kayhan.ir

کد خبر: ۹۱۶۲۹
تاریخ انتشار : ۱۳ آذر ۱۳۹۵ - ۰۰:۴۱

چالش رکوردشکنی قیمت دلار با ادعای تورم 8 درصد و رونق پسا برجام(خبر ویژه)

روزنامه‌های حامی دولت می‌گویند عبور دلار از 3800 تومان، بازگشت به اوج قیمت دلار در دولت سابق است.


روزنامه اعتماد در گزارشی، با عنوان جهش ناگهانی دلار نوشت: دلار در آستانه ثبت رکود جدید قیمتی است؛ اگرچه تا امروز دولت دهم پرچم‌دار بیشترین نرخ برای دلار با قیمت سه هزار و 845 تومان بود اما دولت یازدهم هم با نزدیک شدن به این رقم، به زودی جای همتای سابقش را خواهد گرفت.
روز یکشنبه، در حالی نرخ دلار به سه هزار و 850 تومان رسید که این امر از افزایش 300 تومانی ارزش دلار خبر می‌دهد.
(گزارش اعتماد در حالی بود که قیمت دلار تا 3900 تومان هم صعود کرد) اعتماد در ادامه مسائلی چون کسری بودجه دولت را علت افزایش قیمت دلار می‌داند و از قول غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس می‌نویسد: حتی یک ساعت بروز نوسان در بازار ارز می‌تواند میلیاردها دلار ثروت خلق کند و در عین حال زیان هنگفتی برای اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.
در همین حال روزنامه آفتاب یزد با بیان اینکه «دلار 3800 تومانی ، دستاوردهای دولت را حذف می‌کند» از قول مجیدرضا حریری نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین نوشت: ما باید یک واقعیت را بپذیریم و آن این است که بزرگترین عرضه کننده ارز به بازار، بانک مرکزی است پس تمام اتفاقاتی که در بازار ارز می‌افتد باید سرنخ آن را در رفتار بانک مرکزی جست‌وجو کرد. در این خصوص چند احتمال و فرض وجود دارد. یک احتمال این است که بانک مرکزی منابع ارزی که پیش‌بینی می‌کرد را به دست نیاورده و یک احتمال دیگر این است که به خاطر اینکه می‌خواهد ارز را تک نرخی کند بازار ارز چنین وضعیتی را به خود گرفته است.
روزنامه وقایع‌اتفاقیه نیز خاطر نشان کرد: چهار راه استانبول به فکر رکوردشکنی است. روز یکشنبه، دلار سه هزار و 800 تومانی بازار را شوکه کرد؛ صرافی‌ها در این روز، دست از معاملات دلاری کشیدند و خریداران هم هیجان‌زده نوسانات نرخ ارز را دنبال کردند و تا پایان روز، نرخ دلار از سه هزار و 800 تومان هم فراتر رفت. با وجود آنکه بانک مرکزی مدتی است سیاست‌های پولی خود را روی کنترل بازار ارز و تعیین نرخ منطقی و مناسب با نیاز بازار متمرکز کرده اما هر بار یک تکانه سیاسی یا واکنش به یک سیاست اقتصادی، بازار ارز را شوکه می‌کند. مهم‌ترین نگرانی از ادامه چنین نوساناتی در بازار ارز، جذاب شدن دوباره این بازار برای بسیاری از سرمایه‌گذاران خرد و خانگی است که موجب رونق بخشیدن به این بازار واسطه‌گری می‌شود.
این روزنامه نیز احتمال داده که دولت احتمالا می‌خواهد کسری بودجه را با افزایش قیمت دلار تامین کند.
اما روزنامه شهروند می‌نویسد: دلار قیمت 3 هزار و 800 تومان را رد کرد. حالا درست در شرایطی که بازار ایران در هفته‌ای که نیمه تعطیل بوده است، نرخ اسکناس‌های سبز آمریکایی بدون وقفه جابه‌جا می‌شود و رکوردهای تازه‌ای به جا می‌گذارد. این بی‌ثباتی قیمت دلار در شرایطی رخ می‌دهد که دوباره تب و تاب به چهار راه استانبول تهران بازگشته است و صرافی‌ها قیمت دلار را از تابلوهایشان پاک کرده‌اند و دلال‌ها در پیاده‌رو‌های سنگفرش منطقه معاملات داغی راه‌ انداخته‌اند. درباره این که چرا دوباره دلار سرکش شده است، اظهارنظرهای متعددی وجود دارد. این اظهارنظرها از داغ‌ شدن بازار مسافرت‌های سال نو میلادی و ابهام ترامپ برای ایرانی‌ها را در برمی‌گیرد تا موضوع ارز تک نرخی و کسری بودجه دولت.
ربیعی، فعال بازار ارز با اشاره به دستکاری بازار توسط دست‌های پشت پرده به «شهروند»  می‌گوید: دلار درست پس از پایان راهپیمایی اربعین و بازگشت زائران کربلا به ایران، صعود‌های عجیب و غریب را تجربه کرده است. این در حالی است که با بازگشت زائران تقاضا در بازار ارز به شدت کاهش یافته بود و طبیعی است که قیمت دلار باید روند نزولی را دنبال می‌کرد.
امامی‌فر، دیگر فعال‌ بازار ارز به «شهروند» می‌گوید: عده‌ای بحث سال نو میلادی و کریسمس را عامل افزایش قیمت دلار می‌دانند و رشد تقاضا برای سفر به خارج از ایران را مطرح می‌کنند. این در حالی است که میزان تقاضا آن قدر بالا نبوده است که دلار را تا این اندازه پرنوسان کند.
با این حال، برخی دیگر معتقدند با عبور دو ماهه از نیمه دوم سال دولت ناچار شده است بازار را دستکاری و کسری بودجه خود را از بازار ارز تامین کند.
در همین حال روزنامه دولتی ایران در گزارشی نوشت: یک بار دیگر نوسان به تابلوی صرافی‌ها بازگشته است. در حالی که مدت‌ها نرخ دلار بر روی کانال 3500 تومانی متوقف مانده بود، اما از آبان ماه شرایط در بازار ارز تغییر کرد و در نخستین روزهای آبان دلار مرز 3600 تومان را پشت سرگذاشت و پس از گذشت 20 روز این ارز جهانی کانال 3700 تومانی را تجربه کرد. اما این پایان نوسانات رو به صعود نبود و از روز یکشنبه هفته جاری دلار خودرا به میانه کانال 3800 تومان رساند.
این روزنامه می‌افزاید: با وجودی که برخی از کارشناسان این رشد قیمتی ارزهای معتبر را در بازار ایران یک نوع حباب می‌دانند، اما عده‌ای از کارشناسان نیز اعتقاد دارند که به هر روی یک روز قیمت ارز در کشور ما باید به نرخ واقعی خود برسد چرا که هم‌اکنون ارز در ایران نرخی غیرواقعی دارد که اگر واقعی شود باید با قیمت‌هایی به مراتب بالاتر روبه‌رو شویم.
ادعای «ایران»  درباره واقعی کردن نرخ ارز در حالی است که دولت ادعا می‌کند نرخ تورم را از 40 درصد به 8 درصد رسانده اما در عمل خلاف همین ادعای خود عمل می‌کند. در واقع نرخ دلار در دولت یازدهم بالغ بر 700 تومان افزایش داشته است.