قهوه در برابر چای!
یک فنجان قهوه گرم میتواند صبح دلانگیزی را برای شما شکل دهد. یک فنجان چای میتواند پس از یک روز پر استرس به کسب آرامش کمک کند. اما نتایج جدیدترین پژوهشها درباره فواید سلامت هر یک از این نوشیدنیها ممکن است حس بهتری در شما ایجاد کند.
به گزارش «وب امدی»، چای و قهوه دو نوشیدنی محبوب در جهان هستند. آژانس بینالمللی پژوهش درباره سرطان از مجموعههای وابسته به سازمان جهانی بهداشت اخیرا قهوه را از فهرست مواد مشکوک به سرطانزا بودن خارج کرده و برخی پژوهشها نشان دادهاند این نوشیدنی میتواند به پیشگیری از عود سرطان روده بزرگ پس از درمان کمک کند. همچنین مطالعات دیگر نشان دادهاند نوشیدن قهوه ممکن است در پیشگیری از بیماریهای آلزایمر و پارکینسون موثر باشد.
از سوی دیگر، مطالعات مختلف به این نکته اشاره داشتهاند، افرادی که چای مینوشند، احتمال کمتری دارد به سرطانهای پوست، پستان و پروستات مبتلا شوند. پژوهشگران همچنان در تلاش هستند تا به ارتباط دقیق این شرایط پی ببرند، اما چای، به ویژه چای سبز، سرشار از ترکیباتی مانند آنتی اکسیدانها است که میتوانند آسیب سلولی را محدود کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند. همچنین، چای حاوی پلی فنولها است که به کاهش فشار خون و کلسترول کمک میکنند. چای میتواند در پیشگیری از ابتلا به آلزایمر نیز موثر باشد زیرا یک پلی فنول به نام EGCG، از تشکیل پلاکهایی که با بیماری آسیب مغزی پیوند خوردهاند، پیشگیری میکند.
کدام یک از این دو نوشیدنی برای شما بهتر و مفیدتر است؟
به گفته پژوهشگران پاسخ به این پرسش دشوار است زیرا جداسازی مواد تشکیلدهنده متفاوت چای و قهوه، نقش آنها در رژیم غذایی شما، و آثار آنها بر سیستمهای مختلف بدن دشوار است.
الیوت میلر، متخصص مراقبتهای پزشکی در موسسه ملی سلامت و تیم وی به تازگی نشانههای بیماری قلبی در بیش از 6/800 نفر با پس زمینههای مختلف را در آمریکا مورد بررسی قرار دادهاند. حدود 75 درصد این افراد قهوه مصرف میکردند، در شرایطی که حدود 40 درصد مصرف چای را گزارش کردند. در همین راستا، مشخص شد نوشیدن بیش از یک فنجان چای به طور مرتب با تجمع کمتر کلسیم در شریانهایی که خون را به قلب میرسانند، مرتبط بود. تجمع کلسیم میتواند به بیماری قلبی منجر شود. نوشیدن قهوه نیز اثری بر بیماری قلبی نداشت.
به گفته پژوهشگران اشاره به این که قهوه و چای چگونه بر سلامت انسان تاثیرگذارند، دشوار است. هر دو نوشیدنی حاوی انواع مختلفی از مواد تشکیل دهنده هستند. آنها حاوی کافئین، پلی فنولها، و آنتی اکسیدانها - ترکیباتی که ویژگیهای ضدسرطان آنها مورد مطالعه قرار گرفته است - هستند.
نوشیدن چای با خطر کمتر ابتلا به سرطان و بیماری قلبی، کاهش وزن بهبود یافته و سیستم امینی قویتر پیوند خورده است. در همین حال، مطالعات مختلف نوشیدن قهوه را به عنوان یک روش بالقوه نه تنها برای مقابله با بیماری پارکینسون، بلکه دیابت نوع 2، بیماری کبدی، و مشکلات قلبی معرفی کردهاند.
مطالعهای جدید که به رهبری چارلز فوکس، مدیر مرکز سرطان دستگاه گوارش در موسسه سرطان دانا فاربر بوستون، انجام شد، نشان داد که نوشیدن منظم قهوه ممکن است به پیشگیری از بازگشت سرطان روده پس از طی شدن روند درمان کمک کند.
در این مطالعه، تقریبا یک هزار بیمار مورد بررسی قرار گرفتند و ارتباطی قابل توجه بین نوشیدن قهوه و خطر کمتر عود سرطان روده بزرگ پس از درمان در افرادی که روزانه چهار فنجان یا بیشتر قهوه مصرف میکردند، مشاهده شد. هر چه آنها قهوه بیشتری مصرف میکردند، خطر عود سرطان کمتر میشد. اما پژوهشگران به این نکته اشاره نداشتهاند که چه عنصری در این نوشیدنی موجب شکلگیری این نتایج شده است.
پژوهشهای دیگر نقش ژنتیک و سبک زندگی در آثاری که نوشیدن چای و قهوه به همراه دارند را بررسی کردهاند. به عنوان مثال، زمانی گفته میشد قهوه و سیگار میتوانند آثاری مشابه به همراه داشته که زمینه ساز ابتلا به سرطان و بیماری قلبی میشوند.
به گفته مارتا گولاتی، رئیس بخش قلب و عروق در دانشگاه آریزونا بدن برخی افراد قهوه را به روشی متفاوت از دیگران پردازش میکند. در همین حال، ترجیح چای به قهوه ممکن است بازتابدهنده رفتارهای سالم دیگر باشد. آیا افرادی که چای مینوشند بیشتر به انجام یوگا و مدیتیشن میپردازد؟ آیا آنها بیشتر ورزش میکنند؟ آیا آنها نوشیدنیهایی مانند چای سبز مصرف میکنند تا هرچه بهتر وزن سالم را حفظ کنند؟
و به گفته رابرت اکل، متخصص غدد در دانشگاه دنور، یک رژیم غذایی دوستدار قلب احتمالا مهمترین جنبه پیشگیری از بیماری قلبی است. ما درباره میوهها، سبزیجات، غلات کامل، گوشت مرغ بدون چربی، ماهی، حبوبات، مغزهای خوراکی، و پرهیز از چربیهای اشباع صحبت میکنیم. این پیام تغذیهای تغییرناپذیر است.
متغیرهای دیگری نیز وجود دارند. سازمان جهانی بهداشت نسبت به این مسئله هشدار میدهد که مصرف هر گونه نوشیدنی داغ خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش میدهد، در شرایطی که افزودن خامه و قند زیاد به نوشیدنی نیز میتواند فواید آن را خنثی سازد.