kayhan.ir

کد خبر: ۹۸۱۵۶
تاریخ انتشار : ۲۹ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۳:۰۷

اخبار ویژه



وندی شرمن: در توافق هسته‌ای حق وتو و بازگرداندن تحریم‌ها را حفظ کردیم
معاون پیشین وزارت خارجه آمریکا گفت ما در مذاکرات و توافق هسته‌ای با ایران می‌خواستیم مطمئن باشیم که حق وتوی ما حفظ می‌شود.
وندی شرمن در گفت‌وگو با نشریه اسرائیلی فلش گفت: روسیه معتقد بود که ما باید راهی برای رفع تحریم‌ها علیه ایران پیدا کنیم؛ این مسئله به خاطر انجام فعالیت‌های تجاری، برای آنها مهم بود. همچنین این بخشی از باور روسیه بود که تحریم‌های فرا سرزمینی و تحریم‌های یک جانبه آمریکا قانونی نیست. با وجود این، مادامی که مذاکرات جدی بود، آنها کم و بیش از تحریم‌ها تبعیت می‌کردند.
شرمن خاطرنشان کرد: یکی از زمینه‌های واگرایی شدید میان آمریکا و روسیه در جریان مذاکرات با ایران، قطعنامه موشکی و تحریم تسلیحاتی سازمان ملل بود. روسیه معتقد بود که نباید محدودیت‌های موشکی اعمال شود، نباید محدودیت تسلیحاتی وجود داشته باشد؛ آنها نمی‌خواستند هیچ محدودیتی بر سلاح‌های ایران اعمال شود، و فکر نمی‌کردند باید محدودیت‌هایی علیه ایران اعمال شود.
همه به اجماع رسیدند که درباره این موضوع به عنوان یکی از آخرین مسائل مذاکره شود، با این باور که اگر روسیه چیزی نخواهد و آمریکا هم خواستار چیز زیادی نباشد، اگر ما به سمت توافق پیش برویم، راهی برای رسیدن به توافق پیدا خواهیم کرد که البته همین طور هم شد و ما توانستیم به توافقی جامع دست یابیم.
وی گفت: آمریکا می‌خواست که قادر به بازگرداندن تحریم‌ها باشد. ما می‌خواستیم اطمینان یابیم که حق وتوی ما حفظ می‌شود. در نتیجه ساز و کاری که ایجاد کردیم، نوعی رأی معکوس است و موجب حفظ توانایی آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌ها می‌شود.

اعلام برائت زیباکلام از موسوی و حرمت‌شکنان عاشورا
صادق زیباکلام تلویحاً از میرحسین موسوی اعلام برائت کرد.
وی در مصاحبه با «فرارو» درباره سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب گفت: «معتقدم آنچه مقصود رهبر معظم انقلاب بوده، این است که ایشان انتظار دارند مسائل اتفاقات 88 روشن‌تر شود. مواضع گروه‌های منتقد و معترض مشخص شود. معترضان مشخص کنند که چه نگاهی به برخی رفتارهای روز عاشورای 88 و اتفاقاتی شبیه به آن در جریان اعتراضات دارند. به نظر می‌رسد ایشان انتظار دارند اصلاح‌طلبان و معترضان مرز خود را با اتفاقات ساختارشکن روشن کنند.»
او اظهار کرد: «من یقین دارم هیچ اصلاح‌طلب و منتقدی برخی اتفاقات روز عاشورای سال 88 و پیش از آن را تأیید نمی‌کند. شاید اصلاً عده‌ای عامدانه برای گسترش اختلافات و شکاف در آن زمان دست به این اقدامات زده باشند. تا دو جریان درگیر را بیشتر به سمت رویارویی سوق دهند.»
یادآور می‌شود پس از حرمت‌شکنی آشوبگران که در میان آنها اعضای گروهک تروریستی منافقین و بهائیت هم دستگیر شدند، میرحسین موسوی با صدور بیانیه‌ای، این جماعت حرمت‌شکن را مردمان خداجو توصیف کرد.

