علیرغم وعدههای وزیر راه
پاییز هم گذشت و ایرباس نیامد!
با وجودی که مسئولان وزارت راه، روزهای آخر پاییز را به عنوان موعد نهایی انعقاد قرارداد خرید هواپیماهای ایرباس اعلام کرده بودند، اما زمستان هم فرا رسید و این وعدهها برای چندمین بار عملی نشد.
به گزارش تسنیم، سال گذشته در پی سفر رئیسجمهور به فرانسه و امضای تفاهمنامه با شرکت ایرباس برای خرید هواپیما، وزیر راه و شهرسازی در یک برنامه زنده تلویزیونی وعده 20 روزه را برای امضای قرارداد نهایی خرید 118 فروند ایرباس داد و گفت: پیش قرارداد خرید 118 هواپیمای ایرباس به ارزش 10/5 میلیارد دلار امضا شد که این اقدام گامی بزرگ در جهت تحول ناوگان هوایی کشور است. پیش قراردادهایی که به تنظیم و امضاء رسیده توسط هما صورت گرفت و تأمین بیشتر هواپیما بعد از این باید توسط شرکتهای خصوصی انجام پذیرد. پس از امضای پیش قرارداد باید مراحل قانونی طی شود، دو طرف 20 روز کاری مهلت دارند تا به قرارداد نهایی دست یابند.
مدیرعامل هما یک روز بعد از اظهارات آخوندی از تامین فاینانس هواپیماهای ایرباس توسط بانکهای اروپایی خبر داد و گفت: ایرباس و بانکهای اروپایی برای تامین فاینانس این خرید تعهد دادهاند.
پرورش با بیان اینکه هواپیماهای ایرباس طی هشت سال تحویل ایران میشود، یادآور شد: 5 تا 8 فروند از هواپیماهای نو خریداری شده از ایرباس طی ماههای باقیمانده از سال 2016 میلادی تحویل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران میشود.
در ادامه و در اواخر اسفندماه سال 94 وزیر راه و شهرسازی از نهایی شدن قرارداد ایرباس در بهار سال جاری خبر داد و گفت: پیشقرارداد خرید 118 فروند هواپیمای ایرباس در سفر رئیسجمهوری به امضا رسید و قرارداد نهایی آن فصل اول 95 منعقد میشود.
با این حال اواسط فروردین ماه امسال فخریه کاشان قائم مقام وزیر راه و شهرسازی گفت: قرارداد خرید 118 فروند هواپیمای ایرباس خردادماه امسال نهایی میشود، میتوانیم قرارداد خرید 118 فروند ایرباس را اردیبهشت 95 نهایی کنیم، اما در مذاکرات با ایرباس دست بالا را گرفتهایم و هر شرایطی را قبول نمیکنیم و تحت فشار نخواهیم بود.
با گذشت فصل بهار و عملی نشدن وعدهها، اوایل مردادماه امسال وزیر راه مجددا از پیشرفت مذاکرات مثبت با مسئولان ایرباس خبر داد و گفت: تا امروز بیش از 10 هیئت در ردههای ارشد به مذاکراتی برای مباحث مهمی همچون تنظیم قرارداد دریافت قطعات داخلی، موتوری، خدمات پس از فروش و امکانات رفاهی داخل هواپیماهای مورد معامله از ایرباس در حال مذاکره بوده و هستند که احتمال میرود 3 یا 4 هفته آینده نتایج این مذاکرات قطعی شود.
آخوندی وعدهای مشروط را برای ورود هواپیماهای ایرباس داد و تأکید کرد: اواخر پاییز امسال در صورتی که مجوزهای لازم از سوی اوفک صادر شود، اولین سری از هواپیماهای ایرباس وارد کشور میشود.
وعده آخر پاییز
در آخرین مورد هم قائم مقام وزیر راه و شهرسازی با اعلام توافقهای نهایی با ایرباس، از انعقاد قرارداد در اواسط هفتهای که گذشت (3 روز پیش) خبر داد!
اصغر فخریه کاشان 23 آذر ماه در گفتوگو با ایلنا، با بیان این که اواسط هفته آینده قرارداد خرید هواپیما از ایرباس در تهران به امضا میرسد، گفت: با این شرکت برای خرید هواپیما به توافقهای نهایی رسیدهایم.
با این حال وعده عباس آخوندی برای ورود هواپیما در اواخر پاییز نیز به سرنوشت وعدههای بیسرانجام قبلی وی دچار شد. به نظر میرسد مشکلات پشتپردهای در این رابطه وجود دارد که برخلاف تمام شعارها در خصوص اطلاعرسانی شفاف، از دید مردم پنهان نگاه داشته شده است.
با نزدیک شدن به انتخابات، پرواز حتی یک فروند هواپیما از آن 118 مورد در آسمان کشور، برای دولتی که همه وعدههایش را با برجام بر باد دادهاست غنیمت خواهد بود! ولی تا امروز واقعیت این است که وعده وزیر راه و شهرسازی یکبار دیگر بیسرانجام ماند.
بوئینگ هم مثل ایرباس
البته ماجرای خریدهای گرانقیمت و البته بیسرانجام وزارت راه دولت یازدهم به خرید از شرکت ایرباس محدود نمیشود. حدود 45 روز پس از وعده آخوندی در بهمن پارسال بود که فخریه کاشان، قائم مقام وی در امور بینالملل از آغاز مذاکره با بوئینگ برای خرید هواپیما خبر داد.
اما این روزها خبرها حاکی از آن است که فشارها بر قرارداد بوئینگ در آمریکا در حال افزایش است تا جایی که یک مقام ارشد کنگره آمریکا گفته است: راههای جلوگیری از ورود بوئینگها به ایران بسیار بیشتر از راههای اجرای این قرارداد است.
به گزارش فارس به نقل از ویکلی استاندارد، قانونگذاران آمریکایی اعلام کردهاند علی رغم اینکه در توافق هستهای اجازه فروش هواپیما به ایران داده شده است، هیچ تضمینی از دولت اوباما بر مبنای توقف همکاری ایران ایر در کمک به سوریه و فعالیتهای مشابه دریافت نکردهاند.
کارشناسان حوزه ایران اعتقاد دارند دولت ترامپ هم در بازبینی توافق هستهای راههای اعمال تحریم را پیدا کرده و از اجرای توافق بوئینگ جلوگیری خواهد کرد.
در همین رابطه مارک دوبوویتز، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی، معتقد است دولت ترامپ راههای بیشماری برای جلوگیری از اجرای قرار داد فروش هواپیما به ایران از سوی ایرباس و بوئینگ خواهد داشت.
اما بر اساس این گزارش، مقامات ایرانی تهدید کردهاند که در صورت نقض قرارداد بوئینگ و ایران ایر، اقداماتی تلافی جویانه را انجام خواهند داد.
این اظهارات ایرانیها با توجه به اقدامات کنگره آمریکا برای متوقف کردن اجرای قرارداد فروش هواپیماهای بوئینگ و افزایش احتمال شکست این قرارداد با روی کار آمدن ترامپ صورت گرفته است.