kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۹۸۰۳
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۴
کارشناس بانکی مطرح کرد

قراردادهای صوری عامل انحراف منابع بانکی به سمت قاچاق


یک کارشناس بانکی تحقق اقتصاد مقاومتی را در گرو عملکرد ثمربخش بانک‌ها در تسهیلات‌دهی دانست و گفت: صوری سازی قراردادها عامل ایجاد انحراف در منابع بانکی است مثلا تسهیلات صادراتی با صوری سازی در واردات و قاچاق هزینه می‌شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران پویا، اسدالله زند درباره آثار مخرب معضل فاکتورسازی و قرارداد صوری در نظام بانکی اظهار کرد: بحث صوری‌سازی قراردادهای بانکی در شعب، ضررش فقط محدود به مسائل شرعی نیست، بلکه کارشناسان کلان اقتصادی هم باید در این زمینه ورود کنند و حساسیت به خرج بدهند. فاکتور صوری در بانک‌ها عامل اصلی انحراف در چرخه تولید و قطع‌کننده رابطه دوطرفه تامین مالی تولید کالا توسط بانک است. مثلا کسی با فاکتور صوری تسهیلات مخصوص صادرات را در مصرف واردات خرج می‌کند. صوری‌سازی باعث می‌شود حتی به سمت اقتصاد مقاومتی نتوانیم حرکت کنیم.
وی افزود: صوری‌سازی، سیاست‌های کلان پولی و مالی را در کشور مورد هدف زیان بار خود قرار می‌دهد و به تبع آن سیاست‌های کلان بانکی جمهوری اسلامی ایران در جای برنامه‌ریزی شده خود نمی‌تواند به ثمر بنشیند. زمانی که تسهیلات اعطایی بانک‌ها در جای مناسب خود مصرف ‌نشوند و سیاست‌های کلان پولی به درستی اجرایی نشود و از محل مقرر خود انحراف پیدا کند، طبعا باعث یک اختلال گسترده در رونق اقتصادی کشور می‌شود و حتی بدتر از آن امکان دارد تسهیلات علاوه‌بر اینکه ثمربخش نباشد، با ورود و تقویت بخش‌های ضربه زننده به تولید مانند واردات و قاچاق مصرف شود. در ضمن این مسئله به نوعی با مطالبات معوق بانک‌ها رابطه مستقیم دارد.
این پژوهشگر حوزه مقاومت بانکی در برابر تحریم، با ‌اشاره به رابطه صوری‌سازی با ناتوانی تسهیلات گیرندگان در بازپرداخت وا‌م‌ها عنوان کرد: اگر مصرف تسهیلات از جای مناسب و ثمربخش خود منحرف شود تبعا وام گیرنده در بازپرداخت آن به بانک با مشکل روبرو خواهد شد زیرا اگر وام‌ها در نقاط دارای بازده مثبت اقتصادی سرمایه‌گذاری نشود طبیعتا برای سرمایه‌گذار نیز سودی عاید نخواهد کرد و با ورشکستگی مواجه خواهد شد و وام گیرنده توانایی بازپرداختش به بانک را از دست خواهد داد. به نوعی این قضیه شکنندگی شبکه بانکی را رقم می‌زند و در پی آن اقتصاد مقاومتی هم محقق نخواهد شد.
زند تأکید کرد: اگر واقعا اقتصاد مقاومتی برای مسئولین اهمیت دارد باید بر نحوه عملکرد شبکه بانکی به دقت و درستی نظارت شود. نظام بانکی در دو محور می‌تواند برای تحقق اقتصاد مقاومتی حرکت کند. 1- خود بانک‌ها مقاوم باشند یعنی به خودی خود مطالبات معوق و بدهی آنها کاهش یابد، 2- بخش‌هایی که به مقاوم‌سازی و رشد اقتصاد کمک می‌کنند به آنها تسهیلات و اعتبار اختصاص بدهد و تامین مالی آنها را عهده‌دار شوند.وی افزود: صوری‌سازی باعث شکسته شدن مقاومت و انسجام خود بانک‌ها می‌شود. همچنین کاملا تخصیص پول و اعتبار به بخش‌های مرتبط با اقتصاد مقاومتی را دچار اختلال گسترده می‌کند. اما برای حل این معضل راهکارهایی هم وجود دارد.
محقق مرکز تحقیقات دانشگاه امام صادق(ع) ادامه داد: به این صورت که باید تنوع تسهیلاتمان را بیشتر کنیم؛ یعنی بتوانیم انواع مختلف تسهیلات منطبق با موازین شرعی و قانونی متناسب با نیازمندی‌های مشتری را تهیه کنیم و به متقاضیان تسهیلات ارائه بدهیم. بانک با دستانی پر از انواع تسهیلات متنوع نیازهای مشتری را در کمترین زمان ممکن برآورده سازد.این ره آورد جلوگیری می‌کند از اینکه مشتری مجبور بشود به علت نبود عقود و قراردادهای مورد نیازش معامله را به سمت صوری‌سازی سوق دهد و در غیرمحل مندرج در قرارداد مصرف کند. بنابر این نیازمند متنوع‌سازی تسهیلات و عقود بانکی هستیم.