kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۶۳۹۴
تاریخ انتشار : ۲۲ مهر ۱۳۹۶ - ۲۱:۳۶
همزمان با پایان ضرب‌الاجل بغداد اتفاق افتاد

موافقت مقامات کردستان عراق با تعلیق نتایج همه‌پرسی

همزمان با پایان یافتن ضرب‌الاجل دولت بغداد مبنی بر عقب‌نشینی نیروهای پیشمرگ از استان کرکوک، «برهم صالح» از موافقت مقامات «اربیل» با تعلیق نتایج همه‌پرسی جدایی خبر داد.


سرویس خارجی-

همان طور که پیش‌بینی می‌شد، استان کرکوک تبدیل به نخستین محل بحران‌زا پس از همه‌پرسی غیرقانونی سوم مهر شده است.
با برگزاری این همه‌پرسی، دولت عراق نیروهایش را برای استقرار در استان کرکوک حرکت داد. همزمان با آن، «مسعود بارزانی» رئیس اقلیم کردستان عراق، پیشمرگ‌ها را روانه این استان نفت‌خیز کرد.
به دنبال این جابه‌جایی دوطرفه و قبل از آنکه میان ارتش و پیشمرگان درگیری رخ دهد، بغداد برای عقب‌نشینی نیروهای پیشمرگ از کرکوک، ضرب‌الاجل تعیین کرد. در ادامه، با پادرمیانی «فواد معصوم» رئیس‌جمهور عراق، مدت این ضرب‌الاجل 48 ساعت تمدید شد و دیشب پایان یافت.در روزهای اخیر فواد معصوم که خود کردتبار است، با سفر به اربیل و دیدار با «مسعود بارزانی»، از وی خواست، خواسته‌های بغداد را محقق کند. این خواسته‌ها شامل تحویل فرودگاه کرکوک، تحویل پایگاه نظامی «کیوان» واقع در شهر کرکوک، تحویل چاه‌های نفتی استان کرکوک، تحویل نظامیانی که به اقلیم گریخته‌اند که شمار آنها به حدود 500 نفر می‌رسد و برکناری «نجم‌الدین کریم» استاندار کرکوک می‌شود. نجم‌الدین کریم با برگزاری همه‌پرسی موافقت کرده بود.
موافقت اربیل با تعلیق همه‌پرسی
دیروز و همزمان با پایان یافتن ضرب‌الاجل بغداد «برهم صالح» رئیس «ائتلاف عدالت و دموکراسی» که او نیز یک کرد است، از موافقت مقامات اقلیم کردستان با تعلیق نتایج همه‌پرسی جدایی خبر داد. به گزارش فارس، صالح گفت: «مقامات اقلیم با تعلیق نتایج همه‌پرسی موافقند و آماده اقدام براساس طرح ابتکاری «ایاد علاوی» معاون رئيس‌جمهور عراق هستند.»
«صالح» که از شرکت‌کنندگان در همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان بود و به طور علنی از رای دادن به گزینه تجزیه سخن گفته بود، در جمع خبرنگاران اظهار داشت: «تشکیل کشور کردی، نیازمند گفت‌وگو با دولت عراق است. در غیر این صورت، ما نیز کشوری مشابه کشورهای تشکیل شده ناموفق خواهیم داشت.» وی یکی از گزینه‌های مطرح برای جانشینی بارزانی است.
ناامید شدیم!
«مسرور بارزانی» رئیس شورای امنیت منطقه خودمختار کردستان عراق هم به بی‌بی‌سی گفته: «موضع آمریکا در قبال همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان عراق، ناامید کننده بود... ما انتظار نداشتیم که آمریکا علیه همه‌پرسی موضع بگیرد و این موضع واشنگتن و جامعه جهانی، ما را ناامید کرد. توقع ما این بود که اگر حامی نیستند، مخالفت هم
 نکنند.»
این اظهارات به خوبی نشان می‌دهد که مسرور بارزانی و دیگر سران اربیل، روی حمایت‌های عملی آمریکا در این ماجرا حساب باز کرده بودند. در مجموع، به نظر می‌رسد که آنها وضعیت فعلی و بحران‌زده آمریکا را در نظر نگرفته بودند. ضمن اینکه آمریکا هرگز با نفس برگزاری مخالفت نکرده بود و فقط با زمان برگزاری آن مخالف بود!
سایر رویدادها
* عربستان پس از 25 سال، طی هفته‌های آتی پرواز‌ها را به عراق از سر می‌گیرد.  
* «صادق المهدی» رئیس «حزب امت ملی»، سودان اظهار داشت: تنها رژیم صهیونیستی از جدایی کردستان از عراق، نفع می‌برد.