آیتالله جوادی آملی:
ملتی میتواند حافظ مرز و بوم خود باشد که رهبر خود را تنها نگذارد
استاد درس خارج حوزه گفت: به برکت انقلاب اسلامی، سینما معقول شده و محدوده آن از دور بین حس و خیال، به انتقال از عقل به خیال و از خیال به حس گسترش یافته است؛ در حقیقت سینما بعد از انقلاب اسلامی به سمت معقول شدن حرکت کرد.
به گزارش رسا، آیتالله جوادی آملی در دیدار تهیه کننده، کارگردان و برخی دیگر از عوامل سازنده سریال «موسی کلیمالله» با بیان این نکته که سینما بعد از انقلاب اسلامی به بلوغ رسید، اظهار داشت: سینما قبل از انقلاب نابالغ بود و پس از انقلاب به لطف الهی بالغ شد؛ سینمای نابالغ سینمایی است که مطلب معقول و حکیمانه در آن وجود نداشته باشد و تنها در محدوده حس و خیال باشد. سینمایی که تنها در محدوده حس و خیال باشد، نه خود پایگاه عقلی دارد و نه میتواند ملت را عاقل کند.
وی ادامه داد: به برکت انقلاب اسلامی، سینما معقول شده و محدوده آن از دور بین حس و خیال، به انتقال از عقل به خیال و از خیال به حس گسترش یافته است؛ در حقیقت سینما بعد از انقلاب اسلامی به سمت معقول شدن حرکت کرد و الحمدلله آثار خوبی را در سینماها میبینیم.
استاد درس خارج حوزه در خصوص هنر اسلامی و ویژگیهای آن، ابراز داشت: هنر اسلامی این است که هنرمند یک مطلب حِکمی، معقول و دلپذیر را به عنوان ماده اولیه به خیال بدهد و خیال را تربیت کرده باشد تا خیال بتواند این ماده اولیه را به درستی به حس منتقل کند تا ماحصل آن هنر معقول و سینمای معقول باشد.
آیتالله جوادی آملی خاطرنشان کرد: دو غده در تفکر غرب وجود دارد، یکی انکار معاد و دیگری انکار تجرد روح، این تفکر باطل کاری کرده است که آنها انسان را تنها حیوان ناطق بدانند، آثار این تفکر خود را در جایی نشان میدهد که برای مثال، غرب خیال میکند ازدواج یعنی جمع بین مذکر و مونث، یا خیال میکند مرگ پوسیدن و پایان انسان است، در حالی که در تفکر پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) ازدواج، نصف دین است و یا میفرماید مرگ از پوست به در آمدن است نه پوسیدن؛ در قرآن میفرماید فوت، در کار نیست بلکه وفات است؛ یعنی همه چیز را خدا در اختیار دارد و از انسان میگیرد؛ این مطالب باید خود را در هنر و سینمای کشور نشان بدهد.
این مرجع تقلید با تاکید بر رسالت حقیقی هنر بیان داشت: شما هنرمندان باید ملکوت اعلی را ترویج کنید، شما باید باعث ایجاد تقویت باورهای دینی و اعتقادی در جامعه باشید تا مردم بدانند که انسان، موجودی ابدی است که باید فکر و عمل ابدی داشته باشد.
وی در نقد ایستایی تفکر غرب در محدوده معرفت حسی و تجربی، افزود: همان تفکری که بنی اسرائیل داشتند و به حضرت موسی میگفتند ما تا چیزی را نبینیم باور نمیکنیم! امروز دامنگیر تفکر غرب است، امروز نیز غرب همین را میگوید و گرفتار همین سطح نازل معرفت یعنی معرفت حسی و تجربی است؛ ملتی که تنها در محدوده حس و تجربه صرف حرکت کند آمادگی گوساله پرستی دارد و امروزه که اساس معرفت در غرب، حسی و تجربی است همین معضل وجود دارد و خود را نشان میدهد.
وی با تاکید بر ضرورت تقویت عقلانیت جامعه خاطرنشان کرد: الان هم خطر ظهور سامریها هست، در این بین آنکه مشکل را حل میکند ارتقاء عقلانیت جامعه است و موسی کلیم الله آمد این عقلانیت را زنده کند و اجازه ندهد سحر با معجزه، برابر نشان داده شود.
استاد درس خارج حوزه گفت: کشور را سه عنصر اصلی اداره میکند، مادههای قانونی که مجلس هر کشور آنها را وضع میکند، این مواد قانونی از مبانی که از قانون اساسی گرفته میشود، استخراج میشوند و مبانی را باید از منبع گرفت. اینجا محل اختلاف ما با غرب است؛ آنها مبانی خود را از منبع خرد جمعی میگیرند، در حالی که ما منبع خود را وحی قرار دادهایم، آنها فرعونی میاندیشند، فرعون نیز همین گونه بود و خود را به جای خدا میدانست و براساس امیال و هوای نفسانی خود کشور را اداره میکرد در حالی که کشور را باید تفکر وحیانی اداره کند.
آیتالله جوادی آملی به فراز دیگری از داستان حضرت موسی پرداخت و بیان داشت: وقتی حضرت موسی خواست بنی اسرائیل را علیه فرعون بشوراند، آنها به رهبر خود یعنی حضرت موسی(ع) گفتند تو با خدایت به سراغ فرعون برو و ما بعد خواهیم آمد! پیام سریال «موسی کلیم الله» باید این باشد که ملتی میتواند حافظ مرز و بوم خود باشد که رهبر خود را تنها نگذارد.