روحانی در نشست جامعه نظارت و بازرسی دولت:
حرکت بزرگ مردم در 9 دی دفاع از امام حسین(ع)، نظام و ولایت فقیه بود
رئیس جمهور گفت: 9 دی یک حرکت بزرگ مردم برای دفاع از امام حسین(ع)، خاندان رسالت، حق، نظام جمهوری اسلامی، ولایت فقیه و مسیر حق بود.
حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان در نشست تخصصی جامعه نظارت و بازرسی دولت که در محل اجلاس سران برگزار شد، طی سخنانی اظهار داشت: 9 دی یک حرکت بزرگ مردم برای دفاع از امام حسین(ع)، خاندان رسالت، حق، نظام جمهوری اسلامی، ولایت فقیه و مسیر حق بود. مربوط به این جناح و آن جناح این دسته و آن دسته نبود. مردم حس کردند و به آنها خبر رسید در روز عاشورا یک کارهایی صورت گرفته؛ توهین به امام حسین و روز عاشورا را کسی نمیتواند تحمل کند.
روحانی افزود: در نظام جمهوری اسلامی ایران مسئله نظارت و بازرسی اهمیت ویژهای دارد و اساسا هر گونه اختیار و قدرت در یک نظام اگر توام با نوعی بازرسی و نظارت نباشد احتمال انحراف و فساد در آن بسیار زیاد خواهد بود. گرچه در فرهنگ اسلام بخشی از کنترل قدرت، کنترل داخلی خود انسانها است که آن را تقوا مینامیم.
وی ادامه داد: در کنار کنترل باطنی نیاز به کنترل مادی و ظاهری هم داریم تا کنترل باطنی را تقویت کنیم. علاوه بر تقوایی که باید در درون داشته باشیم دستگاههایی هم باید باشند که با نظارت خود و نگه داشتن دستگاهها از خطا آن تقوای باطنی را تقویت کنیم.
رئیسجمهور با اشاره به وجود دستگاههای نظارتی در قوا و سازمانهای مختلف گفت: یکی از وظایف قوای مقننه نظارت است. البته مجلس حق تحقیق و تفحص دارد. حق سوال و استیضاح دارد و کلمه نظارت برای مجلس نیست ولی با تسامحی میتوان گفت که به نحوی نظارت است. شورای نگهبان نیز به یک معنا دستگاه نظارتی است. نیروهای مسلح و دیگر دستگاهها نیز مراکز نظارتی وجود دارد.
روحانی با بیان اینکه حال چرا با این همه دستگاه نظارتی در کشور باز هم شاهد تخلف بزرگ هستیم، گفت: چگونه میشود یک تخلف عظیم و بزرگ حدود 3 میلیارد دلار در دولت قبل اتفاق بیفتد. این همه دستگاه نظارتی بودند دیگر، کدام یکی نظارتش دقیق نبوده؟ یا قوانین و مقررات نظارتی ما اشکال دارد و یا افرادی که مسئولیتهای نظارت را برعهده دارند دارای اشکال هستند.
وی تاکید کرد: مگر یک نفر خودش به تنهایی میتواند 3 میلیارد دلار به جیب بزند. به کجا وصل بوده؟ چه کسانی به او کمک کردند؟ شریکها چه کسانی بودند؟ در چه ردههایی بودند؟ چگونه نفت در اختیار فرد قرار گرفته؟ چگونه اموال در اختیار یک فرد قرار گرفته؟ چگونه میلیارد دلار و صدها میلیون دلار غیر از نفت پول در اختیار او قرار گرفته؟
روحانی در حالی از لزوم پاسخ دادن به سوالات مردم درخصوص «پروندههای مهمی که میلیاردها اموال عمومی مردم حیف و میل شده» سخن میگوید که گویی فساد 8 هزار میلیاردی صندوق ذخیره فرهنگیان که در دولت وی اتفاق افتاده را فراموش کرده است. گویا گزاره «برخورد با فساد خوب است اما نه برای دولت خود» در اولویت اصلی دولت یازدهم قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: در هر موضوعی اگر تخلف بزرگی رخ دهد و اگر مردم احساس کنند در آن، تخلف یک فرد نبوده بلکه یک مجموعه بوده، باید مسئله برای مردم کاملا واضح شود و توضیح داده شود تا بتوانیم آن مشکلی که در اعتماد عمومی جامعه به وجود آمده را ترمیم کنیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه قدم اول نظارت این است که با فرد مقصر برخورد شود، گفت: اما مهمتر این است که ما در فرآیند کار ببینیم قوانین و رویههای ما چه اشکالاتی داشته. هر بازرسی در نهایت باید به یک پیشنهاد برای اصلاح فرایندها و رفع نواقص رویهها و مقررات منجر شود.
روحانی با اشاره به اینکه برای بازرسی، نظارت و مبارزه با فساد بازرسیهای ویژه از قوای سهگانه کافی نیست، گفت: در این خصوص نیاز به یک نظارت کامل عام و عمومی داریم که آن نظارت مردمی است. همه مردم باید به صحنه بیاید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در واکنش به نامه یک هنرمند درباره گورخوابی عدهای گفت: وقتی نامه را خواندم برایم بسیار دردناک بود. شنیده بودیم بعضیها از فقر، بیچارگی، اعتیاد کارتنخواب هستند و زیر پلها میخوابند. قبرخواب را کمتر شنیده بودیم. این طرف از سرما به قبر پناه برده بود تا جای گرمی پیدا کند. چه کسی میتواند در جامعه بزرگی مثل ایران این وضعیت را ببینید.
به گزارش فارس، رئیسجمهور در پایان خاطرنشان کرد: باید همه با هم هماهنگ باشیم و باید سه قوه دست به دست هم دهیم و با فساد و انحراف مبارزه کنیم و باید برای همه ما معیار قانون باشد.