و دستگاه‌های دولتی در هزینه‌های جاری (در مقابل هزینه 25 درصدی برای سرمایه‌گذاری) و عدم واریز 14 هزار میلیارد تومان از درآمدهای نفتی به خزانه، این پرسش را پیش می‌کشد که اساساً قانون بودجه با چند ماه وقت از نمایندگان، برای چه تدوین می‌شود؟ برای اجرا نشدن؟ و با این وجود چرا رئیس‌جمهور مدام شعار شفافیت می‌دهد؟

تیتر زدیم «هرچه تهران بگوید» اما روی حرف موگرینی حساب نکنید!
مدیر یک روزنامه زنجیره‌ای می‌گوید برای نجات برجام نمی‌توان روی اتحادیه اروپا حساب باز کرد.
منصور مظفری مدیر مسئول روزنامه آفتاب یزد در گفت‌وگو با آریا اظهار داشت: سياست‌هاي تخريبي آمريکا، برجام را تحت تاثير قرار مي‌دهد و بر سرمايه‌گذاري‌هاي پسابرجام تاثيرات منفي خواهد گذاشت.
وی در اظهاراتی متناقض ابتدا گفته است: «برجام يک دستاورد حيثیتي براي اتحاديه اروپا است و بر مبناي آن مانور مي‌دهند که توانستند يک چالش جهاني که برخي کشورها 12 سال درگير آن بودند را حل و فصل کنند. کشورهاي اروپايي براي حفظ برجام بسيار مصر هستند و به لحاظ حيثيتي براي اتحاديه اروپا اهميت دارد و در اين راستا به آمريکا هشدار داده‌اند و اعلام کرده‌اند که اگر آمريکا از برجام خارج شود اتحاديه اروپا اجراي برجام را ادامه خواهد داد.»
اما در ادامه درخصوص نقش اتحاديه اروپا در حفظ برجام گفت: «کشورهاي اروپايي در برجام به دنبال منافع خود هستند و به طور کامل آمريکا را رها نمي‌کنند و متمايل به ايران شوند. آنها اکنون بر روي برنامه موشکي ايران متمرکز شده‌اند که به هيچ وجه قابل مذاکره نيست. برنامه موشکي ايران رويکرد تهاجمي ندارد و يک برنامه کاملا تدافعي است اما اروپايي‌ها گوشزدهايي را مطرح مي‌کنند تا درخصوص برنامه موشکي کشورمان وارد مذاکره شوند و برجام را به نحو ديگري دور بزنند لذا نمي‌توان بر روي اتحاديه اروپا حساب باز کرد.»!
اذعان اخیر مدیر روزنامه آفتاب یزد در حالی است که این روزنامه 25 مهر امسال در تیتر و عکسی بزرگ از موگرینی نوشته بود: «هرچه تهران بگوید / موضع‌گیری صریح اتحادیه اروپا درخصوص طرح برجام ثانویه و هرگونه مذاکره پسابرجامی.»

اصلاح‌طلبان: مدیران ناکارآمد دولت مردم را ناراضی می‌کنند
نایب‌رئیس شورای شهر تهران گفت: نیروهای توانمندی وجود دارند که می‌توانند بسیاری از مشکلات جامعه را حل کنند ولی رئیس‌جمهور کابینه خود را فقط به کارشناسان مرکز تحقیقات استراتژیک که با وی کار می‌کردند، سپرده است.
سیدابراهیم امینی در نشست اصلاح‌طلبان قزوین افزود: اگر کسی که آمده نااهل است، نباید مصالح عمومی را به خاطر روابط عاطفی و آشنایی یک فرد نادیده گرفت.
وی اضافه کرد: بسیاری از مدیران موجب ناامیدی مردم در جامعه شدند که زنگ خطر را برای اصلاح‌طلبان به صدا درآورده است.
وی اظهار کرد: حوادث اخیر زنگ خطری بود که اگر برنامه و شعاری داده شده باید اجرا شود، چون مردم چینش نیروها و اجرای برنامه‌ها را در رئیس‌جمهور و اعضای شوراها رصد می‌کنند.
علیخانی عضو دیگر شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه بعضی از مدیریت‌ها موجب ناامیدی مردم می‌شوند درحالی‌که‌ می‌توانستند بهتر عمل کنند، افزود: با این رای از دولت انتظارات بسیار بالا بود اما انتظارات محقق نشد و اعتراض‌ها در برخی شهرها به عملکرد خودی‌ها که مردم را ناامید کردند، بازمی‌گردد.
محمد علیخانی افزود: وقتی مردم ناامید شوند و انتظارات آنها برآورده نشود نظیر حوادث اخیر را باید شاهد باشیم.
وی ادامه داد: اصل اعتراض را همه قبول داریم اما اعتراضات اخیر به تخریب و کشته شدن برخی منجر شد که دود آن نهایتا به چشم مردم رفت.
یادآور می‌شود اصلاح‌طلبان پیش از این، دولت روحانی را رحم اجاره‌ای خود معرفی کرده‌اند.

