kayhan.ir

کد خبر: ۹۵۸۰۰
تاریخ انتشار : ۰۲ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۷
چند ماه بعد از انتخابات پرحاشیه

ناآرامی و آشوب دست از سر آمریکا برنمی‌دارد

چند ماه بعد از «زشت‌ترین» و «پرحاشیه‌ترین» انتخابات تاریخ آمریکا و همزمان با مراسم تحلیف ترامپ به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهور این کشور، موج تازه‌ای از ناآرامی‌ها و آشوب‌ها سراسر این کشور را فرا گرفته است.


سرویس خارجی-

آن مرد دردسر ساز سرانجام سکان ریاست جمهوری را روز جمعه از اوباما تحویل گرفت. چند ماهی است که آمریکا درگیر اعتراضات گسترده پساانتخاباتی است اما روز جمعه همزمان با مراسم تحلیف ترامپ دور تازه‌ای از اعتراضات و آشوب ‌ها سراسر آمریکا را فرا گرفت. براساس گزارش‌ها و تصاویر منتشر شده، در این اعتراضات مردم و پلیس به شدت درگیر هستند. معترضین به فروشگاه‌ها حمله کرده و خودروها را آتش زدند. پلیس نیز برای سرکوب آنها  از گاز فلفل، باتوم و نارنجک دود زا  استفاده کرد بیش از 217 نفر از معترضین براساس گزارش‌ها دستگیر و 5 افسر پلیس نیز مجروح شده است. «نیویورک» و «واشنگتن» شهرهایی هستند که بیشترین اعتراضات و درگیری‌ها از آنها گزارش می‌شود. معترضان می‌گویند: «این تازه آغاز مقاومت است »
معترضان پیشتر وعده داده بودند روز «تحلیف»، واشنگتن را «فلج» خواهند کرد. در جریان درگیری‌ها در واشنگتن، شیشه شماری از فروشگاه‌ها شکسته، ده‌ها خودرو آسیب دیده و سطل‌های زباله به آتش کشیده شده‌اند. شرکت‌کنندگان در این تظاهرات که دست‌نوشته‌هایی علیه ترامپ به دست داشتند، شعار می‌دادند: «او رئیس‌جمهور ما نیست.» همزمان با اعتراضات در خیابان‌ها  روز جمعه یک سوم اعضای دموکرات مجلس نمایندگان  نیز  مراسم تحلیف ترامپ را تحریم کردند. برخی گزارش‌ها حاکی است عده‌ای از معترضان با یورش به فروشگاه‌ها و بانک‌ها اقدام به تخریب شیشه‌ها و... کرده‌اند.
آینده نامعلوم
اما اخبار و گزارش‌ها در آمریکا تنها به درگیری‌ها و اعتراضات محدود نمی‌شود سخنرانی ترامپ در مراسم تحلیف نیز نشان داد «آینده نامعلومی» در انتظار آمریکا است. حاشیه‌های مربوط به ترامپ از جمله موارد متعدد مطرح‌شده علیه او از سوی رسانه‌های غربی در زمینه فساد اخلاقی، اظهاراتش علیه اقلیت‌های مذهبی و نژادی و مخالفت اغلب چهره‌های نخبه سیاسی و اقتصادی معروف آمریکایی با وی موجب شده تا ترامپ با محبوبیت نه چندان زیادی وارد کاخ سفید شود. از سوی دیگر اکثریت کابینه وی را نیز  ثروتمندان سفید پوست تشکیل می‌دهند و معلوم نیست این کابینه چگونه می‌خواهد مشکلات طبقات پایین و متوسط جامعه آمریکا را حل و فصل کند.اما مشکلات آمریکا تنها به ترامپ و کابینه‌اش و آشوب‌های خیابانی محدود نمی‌شود، آمریکا وارث مشکلات گسترده‌ای است که از اوباما و بوش به ارث برده و در سخنرانی مراسم تحلیف وی نیز به خوبی احساس می‌شد.
