ماهیهای قرمز بیخطرند
سرپرست دفتر بهداشت و بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشورگفت: ماهیان زینتی و قرمز در شمار آبزیان خانگی محسوب میشوند و این گروه به عنوان کم خطرترین در انتقال و انتشار بیماریهای انگلی و باکتریایی هستند.
امرا... قاجاری در گفتوگو با ایرنا، پیرامون انتشار شایعاتی مبنی بر انتقال بیماریهای انگلی، باکتریایی و ویروسی از ماهی قرمز به انسان که توسط شبکههای مجازی منتشر شده را تکذیب کرد و افزود: اکنون سازمان دامپزشکی کشور برنامه کنترل و نظارت بر مراکز تولید و تکثیر کوچک و بزرگ این گونه ماهیها و همچنین توزیع و عرضه را برعهده دارد تا مشکلی بروز نکند.
وی گفت: گروههای خاص از جمله افراد مسنی که ایمنی بدنی پایین دارند و کودکان از دست زدن مستقیم به ماهی قرمز یا ماهیان زینتی بپرهیزند.
به گفته وی، ماهیان زینتی و قرمز از کم خطرترین موجودات هستند و اکنون اصفهان، کاشان و گیلان قطب تولید ماهیان قرمز کشورند.
قاجاری تصریح کرد: سازمان دامپزشکی کشور سالانه و به ویژه در ایام پایانی سال بیش از پیش مراکز تولید و تکثیر، توزیع و عرضه و نگهداری ماهیان قرمز را مورد کنترل و پایش قرار میدهد.
وی اضافه کرد: طبق پایشهای صورت گرفته در مراکز تکثیر ماهیان قرمز، هیچگونه بیماری ویروسی کوئی هرپس و بیماریهای باکتریایی در بین این نوع آبزیان دیده نشده است.
سرپرست دفتر بهداشت و بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی گفت: اکنون نمونه برداریها و پایشهای صورت گرفته از 250 مرکز تولید و تکثیر بزرگ این نوع از آبزیان زینتی و حتی برخی مراکز کوچک و روستایی انجام شده است.
از دست فروشان ماهی نخرید
قاجاری در بحث رعایت اصول بهداشتی خرید و نگهداری ماهیان قرمز مورد استفاده در سفره هفتسین شب عید توصیه کرد: بهتر است مردم ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت سازمان دامپزشکی از مراکز عرضه ماهیان زینتی (آکواریوم فروشیها) و میادین شهرداریها خریداری کنند و تا حد ممکن از دستفروشان ماهی قرمز نخرند.
وی اظهارکرد: بخش مهم کنترل و نظارت اکیپهای سازمان دامپزشکی کشور در مراکز عرضه و توزیع است به طوری که چنان چه ماهیان دارای مشکل بیحالی، کندگی فلس و شناهای نامتعارف باشند، با عرضهکنندگان برخورد میشود.
به گفته وی؛ ماهی قرمز باید دارای ظاهر، تحرک مناسب و شنای متعادل باشد.
وی از شهروندان خواست، تا در صورت مشاهده چنین مواردی نه تنها از خرید ماهی قرمز از این مراکز خودداری کنند بلکه این مراکز را به سازمان دامپزشکی اعلام کنند.
وی گفت: مردم برای نگهداری اصولی ماهیان قرمز میتوانند برای هر عدد ماهی قرمز انگشت قد دو تا 2/5 لیتر آب، دمای آب 22 تا 24 درجه سانتی گراد، ظروف در باز به ویژه آکواریومها (برای انتقال اکسیژن)، تعویض آب هر هفته یک تا دو بار، شستشوی صحیح ظروف حداقل هر هفته یکبار با نمک طعام سه درصد و غذای ماهیان آکواریومی استفاده کنند.
همچنین ریختن آب با فشار، شن، ماسههای رنگی و تیز برای تزیین آکواریومها و تنگهای ماهی درست نیست.
وی اضافه کرد: آب مورد استفاده برای نگهداری ماهی قرمز باید بهداشتی و سالم باشد در صورت استفاده از آب شرب شبکه آبرسانی شهری باید جهت تعادل گازها و خروج کلر، آب مورد نیاز قبل از مصرف حداقل به مدت 48 ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره شود.
همچنین نباید آکواریوم یا تنگ ماهی را جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شومینه یا داخل آشپزخانه نگهداشت.
وی با تاکید براین که کودکان و افراد حساس و دارای بیماریهای خاص از دست زدن مستقیم به ماهیان زینتی و قرمز خودداری کنند افزود: استفاده از دستکش به ویژه برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی، شستوشوی کامل دستها با آب و صابون بعد از هر بار دست زدن به آب یا ماهیان زینتی، جلوگیری از دست زدن کودکان به ماهیان و آموزش بهداشت فردی به آنها و عدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد از کار با آکواریوم از دیگر اقدامات بهداشتی است.
ماهی قرمز را در استخر رها کنید
سرپرست دفتر بهداشت بیماریهای آبزیان گفت: شهروندان پس از پایان ایام نوروز از رهاسازی ماهیان قرمز در منابع آبی آزاد همچون جویبارها و رودخانهها و دریاچهها به طور جدی خودداری کنند، زیرا میتواند مشکلات بهداشتی جدی را پدید آورد.
وی اضافه کرد: میتوان این نوع ماهیان را در فضای بسته استخرهای پارکها که شهرداریها تعیین میکنند، رهاسازی کنند.
چندی پیش مسئولان سازمان شیلات ایران اعلام کردند، طی 9 ماهه امسال بیش از 200 میلیون قطعه انواع ماهیان زینتی در کشور تولید شده که 80 میلیون قطعه معادل 40 درصد آن ماهی قرمز (گلدفیش) برای نیاز شب عید است.
ماهی قرمز از خانواده کپور ماهیان با نام علمی carassius auratus به عنوان گلدفیش، ماهی طلایی و ماهی شب عید، دارای بیش از 200 نژاد است که از زمره ماهیان زینتی به شمار میرود.
ماهی قرمز یکی از نخستین ماهیان آکواریومی است که خاستگاه اولیه آن کشور چین است که با گذشت زمان به نقاط دیگر جهان معرفی شده است.
ماهی قرمز با طول 10 تا 15 سانتی متر میتواند طول عمری حدود 5 تا 30 سال داشته باشد.