5 درصد خوب و 76 درصد ضعیف نتیجه نظرسنجی درباره گفت‌وگوی روحانی
نظرسنجی حسام‌الدین‌آشنا مشاور رئیس‌جمهور نشان می‌دهد فقط 5 درصد مردم از گفت‌وگوی تلویزیونی روحانی راضی بوده‌اند.
به نوشته روزنامه بهار، مشاور رئیس‌جمهور همزمان با گفت‌وگوی تلویزیونی روحانی، به نظرسنجی از مردم پرداخت. نتیجه نظرسنجی به طور عجیبی شوکه‌کننده بود. تنها 5 درصد مردم از این سخنان رضایت داشتند. 19 درصد به گزینه متوسط رای دادند و 76 درصد شرکت‌کنندگان این مصاحبه را بسیار ضعیف ارزیابی کردند.
نظرسنجی مشابهی نیز در اکانت توئیتر سایت جماران مطرح گردید که با اندکی اغماض دقیقا همین نتایج تکرار شد.
‌اشتباه مصاحبه‌کننده در نپرسیدن سؤالات مهم برای مردم نباید باعث می‌شد تا مصاحبه‌شونده فرصت سخن گفتن در آن باره را از دست دهد و به هیچ وجه توجیه مناسبی برای این غفلت نیست. آشنا در انتها با توئیتی خطاب به مردم، نوشت: «تلاش می‌شود که ریاست جمهور - نه فقط شخص رئيس‌جمهور- وارد سطح جدیدی از قرار گرفتن در قاب تلویزیون شود. مصاحبه خبرنگار می‌خواهد نه فقط مجری! اگر برنامه زنده است باید تعاملی‌تر باشد. نزدیک شدن به استانداردهای گفت‌وگویی و استفاده از فناوری‌های تعاملی در برنامه‌های آتی دنبال خواهد شد.»

از بودجه هزار میلیارد تومانی ‌اشتغال چه‌قدر اختصاص یافت؟!

«در بودجه سال 96، هزارمیلیارد تومان برای ایجاد‌اشتغال اختصاص یافته بود، اما تاکنون یک ریال از این اعتبار هم اختصاص نیافته است.»
عضو کمیسیون شوراها و سیاست داخلی مجلس ضمن بیان این مطلب در گفت‌وگو با سایت الف اظهار داشت: سال گذشته در هنگام تصویب لایحه بودجه سال جاری در مجلس، در تبصره 18 ردیف بودجه، مبلغ هزار میلیارد تومان برای ایجاد‌اشتغال تخصیص داده شد اما بر اساس اطلاعاتی که ما داریم تاکنون یک ریال از این مبلغ برای‌اشتغال تخصیص داده نشد.
«بی‌مقدار» نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی افزود: وقتی دولت قانون مصوب مجلس را اجرا نمی‌کند، تبعات منفی آن برای همه مردم است.
بی‌مقدار با بیان اینکه نمایندگان به عملکرد دولت و رئیس‌جمهور معترض هستند، افزود: ما خواستار اجرای دقیق قانون و بخصوص لایحه بودجه از سوی قوه مجریه هستیم. اینجانب به همراه برخی از نمایندگان تذکری خطاب به رئیس‌جمهور امضاء کردیم که چرا برای ایجاد‌اشتغال اقدامی نمی‌شود.
به گفته این نماینده تذکر مذکور از تریبون مجلس قرائت خواهد شد.
به گزارش الف،‌ براساس این گزارش و اعلام نمایندگان مجلس بودجه‌اشتغال امسال و حتی سال‌های گذشته تخصیص نیافته ودر بودجه ۹۷ آرزوهای خوشایندی برای‌اشتغال شده است اما تحقق منابع مورد نیاز برای‌اشتغال خود عامل اصلی ایجاد شغل در سال آینده خواهد بود. فعلا منابع مربوط به افزایش قیمت حامل‌های انرژی حذف شده است و ۱۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان آن نیز مبهم است. از سوی دیگر با توجه به تحقق کامل نیافتن بودجه‌های عمرانی در سال‌های اخیر، بودجه ۶۰ هزار میلیاردی عمرانی برای‌اشتغالزایی نیز چندان قابل پیش‌بینی نیست.

