kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۷۴۸۰
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۳۹۶ - ۱۸:۱۹

دریاچه نمک قم، تهران را تهدید می‌کند



دریاچه نمک به عنوان بزرگترین کانون تولید گرد و خاک در منطقه مرکزی ایران، تهدیدی جدی برای تهران به حساب می‌آید و در صورت احیا نشدن این دریاچه، خطر اصلی متوجه پایتخت است.
معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان قم در رابطه با خطراتی که خشک شدن دریاچه نمک برای تهران دارد، گفت: دریاچه نمک سه برابر پایتخت مساحت دارد و بزرگترین کانون تولید گرد و غبار با منشا داخلی برای تهران به حساب می‌آید.
سید احمد شفیعی بیان کرد: این دریاچه که در شعاع 100 کیلومتری شهر تهران قرار دارد اگر به طور کامل خشک شود به منبعی عظیم برای تولید گرد و خاک تبدیل خواهد شد که ریزگردهای حاصل آن در اثر بادهای شدید و جریان غالب هوایی، آسمان تهران را تیر و تار می‌کند.
وی ادامه داد: اگر گرد و خاک ناشی از خشک شدن دریاچه نمک به آسمان تهران برسد و با آلودگی‌های شیمیایی آن ترکیب شود، سلامت شهروندان در معرض خطر جدی قرار گرفته و مشکل بزرگی برای پایتخت به وجود می‌آید که مقابله با آن بسیار دشوار است.
شفیعی افزود: خشک شدن دریاچه نمک با مساحتی در حدود 200 هزار هکتار، زندگی بیش از 14 میلیون تن را در تهران و شهرهای اطراف آن، تهدید می‌کند و این مسئله‌ای است که اگر همین حالا برای آن فکری نشود، شرایط را برای پایتخت بسیار پیچیده و دشوار و حتی بدتر از وضعیت استان خوزستان می‌کند.
وی بیان کرد: در همین حال که دریاچه نمک به سمت خشک شدن پیش می‌رود، اجرای طرح‌های اکتشاف معادن از دل آن، سرعت بحرانی شدن وضعیت دریاچه را بیشتر می‌کند، چرا که برای استخراج معادن لازم است آب موجود در سطح زمین خشک شود و این به معنای نابودی کامل دریاچه نمک و تبدیل شدن آن به کانون اصلی گرد و خاک در داخل ایران است.
معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان قم ادامه داد: خشک شدن دریاچه نمک و بلند شدن گرد و خاک از آن، موقعیت سیاسی و اجتماعی پایتخت را تهدید می‌کند، بنابراین ریسک بزرگی است اگر از همین زمان با کمک مسئولان، دستگاه‌های اجرایی و انجمن‌های مردم نهاد برای نجات دریاچه نمک و احیای محیط زیست اطراف آن تصمیم عملیاتی گرفته نشود.
دریاچه نمک قم هم‌اکنون با قطع حقابه‌ها، خشکسالی مستمر و برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی که باعث پیشروی آب‌های فراشور در سفره‌های زیرزمینی به سمت دشت‌ها و نابودی پوشش گیاهی و اکوسیستم منطقه شده، به یکی از کانون‌های فعال القاء ریزگردها در منطقه تبدیل شده است.