دلار 4هزارتومانی در سالگرد اجرای برجام؛ بیاعتنایی بازار ارز به بخشنامه دستوری جهانگیری
با وجودی که حدود دوهفته از بخشنامه دستوری معاون اول حسن روحانی برای ساماندهی بازار ارز میگذرد ولی اکنون نه عرضه ارز از سوی بازیگران بیشتر شده و نه دلار ارزان شده است.
سرویس اقتصادی -
دوازدهم دیماه امسال بود که اسحاق جهانگیری، دستورالعمل ساماندهی بازار ارز را ابلاغ کرد. بخشنامهای چهارده بندی که بازار را بر روی کاغذ، مکلف به اجرای قواعد و مقرراتی میکرد. حتی برخی میگفتند که صادرکنندگان را هم تهدید کرده و شاید هم پیمانسپاری ارزی را به یادشان میآورد. حال ۱5 روز از زمان صدور این بخشنامه میگذرد. بازار اما نشان داده که با دستور و تهدید، تسلیم نخواهد شد.
به گزارش مهر، شاید هم صرافیهای غیرمجاز و برخیهای دیگر هم که سودای گرانی ارز و پولهای بادآورده در سر دارند، میخواهند با تلاشهای زیرپوستی خود، بازار را بیثبات نگه دارند. به هرحال فارغ از این داستانها، بازار ارز نشان داده از دستور و تهدید روگردان است و به دنبال راهحل منطقی و البته با فاکتورهای اقتصادی، برای بازار ارز میگردد. بانکها هم یا نتوانستند یا نخواستند که بازار ارز را کنترل کنند و به نظر هم نمیرسد که به این زودیها بتوانند جای صرافیها را بگیرند. پس این بازی که در بازار ارز آغاز شده، به این راحتیها تمامی ندارد. حال افزایش روزانه نرخ دلار، به یک واقعیت اقتصادی تبدیل شده و دلار همچنان خود را به نرخ ۴ هزار تومانی نزدیک میکند.
در این میان البته بانک مرکزی هم تلاش کرد تا با تهدید معاملهگران بازار ارز به وصول مالیات قدری از نوسانات بازار بکاهد اما این حربه هم چندان کارآمد نبود.
پس بازار ارز ایران، حکایتی دیگر دارد. حکایت اصلی این است که بازار ارز پس از گذشت چند ماه از اجرای برجام خیلی سریع دریافت که آبی ازاین توافق یکطرفه گرم نمیشود و وعدههای برجامی حسن روحانی و ظریف و دیگر مسئولان دولت مبنی بر لغو یکباره تحریمها توخالی بوده و سرابی بیش نبوده است. براین اساس فعالان بازار ارز که طبق واقعیتها و نه توهمات رفتار میکنند به زودی فهمیدند قرار نیست از ناحیه برجام ارزی به سوی کشور سرازیر شود و بازار را اشباع کند، همچنین پولهای حاصل از فروش نفت هم همچنان به ایران نیامد و در خارج بلوکه شد، هیئتهای اقتصادی خارجی هم که اغلب به گشت و گذار در کشورمان پرداختند و سرمایهای نیاوردند و قراردادی نبستند.
در این شرایط طبیعی است که فنر بازار ارز که مدتها به بهانه برجام فشرده شده بود به یکباره ازجا کنده شده و رها گردد و نرخ دلار به 4هزار تومان برسد و البته برخی کارشناسان معتقدند این نرخ استعداد افزایش نیز دارد و طی ماههای آینده با گرانی بیشتر انواع ارز مواجه میشویم زیرا دولت یازدهم از یکسو کار خاصی برای شکوفایی اقتصاد داخلی انجام نداده تا تولید ملی رونق یافته و ارزش پول کشور بالا برود ازسویی غربیها هم که به وعدههای خود عمل نکردند و ارزی به ایران نیاوردند با این وصف بعید نیست دلار در ماههای آتی سیر صعودی بیشتری بخود بگیرد. هرچند برخی اعتقاد دارند دولت روحانی تا انتخابات ریاست جمهوری تمام تلاشش این خواهد بود که هرطور شده از نوسانات بازار ارز جلوگیری کند تا لطمهای بیش از این به حیثیت روحانی وارد نشود. البته روحانی در سخنرانی تلویزیونی چند هفته پیش خود با انتقاد از نرخ فعلی ارز وعده داده بود این نرخ کاهش مییابد ولی تاکنون این وعده هم در کنار بسیاری ازوعدههای نافرجام دولت محقق نشده و دلار آماده پرش به نرخهای بالاتر از 4هزار تومان است.