شرق: پیش‌بینی‌ برجامی درباره نرخ ارز برعکس از آب درآمد
یک روزنامه حامی دولت با اشاره به بی‌تدبیری‌های مدیران دولتی اذعان کرد روند اتفاقات اقتصادی پس از برجام، برخلاف پیش‌بینی‌ها بوده است.
روزنامه شرق نوشت: بعد از به‌نتیجه ‌رسیدن توافق برجام، تصور این بود که لغو تحریم‌ها باید عرضه ارز را افزایش دهد و در نتیجه نرخ ارز نزولی شود. در نظریه برابری قدرت خرید، این یک اصل است که کاهش تورم، افزایش قدرت پول ملی را به همراه خواهد داشت. طبق اعلام نظر مسئولان، تورم کاهش یافته و تک‌رقمی شده است پس باید پول ایران در برابر دلار تقویت شود؛ یعنی نرخ ارز کاهش یابد. با توجه به مطالب گفته‌شده باید نرخ ارز بعد از لغو تحریم‌ها کاهش می‌یافت، اما برعکس شاهد رشد نرخ ارز هستیم. بعد از لغو تحریم‌ها امیدواری به طبیعی‌شدن روند نقل و انتقال ارز و شکل‌گیری قیمت‌ها در نظام عرضه و تقاضا و حتی تک‌نرخی‌شدن آن بالا رفت. درآن مقطع نرخ دلار مبادلاتی دو‌هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شده بود چراکه احتمالا مسئولان بانک مرکزی تصور می‌کردند در فضای پسابرجام، نرخ ارز کاهش يابد و با این اتفاق مثبت، بانک مرکزی می‌تواند ارز را تک‌نرخی کند اما این روزها که نرخ ارز در حال ثبت رکوردهای تازه است، این نگرانی وجود دارد که با ادامه روند افزایش قیمت دلار، واردات در کشور گران شده و همین امر باعث رشد تورم شود. نمی‌توان از تأثیر روند افزایش قیمت دلار بر واردات و رشد تورم صرف‌نظر کرد.
اینکه هم‌اکنون قیمت ارز بالا می‌رود، مي‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. یکی اینکه دولت مي‌خواهد کسری بودجه را جبران کند؛ به جای اینکه پول چاپ کند. تورم این کار کمتر از چاپ پول است که البته مسئولان دولت، این مسئله را تکذیب می‌کنند. دکتر روحانی موفق شده تورم را به زیر ١٠ درصد برساند و آن را تک‌رقمی کند و احتمالا تیم اقتصادی دولت می‌دانند این رشد بهای ارز حتی برای پرکردن برخی کسری‌ها، می‌تواند این دستاورد دولت یعنی تورم تک‌رقمی را دچار مشکل کند.
معمولا یکی از راهکارهایی که دولت با آن می‌تواند باعث کاهش نرخ دلار شود، ورود دلار به بازار است. اگر به روند افزایش نرخ دلار در ماه‌های اخیر بنگریم، مشاهده می‌کنیم روزهای نخست شهریور، دلار روندی افزایشی یافت و از سه‌هزارو ٨٠٠ تومان فراتر رفت. حدود یک ماه بعد، در اواسط مهر، قیمت دلار به چهار هزار تومان رسید. افزایش قيمت دلار فقط بازار آزاد را تحت‌تأثیر قرار نداده، بلکه نرخ ارز دولتی نیز در این مدت نوساناتی داشته است. تا جایی ‌که در یک ماه گذشته متناوب افزایش قیمت را تجربه کرده است.