تسهیلات پرداختی دولت صرف سرمایهگذاری و تولید و اشتغال نمیشود(خبر ویژه)
بررسی آماری عملکرد بانکها در نحوه تخصیص تسهیلات نشان میدهد، سرمایهها از سمت سرمایهگذاری برای ایجاد بنگاهها و ساختمان و توسعه فعالیتهای بنگاهها در بخشهای اقتصادی به سوی تأمین سرمایه در گردش و تعمیر تغییر موازنه داده است که به نوعی نشان از شکست سیاستگذاریهای بازار پولی است.
روزنامه جوان در گزارشی نوشت: آمار سه ساله تسهیلاتدهی بانکها نشان میدهد بازگرداندن آنها به مسیر صحیح اعتباردهی توسط بانک مرکزی ناموفق بوده و ادامه همین روند نقش بانکها در ایجاد کسب و کارهای جدید و احداث ساختمان و ابنیه جدید در همه بخشهای اقتصادی اعم از بخش صنعت، کشاورزی، مسکن و ساختمان، خدمات، بازرگانی و متفرقه کاهش یافته است.
جدیدترین آمار بانک مرکزی نشان میدهد به رغم افزایش 50 درصد اعطای تسهیلات سهم سرمایه در گردش بنگاهها بیشتر و سهم سرمایهگذاری و «ایجاد» طی سه سال گذشته در دولت یازدهم کاهش یافته است.
جوان با طرح این پرسش که تسهیلات بانکی به کدام سو میروند نوشت: ترکیب تخصیص تسهیلات، نشان از کاهش سرمایهگذاری در بخشهای مولد چون کشاورزی، صنعت و مسکن و ساختمان دارد، به نحوی که طی 12 ماه منتهی به سال 94 این بخشها به ترتیب برای ایجاد 17/9، 6/8 و 19/8 درصد از کل تسهیلات همان بخش را به خود اختصاص دادهاند که این اعداد در سال 93 به ترتیب: 18/7، 8/3، 16 ، بوده که برای هفتماهه اول امسال نیز به ترتیب 14/5، 6/1، 14/2 درصد تعدیل شدهاند.
پیشبینی میشود با به روز نشدن صنایع و کاهش سرمایهگذاری در بخش ایجاد و توسعه بخشها و تخصیص منابع گران به بخش سرمایه در گردش که سهم خود را از 60/7 در سال 93 به 65/5 در هفت ماهه اول امسال رسانده و به رغم کاهش تورم همچنان نرخ دریافت تسهیلات بالاتر از تورم است، هزینه تمام شده کالاها برای بنگاهها افزایش یابد که طی ماههای آتی نمود آن در قیمت تمام شده محصولات دیده میشود.
جوان تصریح کرد: آمار نشاندهنده تقلیل از یک سو نشان سهم تسهیلات توسعهای و کم شدن راهاندازی کسب و کارهای جدید به عنوان عناصر اثرگذار در ایجاد اشتغال است و اینکه بنگاهها و بخشهای اقتصادی عطش تسهیلاتی در بخش سرمایه در گردش دارند و چشمانداز آتی جذب سرمایهگذاری و رونق در بنگاهها چندان امیدوارکننده نیست.