kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۹۰۲۰
تاریخ انتشار : ۲۶ آبان ۱۳۹۶ - ۲۰:۲۰
رئیس شرکت نفتی اماراتی:

پرونده کرسنت در مرحله ارزیابی خسارت است

در حالی شرکت اماراتی کرسنت برای واردات گاز از ایران اعلام آمادگی کرده که گزارش‌ها نشان می‌دهد این اتفاق می‌تواند مسیری برای پرداخت جریمه‌های پرونده کرسنت باشد، چرا که در حال حاضر ایران به دلیل تحریم‌ها نمی‌تواند مبادلات دلاری انجام دهد.



به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از «دنشنال»، شرکت اماراتی دانا گاز می‌گوید شرکت نفتی وابسته‌اش‌(کرسنت) آماده واردات گاز از ایران است به شرطی که شرکت ملی نفت ایران نیز اراده‌ای برای صادرات گاز از طریق خط لوله‌های موجود داشته باشد که سال‌هاست بدون استفاده باقی مانده است.
«پاتریک الامن- وارد» رئیس این شرکت در حاشیه نمایشگاه بین‌المللی نفت ابوظبی در گفت‌وگو با دنشنال اعلام کرد: «تا آنجایی که می‌دانم طرف ایرانی ابراز تمایل کرده که گاز به ما صادر کنند و ما هم آمادگی این کار را داریم.»
وی افزود: «واضح است که ما نیاز داریم که از عرضه گاز، واقعی بودن آن و قطع نشدن آن مطمئن شویم و از آن رضایت داشته باشیم و البته می‌خواهیم درباره شرایط و حجم گازی که صادر می‌شود و نیز دوام و پایداری صادرات اطمینان داشته باشیم.»
پیش از این بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران در مصاحبه‌ای در ماه جولای اعلام کرد که شرکت ملی نفت ایران به شرکت نفتی کرسنت اعلام کرده است که آماده صادرات گاز از طریق خط لوله است.
شرکت ملی نفت ایران و شرکت کرسنت در سال 2001 قراردادی را امضا کردند که براساس آن ایران 600 میلیون فوت مکعب در روز به شارجه از میادین سلمان و از طریق خط لوله زیر دریا صادر کند.
به هر روی، این پروژه خیلی زود به دلیل مشاجره‌های قانونی بر روی قیمت متوقف شد همچنین ادعاهایی مبنی بر وجود فساد در این قرارداد مطرح شد.
«الامن- وارد» گفت: مصالحه بر روی بحث‌های قانونی با شرکت ملی نفت ایران در مسیر پیشرفت است و این شرکت منتظر نتیجه داوری بین‌المللی برای ارزیابی میزان خسارت است.
براساس این گزارش، در سال 2014 یک دادگاه بین‌المللی به نفع شرکت دانا گاز رأی داد و اعلام کرد که قرارداد 25 ساله بین دو طرف کماکان اعتبار دارد و شرکت نفتی ایران موظف به صادرات گاز از سال 2005 شده است.
یکسال پیش از آن هم تولیدکنندگان مستقر در شارجه اعلام کردند که دادگاه بین‌المللی ارزیابی‌های خسارت را بیشتر از آنچه که تصور می‌شد اعلام کرده و چندین میلیارد دلار مطرح خواهد کرد.
آمادگی ایران برای عرضه گاز می‌تواند به نوعی مسیری برای پرداخت جریمه‌های دادگاه باشد که در حال حاضر ایران به دلیل تحریم‌ها نمی‌تواند مبادلات دلاری انجام دهد.
رئیس شرکت دانا گاز اعلام کرد: شرکت نفتی کرسنت در حال حاضر با سرعت به دنبال دریافت گاز براساس قراردادی که به توافق رسیده‌اند است.
«کرسنت» نام یک قرارداد گازی بین ایران و شرکت اماراتی «کرسنت پترولیوم» است. این قرارداد در سال 2001 میلادی (1381 شمسی) در زمانی که ریاست جمهوری ایران «سید محمد خاتمی»، دبیر شورای عالی امنیت ملی «حسن روحانی» و وزیر نفت «بیژن زنگنه» بود، به امضا رسید. به‌موجب این قرارداد، مقرر شد تا ایران گاز تولیدی از میدان سلمان را تا 25 سال به این شرکت اماراتی بفروشد.
پس از امضای این قرارداد، با پیگیری شورای عالی امنیت ملی و سازمان بازرسی کل کشور، اجرای آن متوقف شد. دلیل توقف اجرای این قرارداد، فساد گسترده با پرداخت رشوه‌ها و وجود دلالان مختلف، ارزان‌فروشی گاز، مناسب نبودن نقطه تحویل گاز با توجه به مسائل امنیتی و اشکالات ساختاری قرارداد بود. عجله طرف اماراتی برای دریافت گاز هم نشان می‌دهد که قیمت این قرارداد برای آنها بسیار مطلوب است.
با این وجود، بالاخره بعد از گذشت سال‌ها از مطرح بودن پرونده کرسنت، همچنان معلوم نیست سرانجام اجرای احکام آن به کجا ختم شد.
ابتدای دولت یازدهم «بیژن زنگنه» قول داد در صورت اینکه وزیر شود پرونده کرسنت را ۱۵روزه حل کند، این قول وزیر نه‌تنها در ۱۵ روز بلکه در مدت ۴ سال دولت یازدهم هم محقق نشد.علاوه بر این همان مسئولانی که در امضای قرارداد کرسنت نقش داشتند و پرونده‌های آنها در مراجع قضایی باز بود، دوباره در وزارت نفت و شرکت‌های زیرمجموعه آن حکم گرفتند. معلوم نیست برخورد قاطع با متخلفان این پرونده چه زمانی عملی خواهد شد.