اقتصاد کلا رشد کرده اما از جزئیاتش نپرسید!(خبر ویژه)
تعلل بانک مرکزی در انتشار جزئیات نرخ رشد ادعایی، تردیدها درباره اصالت این آمارها را افزایش داده است.
به گزارش مشرق، هفته گذشته پس از آن که آقای روحانی خبر از رشد اقتصادی 7/4 درصدی داد، بانک مرکزی در اطلاعیهای کوتاه ضمن تایید سخنان روحانی اعلام کرد: گزارش مشروح در این خصوص به همراه آمارهای مربوطه متعاقبا توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اطلاعرسانی خواهد شد.
ادعای بانک مرکزی درباره رشد 7/4 درصدی، تاکنون مورد انتقاد بسیاری از اقتصاددانان و فعالان اقتصادی قرار گرفته که این رشد را غیرواقعی عنوان کردهاند.
با این حال، با گذشت یک هفته، هنوز هم بانک مرکزی جزئیات آمار رشد اقتصادی را منتشر نکرده که این تاخیر، شائبه دستکاری آماری را تقویت میکند. شیوه محاسبه رشد اقتصادی کشور بهگونهای است که تا زمانی که جزئیات آمار در دست نباشد، نمیتوان به رقم رشد اقتصادی رسید.
بر اساس تعریف بانک مرکزی، کل ارزش ریالی محصولات نهایی تولیدشده توسط واحدهای اقتصادی مقیم کشور در دوره زمانی معین (سالانه یا فصلی) را تولید ناخالص داخلی مینامند. تقسیم تولید ناخالص داخلی هر دوره زمانی به دوره زمانی قبل را رشد اقتصادی میگویند.
تولید ناخالص داخلی کشور از 4 بخش تشکیل میشود؛ بخش کشاورزی، بخش نفت، بخش صنایع و معادن و گروه خدمات.
برای محاسبه رشد اقتصادی کشور باید ارزش افزوده هر یک از زیربخشهای این 4 گروه محاسبه شود و سپس ارزش افزوده هر بخش تعیین شود. آنگاه با تجمیع ارزش افزوده بخشهای کشاورزی، نفت، صنایع و معادن و خدمات، تولید ناخالص داخلی دوره مربوطه به دست میآید. برای نیمه اول 95، بانک مرکزی لابد این روش را انجام داده یعنی ارزش افزوده تمام زیربخشها و بخشها را محاسبه کرده و آنگاه ارزش تولید ناخالص داخلی کشور در این مدت را به دست آورده، سپس با تقسیم این عدد به تولید ناخالص داخلی نیمه اول سال 94 به رشد اقتصادی 7/4 درصدی رسیده است.
بنابراین تعلل بانک مرکزی در انتشار جزئیات آمار رشد اقتصادی نیمه اول امسال، عجیب و مشکوک است و نشان میدهد احتمالا مسئولان مربوطه در حال دستکاری و بالا و پایین کردن آمار بخشها و زیربخشهای اقتصادی کشور هستند تا از آن، رشد اقتصادی به دست آید. اگر غیر از این بود، دلیلی نداشت بانک مرکزی طی چند روز اخیر جزئیات آمار رشد اقتصادی نیمه اول امسال را منتشر نکند و همان روز شنبه گذشته میتوانست جدول یک صفحهای جزئیات آمار رشد اقتصادی نیمه اول 95 را منتشر کند.
مشرق همچنین با طرح این سؤال که آیا رکود اقتصادی را میتوان با آمارسازی رفع کرد؟ نوشت: ابراز تردید نسبت به صحت آمارهای دولت درباره تکرقمی شدن تورم، رشد اقتصادی 7/4 درصدی و احیاء واحدهای تولیدی با تزریق وام، عمدتا از جانب فعالان اقتصادی و کارشناسان اصلاحطلب و حامی دولت مطرح شده است و دولت نمیتواند انتقادات را به مخالفان سیاسی خود ربط دهد.
به عنوان مثال، انتقاداتی که در یک هفته اخیر رؤسای اتاقهای بازرگانی تهران و ایران از عملکرد اقتصادی دولت مطرح کردهاند، آنقدر شدید بود که رسانههای حامی دولت یازدهم را به فحاشی علیه این افراد مجبور کرد. این در حالی است که اتاق بازرگانی از حامیان پر و پا قرص دولت روحانی از همان زمان انتخابات ریاست جمهوری سال 92 بوده است.
ادعای رشد 7/4 درصدی اقتصاد در حالی است که اکثر بازارهای کشور در رکود به سر میبرند و وضع بیکاری نیز حادتر از سالهای قبل است.
درباره کاهش نرخ تورم نیز باید به همان جملهای که حسن روحانی در تبلیغات ریاست جمهوری مطرح میکرد، اکتفا کرد، معیار تورم، جیب مردم است.