انتقاد رسانه حامی دولت از رفتار دوگانه در حذف یارانهبگیران
یک رسانه حامی دولت از برخورد دوگانه دولت در حذف یارانهبگیران انتقاد کرد.
خبرگزاری ایسنا گزارش داد: با اینکه غربالگری یارانهبگیران و پرداختهای نقدی هدفمند از ایدهآلهای قانون هدفمندی یارانهها بهشمار میرود، اما همواره دولتها خود را ناتوان از این مهم نشان دادهاند. تاکنون حذف افراد غیرنیازمند به بهانههای مختلف از جمله نبود اطلاعات کافی و احتمال خطا با وجود تکالیف قانونی عملی نشده، اما حالا دولت در روالی کاملا متفاوت از قبل به گونهای بودجهریزی کرده که جمیعتی میلیونی از گرد یارانهبگیران را کنار بگذارد؛ رویکردی که با خود ابهاماتی به همراه دارد.
تبصره ۱۴ لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ با کاهش ۱۰ هزار میلیارد تومانی سهم پرداخت یارانههای نقدی همراه شده و رقمی حدود ۲۳ هزارمیلیارد تومان برای این بخش در نظر گرفته شده است. اگر قرار باشد دولت به این بند از پیشنهاد خود عمل کند باید برای تامین هزینهها و انطباق آن با بودجه پیشبینی شده حداقل بین ۳۰ تا ۳۴ میلیون نفر از یارانهبگیران را از ابتدای سال آینده (۱۳۹۷) کنار بگذارد، اما تاکنون هیچ سازوکاری در این مورد مشخص نشده و این سؤال را بیپاسخ گذاشته که اگر امکان حذف میلیونی وجود دارد، چرا در دورههای قبل در این باره اقدامی نشد؛ آنهم زمانی که حتی نمایندگان پیشنهاد حذف حدود ۲۴ میلیون نفر را با توجه به دهکهای درآمدی و شش گروه مشخص مطرح و البته تصویب کردند، اما با واکنش سازمان برنامه و بودجه همراه شد و در نهایت هم کاملا مسکوت باقی ماند.
از ابتدای اجرای قانون هدفمندی یارانهها و براساس مفاد آن هیچگاه قرار نبود که تمامی متقاضیان یارانه نقدی بگیرند، بلکه طبق قانون باید ۵۰ درصد از منابع ناشی از اصلاح حاملهای انرژی برای توزیع نقدی و غیرنقدی بین خانوارها اختصاص پیدا میکرد؛ آن هم خانوادههای نیازمند و کسانی که از تغییرات قیمت آسیب میدیدند.
در حالی مشخص نیست برچه اساسی حذف میلیونی یارانه بگیران انجام خواهد شد که تاکنون نبود اطلاعات کافی برای شناسایی پردرآمدها و احتمال خطا عامل اصلی عدم ورود دولت به حذف یارانهبگیران اعلام شده بود.
نوبخت، سخنگوی دولت در اظهاراتش به پرداخت یارانه به گروههای هدف از خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی که قابل شناسایی هستند تاکید داشته است. در این حالت اگر برنامه این باشد که یارانه اکثر گروهها قطع شده و تنها گروههای خاص مشمول آن شوند نیز باز طرحی جدید نیست و قبلا هم قابلیت اجرایی داشت و کارشناسان در این مورد نیز اتفاق نظر
داشتند.
نکته اینجاست که اگر برنامه حذف یارانهبگیران غیرنیازمند به مرحله اجرا نرسد دیگر ادامه روال معیوب قبلی یعنی برداشت سهم بخشهای دیگر از جمله تولید یا برداشت از بودجه عمومی هم ممکن نخواهد بود، چون دولت برای سال بعد با حذف سهم تولید از تبصره هدفمندی، کل منابع آن را ۳۷ هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده و ظاهرا مجوز حدود ۱۰ هزار میلیارد تومانی برداشت از بودجه عمومی نیز حذف شده است که در این حالت راهی برای جبران کسری باقی نمیماند. با این حال فعلا پیشنهادات یارانهای دولت در حد لایحه بوده و باید برای اجرا به تصویب مجلس برسد.
واکنش مجلسیها هم تا کنون نسبت به حذف ۳۰ میلیونی با توجه به عواقب ناشی از آن چندان مثبت نبوده است.