kayhan.ir

کد خبر: ۹۹۱۴۰
تاریخ انتشار : ۱۰ اسفند ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۱

رئیس‌جمهور برای شرکت در اجلاس سران اکو به اسلام‌آباد رفت

سفر رئیس‌جمهوری به پاکستان در حالی صورت می‌گیرد که اجلاس کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در این کشور جریان دارد. این سفر که از گرمی روابط تهران و اسلام آباد حکایت دارد، می‌تواند به نزدیک‌تر شدن مواضع اعضای اکو منجر شود.



به گزارش خبرگزاری تسنیم، حجت‌‌‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران دیروز برای شرکت در اجلاس سران اکو وارد اسلام‌آباد شد.
در بدو ورود رئیس‌جمهور کشورمان به فرودگاه اسلام‌آباد، همزمان با پائین آمدن روحانی از پلکان مورد استقبال قرار گرفت.
اجلاس سران اکو، چهارشنبه یازدهم ‏اسفندماه در اسلام‌آباد برگزار می‌شود و حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور مواضع و ‏دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران را در جمع سران کشورهای عضو این سازمان مهم اقتصادی ‏منطقه، تشریح و تبیین می‌کند.‏
رئیس‌جمهور همچنین در حاشیه این اجلاس، با شماری از روسای دولت‌های شرکت‌کننده دیدار و گفت‌وگو خواهد داشت.‏
تلاش برای بهبود شرایط توسعه پایدار اقتصادی کشورهای عضو و حذف تدریجی موانع تجاری در ‏کنار تهیه برنامه مشترک برای توسعه منابع انسانی اعضا، از جمله اهداف سازمان اکو عنوان شده است.‏
آغاز به کار سیزدهمین اجلاس اکو در اسلام آباد مناسبتی شد تا «حسن روحانی» رئیس‌جمهوری همزمان با این اجلاس، به دعوت رسمی نخست‌وزیر پاکستان عازم این کشور دوست و همسایه شود.
رئیس‌جمهوری قرار است در این سفر مواضع و ‏دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران را در جمع سران کشورهای عضو این سازمان مهم اقتصادی ‏منطقه، تشریح و تبیین می‌کند.‏ دکتر روحانی همچنین در حاشیه اجلاس، با تعدادی از روسای دولت‌های شرکت‌کننده دیدار و گفت‌وگو خواهد داشت.‏
افزون بر آن، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه نیز با شرکت در اجلاس وزیران امور خارجه اکو امروز (دهم اسفند) ، ریاست دور وزیران خارجه اکو را به «سرتاج عزیز» همتای پاکستانی خود واگذار کرد.
همکاری‌های
تهران- اسلام آباد
هر چند این دومین سفری است که روحانی به پاکستان دارد اما نخستین حضور وی در اجلاس اکو به شمار می‌رود.
روحانی اوایل فروردین ماه امسال هم میهمان دولت پاکستان بود و در جریان آن سفر با مقام‌های این کشور در مورد مسائل مختلف به گفت وگو پرداخت.
یکی از اهداف سفر کنونی، تلاش برای توسعه تعاملات میان ایران و پاکستان عنوان شده است. در این ارتباط بود که «اکرم ذکی» سفیر پیشین پاکستان در آمریکا و چین چند روز پیش تاکید کرد حضور روحانی در اسلام آباد نه تنها عاملی مهم برای افزایش اعتبار و جایگاه نشست سران اکو محسوب می‌شود، بلکه حضور دوباره وی در اسلام آباد ظرف مدت کمتر از یک سال، خود نشانه‌ای از روند رو به رشد و گرمای روابط دو همسایه است.
رئیس‌جمهوری جمعه گذشته در تماس تلفنی نواز شریف با تاکید بر اینکه انقلاب اسلامی ایران، فرصت بی‌نظیری را برای توسعه و تعمیق روابط با کشورهای همسایه و مسلمان ایجاد کرد، گفت: ایران و پاکستان برای گسترش و ارتقای همکاری‌ها در بخش‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی از امکانات گسترده‌ای برخوردارند که باید در راستای خواست دو ملت، از این فرصت‌ها استفاده کرد.
