استاد اقتصاد دانشگاه:
واردات بیرویه به افزایش بیکاری در کشور دامن زده است
یک اقتصاددان گفت: صادرات مواد خام، واردات بی رویه، غفلت از پتانسیل اشتغالزایی صنعت توریسم، عدم توجه به شرکتهای دانشبنیان، و عدم توجه به مشکلات مالیاتی و بیمهای بنگاههای فعال به افزایش بیکاری در کشور دامن زده است.
آرمان حاجیانفرد، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، درباره وضعیت اشتغالزایی در کشور گفت: با توجه به سیاستهای انقباضی دولت در حوزههای اقتصادی و همچنین واگرایی و همسو نبودن سیاستهای کارآفرینی و اشتغالزایی دولت، علاوه براینکه نرخ بیکاری کاسته نمیشود بلکه بنگاههای فعال هم رو به خاموشی میروند و این روند خود موجب افزایش بیکاری خواهد شد.
وی با بیان اینکه در کشور بیکاری به مرز بحران رسیده است گفت: صادارات مواد خام، واردات بی رویه وغیر منطقی، غفلت از پتانسیل اشتغالزایی صنعت توریسم عدم توجه به شرکتهای دانشبنیان و استارت آپها، عدم توجه به مشکلات مالیاتی و بیمهای بنگاههای فعال، نیز از جمله مسائلی است که در کشور به افزایش بیکاری کمک میکند. تا این موانع باشند بعید است که دولت موفق به ایجاد 900 هزار شغل در یک سال و کاهش نرخ بیکاری به 11/7 درصد شود.
این اقتصاددان با بیان اینکه مجموعه مرکز آمار زیر نظر دولت است گفت: با توجه به اینکه این مجموعه زیر نظر دولت اداره میشود باید مطلوب دولت را تأمین کند و میبایست به تعاریف اصطلاحات و اطلاعات منتشر شده آن مرکز با دقت نگریست تا آمار منتشره موجب گمراهی نشود .حاجیانفرد افزود: میزان فعالیت افراد برای شاغل بودن مهم نیست بلکه تناسب حقوق دریافتی با هزینه معیشت میبایست ملاک تعریف شاغل به حساب آید. اگر در تعاریف بیان شده برای شاغل، یک ساعت کار در هفته کفایت میکند، آیا واقعاً شغل حساب میشود؟ درآمد یک ساعت کار در هفته کفاف زندگی را میدهد؟
وی اظهار داشت: در آماری که از شاغلان مرکز آمار ارائه میکند، سربازها، دانشجویان و خانهدارها هم شاغل محسوب میشوند که این موضوع با واقعیت جامعه یکسان نیست.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در اصول اقتصادی باید در زمان رکود نرخ رشد مالیاتی برای کمک به بنگاهها کاهش یابد افزود: در کشورهای دیگر زمانی که نرخ رشد اقتصادی پایین است دریافت مالیات از افراد حقوقی را کاهش میدهند، اما در ایران چنین نیست. آمارها از این حکایت دارد، در شرایطی که در سال 95 نرخ رشد اقتصادی منفی 1 و 3 دهم درصد بوده است نرخ رشد مالیاتی روند صعودی داشته و به عدد 10/4 رسیده است و این موضوع با سیاستهای ایجاد اشتغال از سوی دولت همخوانی ندارد.حاجیانفرد با تأکید بر اینکه اشتغال متاثر از رشد اقتصادی کشور است گفت: اشتغال تابع رشد اقتصادی است، تا زمانی که نرخ رشد اقتصادی یک روند مثبت و صعودی را به خود نگیرد نباید انتظار اشتغالزایی داشت، هر چند سیاستهای افزایش اشتغال در دستور دولتها باشد.