کلاهبرداری نفتی توتال در منابع نفتی مشترک ایران با قطر
کلاهبرداری توتال در تفاهم‌نامه نفتی با ایران به بحث جدی رسانه‌ها تبدیل شده است.
کارشناسان با توجه به بدعهدی سابقه‌دار شرکت نفتی فرانسوی توتال در گذشته، این احتمال را می‌دهند که اظهار نزدیکی توتال به ایران، بیشتر برای جمع‌آوری اطلاعات در حوزه منابع نفتی مشترک با قطری‌ها بوده است. توتال از این طریق می‌تواند بهره‌برداری بیشتری از منابع نفتی موجود در این حوزه مشترک نفتی بکند.
روزنامه اصلاح‌طلب آرمان دراین‌باره بدون اینکه اصل ماجرا را رد کند، نوشت: وزیر نفت می‌گوید در صورتی که توتال اطلاعات حوزه انرژی ایران را به قطری‌ها بدهد، ایران از این غول نفتی غرامت می‌گیرد. به دنبال انعقاد قراردادهایی که در حوزه نفت و گاز بین ایران و شرکت‌های معتبر خارجی به امضا رسید، نگرانی‌هایی در رابطه با افشای اطلاعات ایران در این زمینه به وجود آمد.
این روزنامه افزود: بسیاری از شرکت‌هایی که با ایران قرارداد بسته‌اند پیش از این یا اکنون فعالیت‌هایی در میادین مشترک با کشورهای همسایه ایران داشته‌اند. این مسئله نگرانی در رابطه با افشای اطلاعات ایران را بیشتر می‌کند. هرچند به دنبال انعقاد قراردادهای مختلف در حوزه نفت و گاز برای جذب سرمایه‌های خارجی برخی انتقادات بی‌اساس را مطرح کردند، اما وزارت نفت همواره این اطمینان را داده است که چارچوب قراردادها کاملا مشخص بوده و در صورتی که طرف قرارداد تعهدات خود را عملی نکند، ایران حق دریافت غرامت را دارد.
وزیرنفت در اظهار نظراتی جدید به این مسئله پاسخ داد که اگر توتال اطلاعات ایران را به قطری‌ها بدهد، دولت در قبال این اقدام چه خواهد کرد؟ زنگنه گفت: اگر اثبات شود که توتال اطلاعات ما را به طرف قطری داده است مسئله به دعوایی ختم می‌شود و توتال باید غرامت بپردازد. او در واکنش به اظهارات اخیر پاتریک پویان مدیرعامل توتال و عقب‌نشینی این شرکت فرانسوی از توسعه فاز 11 پارس‌جنوبی، عنوان کرد: درباره توافق با توتال، باید موافقتنامه تبدیل به قرارداد شود و تا دو ماه آینده تمام شده و قرارداد امضا می‌‌شود.
وزیر نفت با اعلام اینکه ملاحظات سیاسی توتال را به وزارت خارجه منعکس کرده‌ایم، تصریح کرد: نمی‌دانیم چرا توتال این حرف را زد، در قرارداد آمده، ما از سیاست‌های اتحادیه اروپا تبعیت می‌کنیم، حرف‌های آنها قابل قبول نیست.
مدیر توتال اخیرا نسبت به انعقاد قرارداد نفتی با ایران- به بهانه تحریم‌های آمریکا- ابراز تردید کرد.
این شرکت فرانسوی چند سال پیش نیز ضمن نقض قرارداد با ایران، از پرداخت خسارت و جبران آن طفره رفت.
همزمان با روزنامه آرمان، روزنامه جوان نیز در گزارشی نوشت: اظهارات اخیر وزیر نفت در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری یک پیام ویژه داشت؛ توتال در حال دبه کردن است!
به گزارش «جوان» طی دو هفته گذشته مدیرعامل توتال دو بار از اهمیت نقش آمریکا در آینده سرمایه‌گذاری در ایران گفت. یکبار گفت ما تابع قوانین آمریکا هستیم و بار دیگر چنین گفت: «ما برنامه داشتیم در فاز 11 پارس‌جنوبی سرمایه‌گذاری کنیم ولی باید منتظر بمانیم تصمیم ترامپ در مورد تحریم‌ها چیست.»
این اظهارات پاتریک پویان مدیرعامل توتال با واکنش‌های متفاوتی روبه‌رو شد ولی بیشتر کارشناسان معتقدند راهی که توتال برای خود انتخاب کرده است، ادامه همان مسیری است که از سال 79 تا 88 طی و رسما ایران را معطل کرد. فاز 11 پارس‌جنوبی به عنوان مرزی‌ترین فاز پارس‌جنوبی سال‌ها معطل فرانسوی‌ها ماند تا قطری‌ها با خیال راحت از این مخزن برداشت کنند. جالب است بدانید توتال فرانسه که معطلی 9 ساله را به ایران تحمیل کرد، در آن سوی مرز با شراکتی که با قطر داشت بر سرعت برداشت خود افزود. با توجه به سوءعملکرد این شرکت در ایران و فاز 11، بسیاری از منتقدان گفتند که اعتماد دوباره به این شرکت در فاز 11 تکرار اشتباه گذشته است و تنها عایدی ایران، معطلی است.

