آمار وزیر بهداشت از نظام سلامت
۶۲ درصد تختهای بیمارستانی کشور فرسودهاند
وزیر بهداشت با ارائه آمار و ارقامی از وضعیت نظام سلامت کشور، گفت: دولت عراق سه برابر ما برای حوزه سلامت هزینه میکند.
به گزارش مهر، سید حسن هاشمی در بیست و چهارمین مجمع عمومی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران که با موضوع نقد و بررسی طرح تحول سلامت برگزار شد، به تشریح وضعیت نظام سلامت کشور و مقایسه آن با کشورهای منطقه و جهان پرداخت و گفت: در حال حاضر به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت 1/7 تخت بیمارستانی داریم که از کشورهای ترکیه، ازبکستان، آذربایجان و... در منطقه پایینتر هستیم و تنها از کشورهایی مثل افغانستان، پاکستان، عراق و سوریه جلوتریم.
هاشمی با اعلام این مطلب که دولت عراق سه برابر بیشتر از ما به حوزه سلامت پول اختصاص میدهد، افزود: ۶۲ درصد تختهای بیمارستانی کشورمان فرسودهاند که این آمار در تهران به ۶۴ درصد میرسد، وقتی چنین شرایطی داریم، اجازه بدهید بخش خصوصی بیاید.وی با اشاره به وضعیت تختهای مراقبتهای ویژه، گفت: ۱۰ درصد تختهای بیمارستانها باید تختهای مراقبتهای ویژه باشد، در حالی که تا قبل از دولت یازدهم، تنها پنج هزار تخت مراقبتهای ویژه در کشور داشتیم اما الان ۲۵۰۰ تخت مراقبتهای ویژه اضافه کردهایم. یعنی در این مدت دولت یازدهم، به اندازه ۵۰ درصد کل تختهای مراقبتهای ویژه، تخت اضافه کردهایم.
وی تاکید کرد: البته هنوز هم تنها چهار درصد تختهای بیمارستانی در کشور سهم مراقبتهای ویژه است.
تعداد پزشکان و پرستاران در ایران
کمتر از کشورهای منطقه
وزیر بهداشت با اشاره به تعداد پزشکان در کشور، افزود: تعداد پزشک به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت در ایران از همه کشورهای منطقه کمتر است، بطوریکه با ۱.۲۸ پزشک به ازای ۱۰۰۰ نفر جمعیت، قرار بود بر اساس سند چشم انداز در رتبه اول منطقه قرار بگیریم.
وی با اعلام اینکه به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت 1/4 پرستار داریم، گفت: در سه سال گذشته حداقل ۳۰ هزار پرستار بازنشسته شدهاند اما نتوانستهایم یک نفر پرستار استخدام کنیم.
سهم هزینه کرد منابع عمومی
هاشمی با اعلام اینکه از سال ۱۳۸۱ تا الان سهم هزینه کرد منابع عمومی از کل بودجه سلامت حداکثر ۴۰ درصد بوده است، گفت: این سهم در افغانستان از زیر ۱۰ درصد به ۳۷ درصد رسیده و در ترکیه از ۷۰ درصد به ۸۰ درصد رسیده است. در کشور عراق که در سال ۱۳۸۱ این عدد صفر بود الان به بالای ۷۵ درصد رسیده اما ایران همچنان روی عدد ۴۰ ثابت مانده است.
وی با اعلام اینکه رتبه سیزدهم از سهم منابع عمومی و دولتی از سرانه هزینههای سلامت را داریم، افزود: این سرانه در ایران ۲۰۰ دلار، در قطر ۱۸۰۰ دلار و عربستان ۸۰۰ دلار است.
گفتنی است، نتیجه گیری از اینکه بودجه و برخی سرانهها کم است یا تختها فرسوده است، بنابراین باید بخش خصوصی وارد میدان شود به خصوص در حوزه بهداشت و درمان جای تأمل دارد. به هر حال گسترش خدمات به مردم در این حوزه از وظایف اساسی دولت هاست و باید تا حد امکان با بازنگری در بودجهریزیها و برخی سیاستها در جهت رفع کمبودها قدم برداشت همچنان که وزیر محترم بهداشت از افزایش برخی امکانات خبر دادند که باید با تلاش بیشتر ادامه پیدا کند.