جدا از این که مقام‌های ایران و پاکستان می‌توانند در این سفر دیدارهای دوجانبه با یکدیگر داشته باشند، اجلاس اکو بستر را برای گفت وگوهای سایر کشورهای عضو فراهم می‌کند.
سازمان همکاری اقتصادی اکو که 22 سال پیش راه اندازی شد‌، در زمان حاضر از 10 کشور ایران، ترکیه، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان، قزاقستان، تاجیکستان و جمهوری آذربایجان تشکیل شده است.
اجلاس پیش رو فرصتی مناسب برای رایزنی مقامات کشورها درباره مسائل دو‌جانبه و چندجانبه است.
سخنرانی
 وزیر خارجه ایران
محمدجواد ظریف وزیر  امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و رئیس‌بیست و یکمین شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری اقتصادی اکو در اجلاس بیست و دوم سخنرانی کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: در پایان دوره ریاست شورای وزرا، در اینجا و به طور خلاصه نظرات خود را در خصوص وضعیت حاضر اکو و نیز تلاش‌های آتی آن برای ایفای نقشی بزرگ در آینده روابط میان کشورهای عضو با شما در میان می‌گذارم. در اجلاس بیست و یکم شورای وزرا در نوامبر ۲۰۱۳ و همچنین در «بیانیه تهران» وزرا به روشنی اعلام کرده‌اند که همکاری مستمر منطقه‌ای در چارچوب اکو قبل از هر چیز نیازمند تقویت ظرفیت‌های نهادی و عملیاتی سازمان است.
وی ادامه داد: این اقدام اکو را قادر می‌سازد تا به موقع و به نحو موثر به نیازها و آمال کشورهای عضو پاسخ دهد، به این ترتیب و در پاسخ به این نیاز، ضرورت و اهمیت اصلاحات قوت گرفت و در ادامه با روندهای جهانی که در چارچوب دستور کار جهانی توسعه پس از ۲۰۱۵ پدید آمد، تقویت شد.
ظریف اظهار کرد: هرچند اصلاحات و تغییرات مد نظر هنوز به سرانجام نرسیده است، نقشه راه مربوط به آن همان «چشم انداز اکو ۲۰۲۵» می‌باشد، تدوین شده است. کشورهای عضو با کمک دبیرخانه چشم‌اندازی را طراحی و ترسیم کرده‌اند که اهداف و برنامه‌های اکو را در دهه آینده پایه‌ریزی می‌کنند.
وزیر امور خارجه ایران با اشاره به اینکه انتظار می‌رود این «چشم‌انداز» همراه با طرح اقدام مرتبط با آن ما را به سمت همگرایی و پیوستگی بیشتر منطقه‌ای رهنمون سازد، بیان کرد: اگر این هدف محقق شود، اکو به مرحله و جایگاه مهمی در طی سه دهه تاریخ تحول خود دست می‌یابد.
وی افزود: بر‌ای اطمینان از این که «چشم‌انداز» و سایر چارچوب‌های مشابه به موقع و به طور موثر به نتایج مورد انتظار نایل می‌آید، قبل از هر چیز نیازمند معماری جدید اقتصادی منطقه‌ای برای همکاری و همگرایی در منطقه اکو می‌باشیم. این معماری جدید باید مبتنی بر یک الگوی کلان اقتصادی بوده و با مدل‌های رشد اقتصادی مناسب برای منطقه حمایت گردد.
ظریف تصریح کرد: من قویا بر این باورم که سازمان اکو باید وقت و انرژی بیشتری را برای طراحی دقیق چارچوب‌ها و سازوکارهای اجرای «چشم انداز» صرف کرده و از این طریق بستر مساعدی را برای سیاستگذاری در راستای تحقق «چشم‌انداز» پدید آورد.
ظریف با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران خود را متعهد به ادامه حمایت از اکو می‌داند، اظهار کرد: ما بر این باوریم که سازمان همکاری اقتصادی بهترین گزینه جهت همکاری بین کشورهای منطقه است. ما معتقدیم که منطقه‌گرایی برساخته اکو نه تنها چشم‌انداز توسعه اقتصادی فردی و جمعی کشورهای عضو را تقویت می‌کند، بلکه روابط سیاسی و امنیتی اعضا را نیز گسترش می‌دهد. ما می‌توانیم از طریق اجرای طرح‌های همکاری و همگرایی اکو ظرفیت‌های خود را برای مواجهه فردی و جمعی با چالش‌ها و کاهش آسیب‌ها بالا ببریم.