تمسخر اعطای نشان ضدتروریسم به عربستان از سوی مأمور سابق سیا
عضو سابق سازمان سیا تأکید کرد تقدیر سازمان اطلاعاتی آمریکا از ولیعهد عربستان مضحک است و ترامپ هم به خوبی این را می‌داند.
ران آلدو تحلیلگر سابق سیا به راشاتودی گفته است: اهدای نشان سازمان سیا به محمدبن نایف به بهانه مبارزه با تروریسم انجام شد. این در حالی است که عربستان به شکل گسترده‌ای به حمایت از تروریسم متهم است و آمریکا نیز خود چنین اتهامی را مطرح کرده است.
وی گفت عربستان تروریسم را به روش‌های مختلف برای مثال در سوریه گسترش داده است. عربستان از بیشتر تروریست‌ها حمایت می‌کند. کاملا مضحک است که ما به این کشور مدالی را به دلیل مبارزه با تروریسم اعطا می‌کنیم. وی افزود: ما کاملا آگاه هستیم که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا این مسئله را می‌داند. «مایک پمپئو» رئیس سیا و ژنرال «مایکل فلین» مشاور امنیت ملی نیز از این امر آگاه هستند.
فراموش نکنید که «باراک اوباما» رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا فلین را از پست مدیریت سازمان اطلاعات دفاعی آمریکا عزل کرد. این یک راز آشکار در واشنگتن دی‌سی است که اوباما، فلین را از پست قبلی‌اش عزل کرد زیرا او به رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا گفته بود «میانه‌رویی در سوریه وجود ندارد. وجود نیروهای میانه‌رو در سوریه افسانه است آنها وجود خارجی ندارند» و ترامپ مایکل فلین را به عنوان مشاور امنیت ملی‌اش انتخاب کرد.

