لایروبی غیرکارشناسی 70 تالاب را خشک کرد
معاون دفتر تالابهای سازمان حفاظت محیطزیست گفت: در سالهای گذشته، لایروبیهای غیرکارشناسی گسترده موجب خشک شدن و نابودی کامل بیش از 70 تالاب در کشور شد.
محمد باقرزاده کریمی در نشست کمیته ملی نجات خلیج گرگان در استان گلستان اظهار کرد: بهرغم هزینههای زیاد، آسیب ناشی از این اقدام غیرمنطقی موجب تعطیلی لایروبیها در کشور و بروز مشکلات بسیار شد.
وی بیان کرد: یکی از تالابهای آسیبدیده از لایروبی «تالاب انزلی» بود که با وجود هزینههای میلیاردی، نتیجهای جز طولانیتر شدن دوران خشکسالی این تالاب نداشت.
معاون دفتر تالابهای سازمان حفاظت از محیط زیست افزود: علاوه بر تالابها، لایروبی رودخانههای بسیاری هم در کشور به بهانه انتقال آب به زمینهای کشاورزی انجام شد که نتیجه آن جاری شدن سیلاب در زمان بارندگی و خشک شدن رودخانه در دیگر ایام سال است.
باقرزاده کریمی در خصوص راهکار نجات خلیج گرگان از خشکی نیز گفت: طرحهای ارائه شده کنونی برای لایروبی خلیج گرگان فایدهای برای نجات این خلیج ندارد و سرنوشتی جز تداوم خشکسالیها برای آن قابل تصور نیست.
خلیج گرگان به عنوان تنها خلیج دریای خزر در محدوده استان گلستان از مدتها قبل در معرض خشک شدن کامل قرار دارد.
خلیج گرگان در سال 1354 به همراه تالاب میانکاله به عنوان نخستین مجموعه تالاب بینالمللی جهان در فهرست تالابهای کنوانسیون رامسر به ثبت رسید.
خلیج گرگان حدود 400 کیلومتر مربع وسعت داشته و عمق آن با در نظرگرفتن بالا آمدگی آب حداکثر به 4 متر میرسد و از غرب به شرق تا حوالی ضلع جنوبی جزیره آشوراده بر عمق آن افزوده میشود.
اکولوژی خلیج گرگان تحت تأثیر دریای خزر، رودهای مجاور و شبه جزیره میانکاله قرار گرفته است که در رشد و تکثیر آبزیان، ماهیان استخواندار و ماهیان غضروفی و جذب پرندگان مهاجر زمستانی نقش مهمی دارد.
خشک شدن این خلیج در سالهای اخیر نه تنها به محیط زیست و گونههای جانوری و گیاهی منطقه آسیب وارد کرده، بلکه سلامت مردم پیرامون آن را نیز تحت تاثیر جدی قرار خواهد داد از همین رو نجات آن در دستور کار دستگاههای ذیربط قرار گرفته است.