ترامپ در مراسم تحلیف با اشاره به گوشه‌ای از این مشکلات  گفت: «مادران و کودکانی در شهرها دچار فقر شده‌اند یک نظام آموزشی مملو از پول نقد جوانان ما را از علم و دانش محروم کرده و در گرداب اعتیاد و مواد مخدر غرق کرده این خرابی‌های آمریکا امروز به نقطه پایان خود می‌رسد، طی این سالها ارتش‌های دیگر را تقویت کردیم ولی نیروهای نظامی خودمان تضعیف شد، از مرز کشورهای دیگر محافظت کردیم اما حراست از مرزهای خودمان تضعیف شد.کارخانه‌های ما یکی پس از دیگری تعطیل شدند بدون فکر به میلیون‌ها کارگری که بیکار شدند، امروز حق تقدم با آمریکا است باید از مرزهای خود و از کارخانجات خود که کشورهای دیگر آنها را از ما می‌ربایند حراست کنیم. آمریکا بار دیگر برنده خواهد شد، ما مرزهای خود را بازخواهیم گرداند، ثروت خود، رویاهای خود را بازخواهیم گرداند.»
این اظهارات به خوبی نشان می‌دهد که آمریکا با چه مشکلات عظیم داخلی و خارجی در دوره ترامپ مواجه است. درواقع این سیاست انتخاب ترامپ نیست که به جای لشکر کشی به غرب آسیا به فکر اقتصاد با 20 تریلیون دلار بدهی آمریکا باشد. شرایط، وی را مجبور کرده که چنین راهبردی اتخاذ کند. اوباما نیز در طول 8 سال ریاست جمهوری خود به این درک رسیده بود و به همین دلیل هزینه‌های جنگ را بین دولت‌های عربی سرشکن کرد و با سیاست مدیریت از راه دور و استفاده از جیب کشورهای منطقه منافع نامشروع آمریکا در غرب آسیا را پیش برد.
اعلان جنگ
به نظام حاکم بر آمریکا
پایگاه اینترنتی روزنامه گاردین نیز  در گزارشی به تحلیل سخنرانی «دونالد ترامپ» در مراسم تحلیف پرداخت و نوشت: حقیقت این است که سخنرانی دونالد ترامپ در واقع اعلان جنگ با تمام مسائلی بود که این افراد نماینده آنها بودند. «ریچارد هاس» رئیس شورای روابط خارجی آمریکا نیر  در توئیتر خود تصریح کرد: «تاکید ترامپ  بر اولویت اول آمریکا و دنبال کردن منافع محدود، این خطر را به دنبال دارد که دیگران هم همین کار را انجام دهند.» وی که خود پیشتر دیپلمات وزارت خارجه آمریکا هم بوده، هشدار داد که چنین موضوعی «سبب کاهش نفوذ آمریکا در جهان و کم شدن ثبات و رفاه در جهان می‌شود.»
اعتراضات در اروپا و آسیا
واقعیت این است که ترامپ با شرایط سختی مواجه است. فردی با میزان محبوبیت پائین و معترضانی که در خیابان‌ها فریاد می‌زنند مقاومت تازه شروع شده و واکنش منفی جهانی به ریاست جمهوری وی. مواضع جنجالی چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا در دوران کارزار انتخاباتی در قبال مسائل خارجی، سبب شده همزمان با مراسم تحلیف او در کشورهای مختلفی که در بین آنها نام متحدان واشنگتن هم دیده می‌شود، تظاهرات ضد ترامپ برگزار شود. به  طوری که همزمان با مراسم تحلیف ترامپ در واشنگتن از چهار گوشه دنیا فریاد اعتراضات ضد ترامپ نیز بلند شد. تظاهرات علیه جانشین باراک اوباما در بسیاری از کشورها توسط گروه‌های فعال در زمینه حقوق زنان و در اعتراض به مواضع جنجالی ترامپ ضد زنان انجام شد.
استرالیا، کانادا، ژاپن، آرژانتین، انگلیس، اسپانیا، آلمان، فرانسه، بلژیک، لهستان، مجارستان، مکزیک، کره جنوبی، فیلیپین و فلسطین کشورهایی بودند که برگزاری تظاهرات ضدآمریکایی از آنها گزارش شده است.