رکود عمیق اقتصادی حاصل خوش‌بینی دولت به برجام است
یک کارشناس اقتصادی می‌گوید دولت به واسطه خوش‌بینی محض به برجام، موجب رکود عمیق اقتصادی شد.
سیدحمید میرمعینی در گفت‌وگو با الف، با بیان اینکه «رشد اقتصادی اعلامی دولت، نمود عینی و ملموس در جامعه ندارد» افزود: به نظر می‌رسد صنایع کوچک و متوسط کشور عمدتا دارای مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش هستند و یا مشکل تقاضا دارند که محصولاتشان فروش نمی‌رود و با کاهش تقاضا روبرو هستند.
وی با بیان اینکه بخش پولی و نظام بانکی کشور دارای مشکلات انجماد گردش پول است، گفت: تقریبا نسبت گردش پول در بانک‌ها کاهش پیدا کرده که دلیل آن رکود حاکم بر اقتصاد است؛ از طرفی هم بازار سرمایه حال و روز بدی دارد و حجم معاملات آن به شدت کاهش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه «رشد اقتصادی اعلامی دولت به دلیل افزایش فروش نفت بوده و نه بهره‌وری افزایش پیدا کرده و نه اشتغال جدید ایجاد شده»، اضافه کرد: معمولا رشد اقتصادی نسبت به سال یا دوره گذشته محاسبه می‌شود و اشتغال‌زایی مهم‌ترین برون داد آن است که این اشتغال‌زایی در اقتصاد صورت نگرفته است.
وی اظهار داشت: بخش صنعت ساخت و ساز که عمدتا محرک رشد اقتصاد ایران بوده و یا خدمات، بانکداری، بازار پولی و سرمایه رشد را نداشتند، اما تولید و فروش نفت از حدود یک میلیون بشکه به بیش از 2 میلیون و 800 هزار بشکه در روز رسیده است.
میرمعینی افزود: نباید انتظار داشت که در سال آینده نرخ رشد عدد بالایی باشد، زیرا ظرفیت تولید نفت به حداکثر رسیده است و اکنون اتفاق افتاده است. در سال 1396، اگر بخش‌های اقتصادی کشور با همین منوال پیش بروند، حتما رشد اقتصادی نخواهیم داشت، زیرا بخش خودرو  هم اشباع شده و اگر به سیاست‌های ضدتورمی ادامه دهیم، مطمئنا شاهد رشد منفی هم خواهیم بود.
وی گفت: دولت با اجرای برجام به ورود سرمایه‌گذار و رفع تحریم‌ها خیلی خوش‌بین بود که این اتفاق رخ نداد و به مرور زمان محقق نشد؛ از طرفی هم سیاست کنترل تورم به نوعی بر اقتصاد آسیب وارد کرد که دولت می‌بایست نرخ ارز را با مکانیزم و به صورت ملایم افزایش می‌داد که این‌گونه نشود و شاهد افزایش ناگهانی نرخ ارز بودیم و این موضوع باعث هجوم سفته‌بازی و تقاضای هیجانی برای ارز شد که دولت هم نتوانست پاسخ‌گو باشد.

اعتماد: عایدی برجام برای کارگران افزایش مشکلات معیشتی بود
یک روزنامه اصلاح‌طلب گزارش داد که مشکلات اقتصادی و معیشتی کارگران در دولت یازدهم نه تنها کاهش پیدا نکرد بلکه افزایش هم یافت.
روزنامه اعتماد با اشاره به عدم توازن میان دستمزد کارگران و معیشت نوشت: براساس آمارهای موجود رقم فعلی مزد باید سه برابر یا 300 درصد افزایش پیدا کند تا بتواند هزینه معیشتی را تامین کند. در آخرین سال دولت تنها امیدواری این است که قوه مجریه کاری برای کارگران انجام دهد که قابل بیان باشد و به اصطلاح دهان پرکن باشد. در دو سال اول دولت یازدهم نمایندگان دولت مدعی بودند با اجرای برجام و لغو تحریم‌های غرب، کارگران هم به سهم خود می‌رسند و حالا نوبت آن است که به این وعده عمل شود. نباید فراموش کرد که در مجموع سه سال دولت یازدهم نرخ مزد علاوه بر اینکه نتوانسته فاصله معیشتی را کم کند، بلکه با عقب افتادن 6 درصدی در این مدت، فاصله‌ها بیشتر هم شده است.
از دولت یازدهم انتظار می‌رود که پس از موفقیت برجام، مشکلات مردم را کاهش دهد و طبعا اگر چنین نشود باید پاسخگو باشد. کارگران نشان دادند در سال‌های سخت با مشکلات کنار می‌آیند اما نباید این بخش را فراموش کرد و دایم معضلات زندگی آنها را نادیده گرفت. خانواده‌های کارگری بخش مهمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند و باید حقوق کافی برای یک زندگی شایسته را داشته باشند. نزدیکی فصل انتخابات، روزنامه‌های حامی دولت را نگران رأی طبقات پایین جامعه کرده است.