kayhan.ir

کد خبر: ۹۹۰۲
تاریخ انتشار : ۲۴ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۲:۰۹
صالحی در برنامه ثریا :

برای تامین سوخت سالانه نیروگاه بوشهر50 هزار سانتریفیوژ نیاز داریم

رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در برنامه تلویزیونی تا ثریا تاکید کرد که برای تامین سوخت سالانه نیروگاه بوشهر به 50 هزار سانتریفیوژ نیاز داریم.
علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی گفت:  ما یک برنامه میان مدت داریم که طبق قراردادی که 1992 با روس‌ها امضاء کرده‌ایم قرار شده بود که به غیر از بوشهر فعلی چنانچه که ایران درخواست کند چهار نیروگاه هسته‌ای دیگر هم دایر کنیم. هم‌اکنون این پروتکل را احیاء می‌کنیم. الان با روس‌ها در حال مذاکره هستیم و به خوبی هم این مذاکرات جلو رفته است و اگر بخواهیم، چهار نیروگاه هسته‌ای دیگر را هم شروع می‌کنیم که انشا‌الله کلنگ اول را امسال می‌زنیم و بعد به فاصله دو سال به دو سال کلنگ‌های بعدی را می‌زنیم و تا جایی که ممکن است این‌ها را بومی‌سازی می‌کنیم.
صالحی افزود: الان تاسیسات نطنز اگر بخواهد تامین‌کننده سوخت سالانه بوشهر باشد باید 50 هزار ماشین نسل اولی درون آن باشد که الان بیست هزار تا آنجا ماشین داریم ولی نه هزار تایش کار می‌کند. به گزارش فارس وی افزود الان نیز حدود هفت هشت تن اورانیوم غنی شده تولید کرده‌ایم ولی برای یک سال نیروگاه بوشهر ما باید پنجاه هزار ماشین داشته باشیم که سی‌ تن اورانیوم غنی شده تولید کنیم و هشت سال فاصله داریم که ما بتوانیم یک سال‌مان را تامین بکنیم.
وزیر خارجه سابق کشورمان افزود الان باید سی‌هزار ماشین دیگر بسازیم تا این تاسیسات غنی‌سازی نطنز فقط برای یک سال بوشهر باشد. حالا ما نیروگاه بوشهرهای دیگر هم داریم پس باید تاسیسات غنی‌سازی نطنزهای دیگری هم بسازیم. ولی بخاطر هزینه زیادی که در پی خواهد بود باید نسل جدید را بیاوریم. واحد کار غنی‌سازی ماشین‌های قدیمی یک و نیم سو است در حالیکه الان نسل جدید ماشین‌ها یعنی نسل 4 توانی برابر با 24 سو  دارند یعنی پانزده برابر است. ما دیگر نطنز را با نسل اول و دوم و سوم پر نمی‌کنیم ما به دنبال پر کردن آن با نسل بیست و چهار سو هستیم، حالا شما اگر پنجاه هزار تا بیست و چهار سو داشته باشید می‌شود حدود یک میلیون سو. یک میلیون سو یعنی اینکه سوخت پنج شش تا راکتور و نیروگاه برق هسته‌ای را می‌توانند پاسخ‌گو باشند.
وی ادامه داد: ما 9 هزار ماشین را از دولت سابق جاگذاری کردیم ولی تزریق گاز نکردیم یعنی نظام تصمیم گرفته بود که این کار انجام نشود و به خاطر همین موارد به وجود آمده با 5+1 قرار شد فعلا تزریق گاز انجام نشود. وی ادامه داد اولا ما معتقدیم هر حقی را که هر عضو NPT و عضو آژانس دارد این حق را ما نیز داریم. یعنی چه؟ یعنی اینکه از 1 درصد تا 90 درصد غنی‌سازی حق ماست. ما از این حق عدول نمی‌کنیم. اگر ما خودمان را به یک سطحی از غنی‌سازی مقید می‌کنیم این به صورت داوطلبانه است نه بصورت پذیرش تحمیلی که از طرف مقابل اعمال می‌شود. داوطلبانه پذیرفتیم که مثلا بیشتر از 5 درصد غنی‌سازی نکنیم.
البته صالحی توضیح نداد اگر تحمیلی در کار نیست چرا ما باید از حق خود گذشته و سطح غنی‌سازی را کاهش دهیم؟!
شهید شهریاری
حتی یک ریال هم نگرفت
