هلند به هواپیمای مقامات ترکیه اجازه فرود نداد/اردوغان: تلافی میکنم
در پی ممانعت هلند از فرود هواپیمای وزیرخارجه ترکیه به خاک این کشور، رئیسجمهور ترکیه هلندیها را از «بقایای نازیها» و «فاشیستها» خواند و اعلام کرد اقدام این کشور را بیپاسخ نخواهد گذاشت.
ماجرا از جنگ لفظی اردوغان با مقامات آلمان شروع شد. اردوغان که با انتقادات حقوق بشری آلمان مواجه شده بود، مقامات این کشور را فاشیست خواند. چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه هم قرار بود روز گذشته به هلند سفر کرده و در خصوص جلب رای «آری» برای همه پرسی تغییرات قانون اساسی در اجتماع ترک تبارهای هلند به سخنرانی بپردازد ولی مقامات کشور میزبان هم اعلام کردند که برای این برنامه مجوز لازم را صادر نکردهاند. لذا به هواپیمای حامل اوغلو اجازه فرود ندادند. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه اما در پاسخ به ممانعت هلند از فرود هواپیمای وزیر خارجه کشورش اعلام کرد: «اقدام این کشور بیپاسخ نخواهد ماند.» وی هلندیها را از «بقایای نازیها و فاشیستها» خواند و گفت: «ما نیز از ورود دیپلماتها و سیاستمداران هلندی به ترکیه ممانعت به عمل خواهیم آورد.» اردوغان گفت: «هلندیها نه سیاست بلد هستند و نه دیپلماسی، آنها تا این حد ترسو هستند.» چاووش اوغلو وزیرخارجه ترکیه نیز در واکنش به لغو اجازه فرود به هواپیمایش اعلام کرد که اگر هلند اجازه فرود به هواپیمای من را ندهد، ما نیز به طور متقابل اقدامات اقتصادی و سیاسی سنگینی را علیه هلند انجام خواهیم داد.»
کشور هلند «مسائل ایمنی پرواز» را بهانه خود برای عدم صدور اجازه ورود به هواپیمای حامل مولود چاووش اغلو وزیر امور خارجه ترکیه در فرودگاه «روتردام» قرار داده است. لیکن مجادله بین مقامات برلین و آنکارا بر سر سخنرانی وزیرخارجه ترکیه در اجتماع ترک تبارهای آلمان و موضعگیری دولت آلمان در قبال جلوگیری از انجام این سخنرانیها از علل اصلی عدم مجوز فرود هواپیمای وزیر خارجه ترکیه به هلند بوده است. هلند روابط نزدیکی با آلمانیها دارد. هشت روز پیش سخنرانی دو مقام بلندپایه ترکیه در اجتماع هواداران کمپین «آری» به همه پرسی تغییرات قانون اساسی این کشور با حضور ترک تبارهای آلمان از سوی مسئولان برلین لغو شد. این امر موجب بروز تنش جدید در روابط برلین و آنکارا شده و واکنش تند رئیسجمهوری، سخنگوی ریاست جمهوری، وزیر دفاع، وزیرخارجه و وزیر اتحادیه اروپای ترکیه و تعدادی از مقامات ترکیه را در پی داشت.
گفتنی است برخی کشورهای اروپایی به شدت علیه خیز اردوغان برای قبضه کامل قدرت اقدام کردهاند. اردوغان با انجام یک همهپرسی طی ماههای آینده، به دنبال تغییر سیستم حکومتی از پارلمانی به ریاستی و افزایش بیسابقه اختیارات خود است.