صالحی در مورد نقش شهید شهریاری در غنی‌سازی 20 درصد گفت: ایشان محاسبات 20 درصد را انجام داد و تنها کسی بود که می‌توانست محاسبات را انجام دهد. پس بنابراین ما برای 20 درصد که کارخانه‌اش را هم ساختیم. غنی‌سازی 5درصد و 20 درصد و 40 درصد و 50 درصد دیگر برای بچه‌های ما کاری ندارد یعنی شما الان بگویید ما غنی‌سازی 50 درصد نیاز داریم بچه‌های ما در عرض 3 تا 4  روز این تجهیزات را سر هم می‌کنند. پس ما در امر غنی‌سازی دیگر مشکلی نداریم.
صالحی افزود من شهید شهریاری را می‌شناختم دانشجوی خودم بود و واقعا دانشجوی خودم بود، بعد من دانشجویش بودم واقعا شاگردش بودم یعنی استاد برجسته‌ای شده بود. خوب نزد ایشان رفتیم گفتیم آقای شهریاری اینکار را بکنید و ایشان قبول کردند. خوب ایشان آمد این محاسبه را انجام داد من این را بارها گفته‌ام. اگر ایشان میلیاردها هم از ما می‌خواست چون کسی را نداشتیم می‌گفتیم باشد زیرا ما می‌خواستیم این کار انجام شود اما ایشان یک ریال هم نگرفت.
شهید احمدی‌روشن
 به معنای واقعی اهل فن بود
وی همچنین در رابطه با خاطره‌ای از شهید احمدی‌روشن نیز گفت: شهید احمدی‌روشن فارغ‌التحصیل مهندسی شیمی است و می‌دانید فرآیند غنی‌سازی هم یک بخش عمده‌اش مهندسی شیمی است، یک بخشی از آن مهندسی متالورژی و یک بخشی از آن برق و الکترونیک است. مهندس احمدی‌روشن در فرآیند مهندسی شیمی کار می‌کرد پس در این قسمت دستی داشت یکی دو سال کار کرده بود بعد هم یکی از  دوستان دیگرش از او خواست که در قسمت بازرگانی به او کمک کند. سال 88 که من رفتم به سازمان انرژی اتمی، ایشان هم از سال 83 عضو پیوسته سازمان بودند و سال 88 که من رفتم دنبال بچه‌هایی بودیم که واقعا بچه‌های مسلمان معتقد و کاردان و بالاخره قابل اعتماد باشند چون که هزینه‌های زیادی در آنجا باید صورت می‌گرفت.
گاهی مسائل مالی مطرح می‌شد که من می‌خواستم یک فرد واقعا قابل اعتماد و آشنا باشد که ایشان معاون یکی از بزرگترین شرکت‌های ما که شرکت کالاالکتریک است منصوب شدند تا نطنز را اداره کنند و این بزرگترین شرکت ما است اما این تصور نشود که معاون بازرگانی مثل معاون بازرگانی یک جایی که مثلا می‌خواهد برود یک گندمی چیزی بخرد است زیرا اینجا شما بایستی صاحب فن باشید، یعنی تجهیزات را بشناسی اگر کار نکرده باشی  و تجهیزات را نتوانی بشناسی اصلا نمی‌دانی دنبال چه بروی. مثلا یک مدیر یا یک مهندسی می‌گوید به او مثلا من فلان چیز را می‌خواهم. باید به عنوان یک مهندس این قدرت را داشته باشد این شناخت را داشته باشد تجربه لازم را داشته باشد که آن ماشین مورد نظر را تشخیص بدهی که با قیمت مناسب آن هم در این پیچیدگی تحریم‌ها تامین بکند. صالحی افزود واقعا ایشان سهم بسزایی هم داشت و واقعا تا زمان شهادتش در همین معاونت بود و بخش عمده‌ای از تجهیزات مهم را ایشان تهیه می‌کرد. حالا بعد از آن هم آنقدر ایشان متبحر شده بود که به سایر شرکت‌های سازمان هم خدمات می‌دادند.
وی در پایان گفت دو خبر خوب در اردیبهشت‌ ان‌شاءالله خواهیم داشت. اول سامانه پرتودهی را در آذربایجان‌شرقی بناب افتتاح خواهیم کرد که یک تحولی برای تولیدات کشاورزی آن منطقه است تا تولیدات کشاورزی از بین نرود و تکثیر این سامانه‌های پرتودهی را در جاهای دیگر کشور نیز داریم. یکی دیگر هم یک پروژه بسیار ارزشمندی است که ما برای وزارت بهداشت در حال انجام دادن هستیم که در آنجا هم سانتریفیوژ آنها که برای داروسازی و سرم‌سازی دچار مشکلاتی است ان‌شاءالله در حال حل شدن است.